logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja sieci: 1 router, 2 AP, 1 switch - jak uniknąć konfliktów IP?

blade007zg 17 Mar 2016 19:29 711 3
  • #1 15532339
    blade007zg
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,

Planuje poszerzyć w domu zasieg mojej sieci bezprzewodowej oraz zamontowac switcha przy jednym z AP.

Schemat mialby wygladac nastepujaco.
    Internet > Modem > Router > AP1/AP2 > Switch

Konfiguracja sieci: 1 router, 2 AP, 1 switch - jak uniknąć konfliktów IP?

Na chwile obecna mam jeden access point (Na schemacie zaznaczone owalem), do ktorego bezprzewodowo polaczone sa konsole oraz przewodowo komputer.

Jednak w salonie posiadam kilka urzadzen, ktore wymagaja polaczenia przewodowego, dlatego chcialbym zamontowac tam drugi AP (ktory posiada jedno gniazdo na RJ47) a do niego podpiac switch.

Pytanie, jak powinien bys skonfigurowany drugi access point, tak by nie powodowal on zadnych konfliktow IP i innych problemow.

Dodam, iz aktualnie moj access point jest polaczony bezprzewodowo z routerem (pelni funkcje raczej repeatera, nizli AP) i jego SSID jest takie samo jak routera.

Czy jesli drugi AP skonfiguruje rowniez jako Repeater i podlacze do niego switch'a, beda jakies konflikty?

Router - Pentagram P6343
    AP1 - TL-WA801ND
    AP2 - Jeszcze nie zakupilem, ale planuje taki sam jak AP1 lub jesli konieczne nowsza wersje
  • #2 15532407
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    blade007zg napisał:
    Pytanie, jak powinien bys skonfigurowany drugi access point, tak by nie powodowal on zadnych konfliktow IP i innych problemow.

ip - a.b.c.159 gdzie a.b.c.d to IP routera
  • #3 15532794
    blade007zg
    Poziom 10  
    Rozumiem ze w takim wypadku IP urzadzeniom bedzie przyznawal router, a nie AP lub switch? Chodzi mi o to, by przypadkiem dwa urzadzenia polaczone do dwoch roznych AP nie pobraly tego samego IP
  • #4 17143602
    blade007zg
    Poziom 10  
    ip - a.b.c.159 gdzie a.b.c.d to IP routera
REKLAMA