logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odszukanie czujnika zmierzchu - domowa zewnętrzna instalacja elektryczna

xssx 29 Mar 2016 13:50 1680 12
  • #1 15563753
    xssx
    Poziom 9  
    Witam,
    zwracam się do Forumowiczów z prośbą o pomoc.
    Kupiłem jakiś czas temu dom i staram się poprawiać co mogę z instalacja elektryczną bo ktoś stosował bardzo radosną twórczość:/
    Mój problem polega na tym, że przed wejściem do domu mam dwa kinkiety po bokach drzwi oraz stopień przed drzwiami podświetlany 6 lampkami diodowymi.
    Wszystko podłączone jest do czujnika zmierzchowego i w momencie nastania zmroku, wymienione lampy się załączają. I wszystko ok, tylko problem polega na tym, że jak tylko troszkę popada deszcz, lub śnieg lub nawet jest wilgotna, wraz z nastaniem zmroku wybija korek i nie mam prądu (światła w lampach) i dalej w jednej części domu, która jest wdać podłączona do tej części skrzynki elektrycznej.
    Szukałem przyczyny takiej sytuacji i możliwego zwarcia, śledząc linie i po kolei: kinkiety na zewnątrz i dalej po kablu łączenia i lampy w schodkach.Nie znalazłem tutaj nieszczelności i wszystko jest w porządku.Co było możliwe, zostało wymienione i jest hermetyczne.
    Doszedłem do wniosku i to wydaje się być logiczne, że winien wszystkiemu jest CZUJNIK ZMIERZCHOWY i tam musi być zwarcie i w momencie pojawienia się zmroku, czujnik załącza obwód i wyrzuca korek różnicowy.
    Jednak nigdzie ale to NIGDZIE, nie mogę tego czujnika odszukać!Wskazówki poprzedniego właściciela również na nic się zdały bo we wskazanym obszarze domu, czyli nad tarasem nigdzie nie odnajduje czujnika:(((
    I tutaj pytanie jak go zlokalizować lub jak to cholerstwo obejść?
    Z góry dziękuje za wszelką pomoc.....
  • #2 15563838
    dzolo35
    Poziom 22  
    Ocena: 120
    Kolego .

Czujnik na pewno nie jest zamontowany na tarasie , w miejscu oświetlanym przez lampy ,tylko w miejscu , gdzie jest non stop ciemno , po zmroku.
    Nikt tutaj na forum nie jest wróżką , i Tobie zdalnie nie znajdzie czujnika.
    Porób fotki domu z zewnątrz z wszystkich stron , a my może coś dojrzymy.
    Zrób też fotki rozdzielnicy w domu , bo może być zamontowany układ wykonawczy w rozdzielnicy , bądż działać na sterowniku czasowym.

Pozdrawiam.
  • #3 15563852
    xssx
    Poziom 9  
    Na tarasie czyli w zamysle miałem , że gdzieć przy dachu tarasu..Tak, żeby czujnik widział kiedy jest słońce a kiedy zmierzch.A jesli jest układ wykonawczy w rozdzielnicy to co mi da jesli nawet to znajde, jesli zwarcie jest w momencie pojawienia sie zmierzchu czyli w samym czujniku?Dziekuje za pomoc
  • #4 15563901
    dzolo35
    Poziom 22  
    Kolego.
    Czujnik , to jest tylko fotorezystor , który od układu wykonawczego (sterownika) może być zamontowany , nawet kilkanaście metrów od niego , i wątpię aby on był przyczyną twoich zmartwień , chyba , że gdzieś masz zamontowany cały zespolony sterownik , z wbudowanym czujnikiem , a ty go nie możesz dojrzeć. Dlatego prosiłem o fotki , lub zaproś kogoś , kto będzie wiedział ,czego szukać i jak tą usterkę usunąć.

Pozdrawiam.
  • #6 15563978
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    dzolo35 napisał:
    Czujnik na pewno nie jest zamontowany na tarasie , w miejscu oświetlanym przez lampy
    Szwagrowi zamontowałem włącznik zmierzchowy (samoróbka na fotorezystorze) 10cm powyżej lampy, fotorezystor skierowany w niebo, działa od lat.
  • #7 15564041
    dzolo35
    Poziom 22  
    cirrostrato napisał:
    dzolo35 napisał:
    Czujnik na pewno nie jest zamontowany na tarasie , w miejscu oświetlanym przez lampy
    Szwagrowi zamontowałem włącznik zmierzchowy (samoróbka na fotorezystorze) 10cm powyżej lampy, fotorezystor skierowany w niebo, działa od lat.

Jak się wie jak zamontować , to i w lampie zamontowane będzie działać.

Pozdrawiam.
  • #8 15564962
    xssx
    Poziom 9  
    Panowie, ciesze sie ze u Was dziala, ale u mnei nie i to jest problem dlatego rposze o pomoc..przesylam zdjecie skrzynki z biezpiecznikami...to jest szary bezpiecznik w gornym rzedzie drugi od prawej nad nr 7 i 8.Dom jest z lat 90-tych i tutaj duzo rzeczy robionych bylo domowymi metodami stad problemy.Takze nei zakladam i nei stwierdzielm sterownika w skrzynce tylko jest to zapewne czujnik zmierzchu razm ze sterownikiem an zewnatrz tyle ze go neigdzie nie widac...zdjec tarasu robil nei bede bo juz tam lazilem od dachu pod skelpienie na wszytskie mozliwe strony kilkanascie razy...szedlem od kabli pradowych i tez nic......myslalem ze moze lampy ledowe w schodach lub kiniety robia zwarcie ale wszytskie sa nowe , hermetyczne i robione przez elektryka takze to odpada:((
    Załączniki:
    • Odszukanie czujnika zmierzchu - domowa zewnętrzna instalacja elektryczna IMG_6888.JPG (66.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Odszukanie czujnika zmierzchu - domowa zewnętrzna instalacja elektryczna IMG_6887.JPG (67.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Odszukanie czujnika zmierzchu - domowa zewnętrzna instalacja elektryczna IMG_6886.JPG (35.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 15566111
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1094
    Ten "szary bezpiecznik" to wyłącznik różnicowoprądowy. Jego zadziałanie świadczy nie tyle o zwarciu co o upływności prądu np na wskutek pogorszenia się izolacji. I z Twoich obserwacji wynika, że to pogorszenie jest spowodowane wilgocią. Czy robiłeś taką próbę aby całkowicie odłączyć kinkiety i te LED-y i czy wtedy też zadziała róźnicówka? Pomijam znalezienie automatu zmierzchowego, bo niestety na odległość się nie da.
  • #10 15566132
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Weź mocną latarkę i po zmroku go zlokalizujesz :) Wystarczy postawić drugą osobę przy lampach i oświetlić cały dom łącznie z dachem.
  • #11 15566137
    xssx
    Poziom 9  
    Wtedy raczej nie, wszystko sprowadza sie do kinkietów i oświetlenia na zewnatrz. Wydawało mi się, że jak zrobie hermetyczne połaczenia kostkami to wystarczy ale sam kabel lezy w dwóch miejscach w ziemi , MOŻE ZAIZOLOWAC GO RURKĄ? myslałem, ze musi byc zwarcie, a jesli chodzi o pogorszenie się izolacji to może być to!
  • #12 15566207
    Alemucha
    Poziom 28  
    Ocena: 216
    Też wydaje mi się że winą jest słaba izolacja wybijająca różnicówkę. Do sprawdzenia wystarczy rozpiąć ich kabelki ochronne. Jednak przy zachowaniu szczególnej ostrożności, bo na elementach korpusu może pojawiać się groźne napięcie, będące przyczyną wyłączania. Docelowo albo poprawa izolacji albo wymiana na sprawne.
  • #13 15566224
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1094
    xssx napisał:
    Wtedy raczej nie,

Raczej czy na pewno?
    xssx napisał:
    wszystko sprowadza sie do kinkietów i oświetlenia na zewnatrz

Właśnie o to mi chodzi, odłącz wszystko na zewnatrz i jeżeli będzie ok to izolacja kabli jest ok. Później podłączaj pokolei to co odłączyłeś aż namierzysz co powoduje zadziałanie róźnicówki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czujnikiem zmierzchowym w zewnętrznej instalacji elektrycznej, który powoduje wybijanie bezpiecznika przy wilgotnych warunkach atmosferycznych. Wskazuje na kinkiety i lampy LED jako potencjalne źródło zwarcia, jednak nie znalazł nieszczelności w instalacji. Forumowicze sugerują, aby sprawdzić izolację kabli oraz odłączyć poszczególne elementy oświetlenia, aby zidentyfikować przyczynę problemu. Zwracają uwagę na możliwość pogorszenia izolacji z powodu wilgoci oraz na konieczność hermetyzacji połączeń. Użytkownik planuje dalsze poszukiwania oraz wykonanie zdjęć instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA