logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SDC39801 - Błąd E3 po minucie pracy, sprawdzone pompka i czujnik poziomu

widaw 08 Mar 2016 12:34 1980 6
REKLAMA
  • #1 15505320
    widaw
    Poziom 17  
    Ocena: 173
    Suszarka Samsung SDC 39801. Sądziłem że to błąd przepełnienia zbiornika z wodą.
    Po włączeniu sprawdza stan napełnienia zbiornika, kontrolka gaśnie, Suszarka podejmuje pracę. Po czym, po ok. minucie pojawia się na wyświetlaczu błąd E3.
    Sprawdziłem silnik pompki, sprawdziłem czujnik poziomu w dolnym zbiorniku. Działają prawidłowo.
    Filtry na wszelki wypadek też doczyściłem do stanu jak nowe.
    Może spotkał się ktoś z takim przypadkiem i podzieli się spostrzeżeniami?

z góry dziękuję za dobre słowo... :)

pozdr widaw
  • REKLAMA
  • #2 15505857
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3238
    E3 to błąd napędu. Po ściągnięciu blatu, po prawej stronie w białym plastikowym kubraczku jest schowany kondensator. Zmierz jego pojemność.
  • REKLAMA
  • #3 15506583
    widaw
    Poziom 17  
    Niestety, żeby go sprawdzić muszę podjechać do klienta. Więc pewnie dopiero jak bedę w pobliżu i będę miał dostęp do suszarki.
    Ten kondensator, to od czego konkretnie? Stabilizator czy rozruch? A może znasz jego pojemność i napięcie? Pewnie drogi nie jest - podjechałbym z nowym na podmianę.
    Praca silnika napędowego, wydawała się całkowicie stabilna i prawidłowa.

pozdr. widaw
  • Pomocny post
    #4 15506704
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3238
    Kondensator pracy 8µF/450VAC
    widaw napisał:
    Praca silnika napędowego, wydawała się całkowicie stabilna i prawidłowa.

pozdr. widaw

Z obciążeniem czy bez?
  • REKLAMA
  • #5 15506946
    widaw
    Poziom 17  
    Raczej bez obciążenia. Suszone rzeczy były na półce wewnętrznej.
    Dziękuje za parametry.

pozdr.widaw
  • REKLAMA
  • #6 15508626
    widaw
    Poziom 17  
    Niestety. To nie wina kondensatora.
    Oryginalny pokazywał ok. 8µF. Na wszelki wypadek, podłączyłem nowy zamiennik.
    Bez zmian - po minucie pracy (również na pustym bębnie) nadal wyskakuje błąd E3.
    Płytka z elektroniką zalana żywicą. Jedynie sprawdziłem kostki czy nie są zaśniedziałe bądź luźne.
    Nie mam pomysłu co dalej z tą maszyną :(. Trochę wstyd...

pozdrawiam i nadal czekam na dobre rady.

widaw
  • #7 20251328
    janko83
    Poziom 12  
    Ocena: 145
    Witam.
    Mam ten sam model, ale inny problem... Suszarka w ogóle nie uruchamia się. Bezpiecznik szklany na płycie wygląda na dobry (nie ma przerwy). Czy jakieś sugestie gdzie szukać problemu? Lub może ktoś posiada na sprzedaż sprawny moduł z tego modelu?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z suszarką Samsung SDC 39801, która po minucie pracy wyświetla błąd E3. Początkowo podejrzewano przepełnienie zbiornika, jednak po sprawdzeniu pompki i czujnika poziomu, które działały prawidłowo, problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie kondensatora, który powinien mieć pojemność 8μF/450VAC. Użytkownik wymienia kondensator, ale błąd E3 nie ustępuje. W międzyczasie inny użytkownik zgłasza, że jego suszarka tego samego modelu w ogóle się nie uruchamia, co sugeruje różne problemy z elektroniką.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA