logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gorenje WS 50129 - Nie działa wyświetlacz, ani diody obok przycisków/

biker74 11 Mar 2016 16:32 5793 6
REKLAMA
  • #1 15514323
    biker74
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam

Posiadam pralkę Gorenje WS 50129, dzisiaj nastawiłem pranie ręczników (60'C Bawełna - 1000 obrotów wirowanie, 1:28 prania). Gdy zegar wskazywał jeszcze ok 30 minut do końca pralka działała. Grała mi głośno muzyka, gdy poszedłem po tych 30 minutach, wyświetlacz i diody na panelu nie świeciły. Pranie teoretycznie wyprane i odwirowane, drzwiczki się otwarły.
    Ale niestety pralka nie działa (wyświetlacz, diody itp). Sprawdzałem w innym gniazdku i też znaku życia.
    Gwarancja 5 lat przedłużona na pralkę skończyła się 11.2015 :(.
    Co mogło się zepsuć, jaki będzie koszt naprawy i czy warto naprawiać.

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15514495
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 561
    Witaj,pierwsze to -miernik>otworzyć pralkę i sprawdzić czy do zespołu programatora dochodzi zasilanie.Jak już to sprawdzisz ,to napisz do Nas co z tych pomiarów wynikło.

Dodano po 3 [minuty]:

A ,zapomniałem dodać ,można to zrobić omomierzem-czyli bez napięcia AC230V.
  • REKLAMA
  • #3 15528642
    biker74
    Poziom 10  
    kot mirmur napisał:
    Witaj,pierwsze to -miernik>otworzyć pralkę i sprawdzić czy do zespołu programatora dochodzi zasilanie.Jak już to sprawdzisz ,to napisz do Nas co z tych pomiarów wynikło.

Dodano po 3 [minuty]:

A ,zapomniałem dodać ,można to zrobić omomierzem-czyli bez napięcia AC230V.

Witam

Dziękuję za odpowiedź na mój post.

Do programatora dochodzi napięcie zasilające.

Dokonałem pomiaru rezystancji na zaciskach, do których dochodzą przewody zasilające płytkę programatora - po odłączeniu tych przewodów rezystancja wynosiła 321 kΩ.

Sprawdzałem również napięcie na płytce drukowanej programatora - napięcie było pomiędzy obwodami (tj. widocznymi z tyłu płytki nieizolowanymi przewodami):
    BR10-BR13 - 240 V
    oraz BR2 - BR6 - 160V

Samej płytki drukowanej programatora nie odkręcałem.

Będę wdzięczny za jakieś sugestie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15529067
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Witaj,wymontuj programator i zrób dobre fotki -strona druku i odwrotną też ,dobrze by było opisać scalaki z płytki, jeśli nie będzie widać napisów na zdjęciach.
  • #5 15539835
    biker74
    Poziom 10  
    kot mirmur napisał:
    Witaj,wymontuj programator i zrób dobre fotki -strona druku i odwrotną też ,dobrze by było opisać scalaki z płytki, jeśli nie będzie widać napisów na zdjęciach.

Witam

Dziękuje za wskazówki. Odkręciłem programator, próbowałem go wyjąć, ale gdzieś go trzymało i bałem się że go połamię. Odpuściłem i chyba się poddaje.
    Nowy moduł to koszt od 210 - 260 zł + wysyłka.
    Wymiana modułu przez fachowca ok 390 zł
    Warto wymieniać, czy lepiej kupić nową pralkę za ok 1000 zł (z 5 letnią gwarancją).
    Zastanawiam się Amicą, Beko, albo droższe Samsung EB, Bosch. Może ktoś coś doradzi.
    Czy to prawda że Amica składa pralki w Polsce, Turcji i Chinach, oraz że najlepsze to te z Turcji.
    Pralka miałaby być głębokości góra 45 cm.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • #6 15542100
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Amica>Polska,Wronki
    Beco>chyba Turcja
  • REKLAMA
  • #7 15572674
    biker74
    Poziom 10  
    Nowa pralka LG F10B8ND kupiona. Trudno coś więcej powiedzieć po 1 praniu.

A pralka Gorenje do sprzedania na części, może będzie ktoś chętny kupić.

Pozdrawiam

Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z pralką Gorenje WS 50129, która przestała działać - wyświetlacz i diody na panelu nie świecą. Po sprawdzeniu zasilania do programatora, użytkownik uzyskał napięcia 240 V i 160 V na różnych zaciskach. Zostały zasugerowane dalsze kroki, takie jak demontaż programatora i wykonanie zdjęć płytki. Koszt nowego modułu wynosi od 210 do 260 zł, a wymiana przez fachowca to około 390 zł. Użytkownik rozważa zakup nowej pralki, preferując modele Amica, Beko, Samsung EB lub Bosch, z uwagi na ich gwarancję i jakość. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup pralki LG F10B8ND i planuje sprzedaż uszkodzonej Gorenje na części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA