logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mitsubishi Melsec FX-32MR - brak komunikacji i błąd programu po wymianie baterii

Monio303 10 Mar 2016 21:53 3480 18
  • #1 15512538
    Monio303
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam
    Posiadam dość stary sterownik-Mitsubishi Melsec FX-32MR, który działał bez problemu.
    Po przerwie miesięcznej po załączeniu na panelu operatorskim wyświetla jedynie brak komunikacji a w sterowniku miga dioda "błąd programu" oraz awaria baterii.
    Po wymianie baterii niestety nadal miga dioda błędu programu.
    Po wielogodzinnej lekturze nie wiem czy program jest zapisywany wewnątrz sterownika w nieulotnej pamięci, czy też jak w niektórych sterownikach...w module zewnętrznym ( puste złącze) którego nie było ,choć sterownik wykonywał procedury w/g programu.
    Proszę o praktyczne uwagi . Mitsubishi Melsec FX-32MR - brak komunikacji i błąd programu po wymianie baterii
  • #2 15512739
    atomus2003
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Witam

Wyleciał program lub są w nim błędy. Bateria podtrzymuje pamięć. Dopóki było zasilanie pamięć trzymała.
    Musisz wgrać program od nowa. Jeśli nie masz kopii programu to będziesz miał problem.

Pozdrawiam
  • #3 15523175
    Monio303
    Poziom 11  
    Niestety...poleciał program ...
    Ale zastanawia mnie brak pamięci...
    Próbowałem wgrać mu parę linijek ale ciągle ma błąd programu...
    Znalazłem w rupieciach maszynowych inny taki sterownik ale 80MR z pamiecią FX-ROM8.
    Włożyłem ją do sterownika i jest ok...jest RUN.
    Ale niestety zawartość jest do innej maszyny. Więc jestem w punkcie wyjścia.
    A teraz pytanie...czyżby bez pamięci nie działał ten typ? A to było by trochę podejrzane.
    Chyba, że źle wklepuję te linijki bo jednak nie jestem czystej krwi automatykiem tylko elektronikiem.
    Mam prośbę
    Może mi ktoś tu podesłać parę "zdrowych" linijek programu bele jakiego?
    Byłbym wdzięczny.
    Rozmawiałem z serwisem Mitsubishi...ale personel młody...archiwów nie mają....obiecali jutro pomóc.
  • #4 15523327
    gosztekseba
    Poziom 31  
    Ocena: 175
    Monio303 napisał:
    Niestety...poleciał program ...
    Ale zastanawia mnie brak pamięci...
    Próbowałem wgrać mu parę linijek ale ciągle ma błąd programu...
    Znalazłem w rupieciach maszynowych inny taki sterownik ale 80MR z pamiecią FX-ROM8.
    Włożyłem ją do sterownika i jest ok...jest RUN.
    Ale niestety zawartość jest do innej maszyny. Więc jestem w punkcie wyjścia.
    A teraz pytanie...czyżby bez pamięci nie działał ten typ? A to było by trochę podejrzane.
    Chyba, że źle wklepuję te linijki bo jednak nie jestem czystej krwi automatykiem tylko elektronikiem.
    Mam prośbę
    Może mi ktoś tu podesłać parę "zdrowych" linijek programu bele jakiego?
    Byłbym wdzięczny.
    Rozmawiałem z serwisem Mitsubishi...ale personel młody...archiwów nie mają....obiecali jutro pomóc.

Może padła pamięć ROM programu wewnątrz sterownika? Niech kolega zgra program innej maszyny na dysk (z tamtej pamięci FX-ROM8) i spróbuje wgrać na tą pamięć swoje linijki. Jeśli sterownik przejdzie w RUN uszkodzona pamięć, jeśli nie to zły kod (lepiej aby kod był zły niż uszkodzona pamięć wewnętrzna). Przed skasowaniem pamięci niech kolega się upewni, że da się wgrać program ponownie, aby nie trzeba było pisać nowego programu pod obie maszyny. Pozdrawiam
  • #5 15523362
    Monio303
    Poziom 11  
    Dzieki za info
    Zawartośc już zgrałem na dwa lapki ale jutro wyjmę tamten sterownik(zbawienne listwy) i spróbuję na nim sprawdzić co z tą pamięcią.
    Może faktycznie jest uwalona i nie ma sensu kupować pamięci tylko cały sterownik kompatybilny do pozostałych modułów. Jutro sie dowiem.
    A tak w ogóle można gdzieś znaleźć rózne programiki drabinkowe? Celem edukacji...
  • #7 15524050
    atomus2003
    Poziom 17  
    Możliwe, że jest jakiś błąd w programie lub wybrałeś nie ten typ CPU.
    Spróbuj jeszcze zrobić tak:
    Stwórz nowy projekt o nazwie "test" dla
    - PLC series: FXCPU
    - PLC type: FXU/FX2C (jak ten nie będzie pasował to FX2N)
    Napisz prosty program, np.:

x0
    -||---------------(y0)

x1
    -||---------------(y1)

Następnie skonwertuj (F4) i wgraj do sterownika.

Jakie wtedy wyskakują błędy?

P.S. Zanim wgrasz nowy program zrób jeszcze: Online -> Clear PLC memory (pozaznaczaj dla pewności wszystko) -> Execution
  • #8 15524099
    Monio303
    Poziom 11  
    Dzieki za pomoc
    Jutro tak zrobię ale sadze ze tak robilem...
    I wyskakuje mi ...hmm..błąd obszaru pamieci ...czy jakos tak....i załącza sie dioda błąd programu
    Mam drugi sterownik wiec porównam
    Pozdrawiam
    Wiekszy problem z milczeniem firmy niemieckiej
  • #9 15525875
    Monio303
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Kolejna wiedza po walce ze sterownikiem.
    Otóż doszedłem do tego, że jedynie pobiera mi się "PLC parameter" i tak jak wcześniej pisałem o błędnym obszarze pamięci tak też ustawiony błędnie jest pamięć w sterowniku co powoduje niemożność ściągnięcia danych MAIN i COMMENT. Mianowicie, zamiast pozycji Memory Capacity o jakiejś wartości...2000 np. ( tak jak w dobrym sterowniku) ...jest pusto....a reszta czyli Comments i File register po absurdalnie wysokich liczbach co efektem jest ujemna wartość Program Capacity...-xxxxxxx. Wniosek mój nasuwa mi sie jeden...pamięć pogubiła "przydział" i dlatego jest błąd programu oraz brak możliwości ściągnięcia danych , które jednak mam nadzieje są ...ale w innym miejscu, przesunięte w rejestrze danych.
    Czy znajdzie się sposób aby zaingerować w ten rejestr. Próbowałem skasować wyłącznie ten parametr i nadpisać prawidłowymi danymi ale mimo, że program inicjuje cler i widać pasek postępu to jednak po powtórnym odczytaniu pojawia sie ten sam problem. Oprócz błędnych danych Memory Capacity również pozycje Device sa dziwne. A mianowicie Latch start/End- po kolei...Relay 5975/1982, State 223/565, Counter 16bit 182/189, Counter 32bit 244/858, Data register 183/219. Czyli również błędne zapisy jak mi sie wydaje.
    Poza tym...inny sterownik tej serii nie chce pokasować danych programem GX Developer mimo że bez problemu łączy sie i pobiera dane...czyli nie umiem kasować bo jest jakas sztuczka ...o której nigdzie nie piszą ....No bo kabel skoro odczytuje typ sterownika i odczytuje dane jest dobry choc nie sc09 ale profesjonalny interface RS232-RS422.
    Jak tak dlaej pójdzie to sam napisze program do tej maszyny...ale nie wiem jak bym sobie poradził z pamelem Lauer.
    Załączniki:
    • Mitsubishi Melsec FX-32MR - brak komunikacji i błąd programu po wymianie baterii błąd pobierania.JPG (113.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mitsubishi Melsec FX-32MR - brak komunikacji i błąd programu po wymianie baterii jedyna kopia to parametr.JPG (92.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 15526297
    atomus2003
    Poziom 17  
    Mam jedno pytanie.
    Ty dalej próbujesz ściągnąć program ze sterownika? Z Twojego opisu wynika, że tak.
    W tych sterownikach jest procesor + pamięć EEPROM np. w swoim FX0S znalazłem taką obsadę:
    hd6433258c69f - mikrokontroler
    mb622944 - nie mogę znaleźć informacji (możliwe, że jakiś expander portów)
    hn58c65fp-25t - pamięć EEPROM (u Ciebie jest prawdopodobnie pamięć RAM podtrzymywana baterią)

Procesor robi jako pomost między pamięcią i komputerem (tak samo jak np w pendrive'ach). Wystarczy, że jeden bit jest przekłamany w pamięci EEPROM i suma kontrolna się nie zgadza, wtedy procesor twierdzi, że program jest uszkodzony i nie pozwala zgrać na komputer. Zwróć uwagę co wgrywasz do pamięci sterownika (dane w jakiej postaci?). Po co używa się polecenia "convert"? Jest to kompilowanie programu do pliku z rozszerzeniem prawdopodobnie HEX i w takiej postaci wgrywasz do sterownika.
    Jeśli dalej próbujesz ratować to co jest w sterowniku to nie da rady. A jeśli kasowałeś całą zawartość pamięci sterownika i nie przyjmuje nowego programu to sterownik uszkodzony (chociaż ja stawiam na to pierwsze).
    Przerabiałem już to kilka razy ze starymi sterownikami z podtrzymaniem bateryjnym. Dobrze jest mieć porobione kopie bezpieczeństwa ponieważ wtedy możesz wgrać na nowo program.

P.S. Tymi danymi się nie przejmuj - będą głupoty jak się pamięć wyzeruje bez baterii. Pamięć jest czysta i po programie nie ma ani śladu niestety.
  • #11 15526361
    premiks
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Witam niestety te sterowniki z baterią miały taką przypadłość ,że wylatywał
    program. Jeśli masz program od panela ściągnij go i podejrzyj jakie zmienne sterownika zostały wykorzystane.Jak znasz zasadę działania maszyny to próbuj machnąć nowy programik. :cry:
  • #12 15526416
    Monio303
    Poziom 11  
    Owszem próbuję bo nie daje mi to spokoju. Poza tym nie wiem czy uda mi sie zdobyć wsadu oryginalnego producenta.
    Próbowałem jedynie kasować PLC Parameter, a poza tym w innym sterowniku tego samego typu po wyjeciu pamieci zewnetrznej oraz baterii i ponownym zasileniu mozna ściągnąc program, ale juz nie w calości....wiec sadze ze pamięc ma wewnetrzną nie zanikająca oraz wykorzystuje zewnetrzną powyżej 2000 Capacity.
    Ciężka sprawa z tym ale sądzę ze do wyjasnienia.
    Nie mniej jednak pozostaje sprawa z wgraniem programu.
    Wiekszy sterownik , który wygrzebałem z maszyny równie starej jak ta , FX-80MR bez problemu łaczy sie również z GX Developer i ściągnac mozna program w całosci ale nawet po wyjęciu baterii i próbie casowania dalej siedzą w nim wszystkie dane... A męczy mnie to gdyz jesli zdobede program oraz kupie sterownik , to bede w punkcie wyjscia. Więc dlatego pytalem co ja robie nie tak ze nie moge na siłe wyczyscic pamiec.?
    Jutro pojade po sterownik. Ze wzgledu że siedzą w maszynie rozszerzenia zakupie taki sam i bede próbowac z kolejnym ...
    Chyba że mam zły kabel ale jakims cudem program widzi go jako sprawny. ???
    Co do kopii....w maszynach siedzą zawsze moduły pamieci zewnetrznej....a tu ktos zajewanił , a była pod klapką. A copi niestety nie zdążyłem zrobić...czasem nie tylko mi to schodzi na dalszy plan.
    Pozdrawiam

Dodano po 18 [minuty]:

W miedzy czasie pojawiła sie podpowiedz...- panel.
    Panel miałem z uwalonym wyswietlaczem ( było na forum), kupiłem z HD4xxx cos tam...i ładnie zaświecił. Myslałem o zrobieniu kabelka i sciągnieciu softu celem zamiany opisów , ale zostawiłem to.
    Nie wiem czy dam rade napisac program ale na pewno bedzie prościej.
    A maszyna jest prosta...hmmm. ale ma dwa silniczki DC ze zwrotną informacja napieciową na sterownik (zapewne wejscie analogowe) z potencjometrów ( Enkoder napięciowy).
    Jestem elektronikiem i szybciej napisałbym program na Vamsterze, ale bez Lauera.
  • #13 15625941
    Monio303
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    Sterownik miał błędy po uszkodzeniu baterii i dlatego nie mogłem nic z nim zrobić.
    Dzięki koledze z Lublina który poustawiał sterownik jak nalezy ten odrzył ale niestety wsadu nie udalo sie odzyskac.
    Po licznych perturbacjach i rozmowach z pośrednikiem i wysylce sterownika do Austrii do firmy, dostalem sterownik ale....
    Mimo licznych rozmów z pośrednikiem nie wsadzili pamięci a jedynie wgrali program zabezpieczając sie wymianą baterii z nowej( wsadzilem) na nową.
    No i OCZYWIŚCIE HELMUTY musiały zahasłować !
    Więc teraz maszyna ponownie na łasce 20 złotyszy! sorki,..helmuty dodakowo policzyli baterie za 150euro! Cóż...sa daleko niestety! Bo doskonale wiedzieli, że potrzebujemy na gwałt a jednak softu nie chcieli przesłać drogą elektroniczną bo doskonale wiedzą że już niedługo znów ktoś skontaktuje sie z nimi , bo na pewno wiedzą o złej przypadłości tegoż sterownika.
    Reasumując
    Czy da się jakoś teraz to zabezpieczyć? Nie wiem..."dwie baterie" ...nie wyłczać z sieci?...
    No bo nie sądzę żeby dało obejść sie hasło!
    Poza tym mimo wysłania panelu Lauer aby sprawdzili poprawnośc współpracy na wszelki wypadek, to jednak nie do końca mi on działa ( nie reguluje wyjsciami anologowymi sterownika PLC) i nie posiada kilku funkcji które byly wczesniej.
    Czyli jestem w punkcie wyjscia...
    I jak tu wierzy automatykom "obcych" państw?
    Pozdrawiam i liczę na dyskusje techniczno-polityczną :) Bo nie sądzę ze przy tak starych maszynach można mówić o tajemnicy handlowej!

Dodam jeszcze , że skopiowałem wcześniej dane z panelu aby sie zabezpieczyć gdyż chcialem "spolszczyć" opisy. Więc sądze ze byc może cos sknociłem ja...i dlatego wyslalem im panel.
    W sobote próbowałem ogarnąc oprogramowanie PCS pro win ale chyba mi zejdzie to troche.
    jesli ktoś sie tym bawił to chetnie podesle to co ściągnąłem z panelu...moze sie uda przywrócić go.
  • #14 15626589
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1863
    Monio303 napisał:
    Czy da się jakoś teraz to zabezpieczyć? Nie wiem..."dwie baterie" ...nie wyłczać z sieci?...

Wystarczy raz na miesiąc zajrzeć do szafy i zobaczyć czy nie zaświeciła się kontrolka batt V (czerwona trzecia od góry).
  • #15 15626662
    Monio303
    Poziom 11  
    tos mi podpowiedział...
    zapomniałes dodać o posiadaniu zapasowej baterii...
  • #16 15626705
    tos18
    Poziom 42  
    Wiem że to banał i wolał byś kopię programu.
    Lampka zaświeca się dużo wcześniej niż bateria całkiem padnie.
    W FX2n świeciła mi się pół roku zanim bateria padła.

Monio303 napisał:
    zapomniałes dodać o posiadaniu zapasowej baterii...

No tak... racja.
  • #17 15627395
    Monio303
    Poziom 11  
    Szukałem i szukałem...niestety...nic nie da się zrobić. Maszyna będzie w niełasce zawodnego sterownika PLC. A ja czasem będę wypatrywać czerwonego światełka :)
    Pozostaje analiza programu panela Lauer ,w którym być może podczas kopiowania zagubiłem niektóre dane.
    We wtorek wrzucę plik z Lauera ( chyba ze helmuty też zablokowały dostęp), bo w sobotę próbowałem połączyć sie tym samym sprzętem (PC i kabelek) co przed wysyłką i cisza...nie dało się. A tu jeszcze auto (Alfa) nawaliło a demooo eLearn w sieci to lipa.
    Fajne to były czasy gdzie sterownik PLC to łańcuszek z płytkami i przesuwane krańcówki :)
    Pozdrawiam
  • #18 15652971
    Monio303
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    Udało się "zabezpieczyć" jednak soft do Mitsubishi.
    Ale i tak nic z niego nie wynika, gdyż posiada same makra ( GX Developer) a tych nie mogę otworzyć nie posiadając plików pomocniczych(?) (nie sposób zastanowić sie nad sensem tworzenia takowego oprogramowania, w którym ważne instrukcje sa poza programem).
    Jeśli ktoś chciałby pomóc mi w przyporządkowaniu sterownika do panelu to byłbym wdzięczny. Podrzucę oba softy.
    W panelu Lauer mam dość dziwną sytuacje: SoftKey jest pusty a mimo tego kilka przycisków funkcyjnych działa....Powinny być wszystkie aktywne i zaprogramowane, gdyż reszta funkcji jest przyporządkowana.
    Wydaje mi się że "zrozumiałem" oprogramowanie PCSPro, ale może się mylę.
    Załączniki:
    • BD5100BD.7z (12.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SoftLauerPCS090.7z (3.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 15653207
    tos18
    Poziom 42  
    Możesz podesłać na PW soft do FX- zerknę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komunikacją i błędem programu w sterowniku Mitsubishi Melsec FX-32MR po wymianie baterii. Po dłuższej przerwie, sterownik wyświetla komunikat o braku komunikacji oraz migającą diodę błędu programu. Użytkownik zastanawia się, czy program jest przechowywany w pamięci nieulotnej, czy w zewnętrznym module. Odpowiedzi sugerują, że program mógł zostać usunięty, a pamięć mogła ulec uszkodzeniu. Użytkownik próbował wgrać nowy program, ale napotkał błędy związane z pamięcią. Wskazówki obejmują sprawdzenie pamięci EEPROM, wgranie prostego programu testowego oraz poszukiwanie symulatorów PLC do nauki. Użytkownik rozważa również zakup nowego sterownika, aby uniknąć problemów z pamięcią.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA