logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plan pracy inżynierskiej: Inwentaryzacja i analiza sieci na uczelni

rogalowski 05 Kwi 2016 15:59 1575 3
  • #1 15581879
    rogalowski
    Poziom 1  
    Witam,
    Jestem studentem III roku informatyki i nadszedł czas zainteresowania się pracą inżynierską. Wstępnie wybrałem już temat, choć "cyrografu" jeszcze nie podpisałem. Chciałbym was prosić o przeanalizowanie pierwszego, wstępnego planu pracy i opisu w niej zawartego. Przejrzałem google'a i to co jest w opisie, tyle udało mi się wywnioskować, mniej więcej. Wstępnie, rozmawiając Promotor zasygnalizował, że nie będzie wymagał spisu adresów i nazw/numerów seryjnych urządzeń z powodu takiego, że Uczelnia jest dość duża, podzielona na kilka budynków i pięter. Bardziej mówił o opisie oprogramowania, znajdującego się w różnych strukturach uczelni. Sprawdzałem też kilka programów do inwentaryzacji i skanowania urządzeń sieciowych w sieci, ale raczej z tego nie będzie się korzystać, tak myślę. Poniżej zamieszczam zawartość wiadomości, który mam zamiar maksymalnie za kilka dni wysłać promotorowi do przejrzenia, jak ja to widzę. Ogólnie interesuję się serwisem i zaczyna mnie kręcić pisanie stron internetowych choć siedzimy na razie w PHP, interesujące są też administrowanie sieci, ale sumując to wszystko wiedzy do zdobycia jest od groma.

Czy macie jakieś uwagi, sugestie lub rady, może polecacie jakąś lekturkę?

Mój temat: Inwentaryzacja i analiza sieci Akademii Morskiej w Szczecinie.

Z góry dzięki za przejrzenie i pomoc,
    Pozdrawiam

Plan pracy:

1. Wstęp – opis pracy: na czym polega praca, opis lokalizacji pracy

2. Opis inwentaryzacji poszczególnych wydziałów Akademii Morskiej i innych placówek:
    Wydział Nawigacyjny: Pod kategorie: Instytut Nawigacji Morskiej, Instytut Inżynierii Ruchu Morskiego, Instytut Technologii Morskich , Instytut Geoinformatyki, Centrum Inżynierii Ruchu Morskiego.
    Wydział Mechaniczny: Pod kategorie: Instytut Elektrotechniki i Automatyki Okrętowej, IPNT, IESO, KDRIM.

Wydział Inżynieryjno-Ekonomiczny Transportu: Pod kategorie: Instytut Inżynierii i Transportu, Instytut Zarządzania Transportem.

SDM Korab i Passat

Studium Doskonalenia Kadr Oficerskich

Ośrodek Szkoleniowy Ratownictwa Morskiego

Plany budynków Akademii Morskiej, na ulicach: (Plany techniczne, topologiczne, topograficzne).

· Wały Chrobrego 1-2 (Budynek Główny (Wydział Nawigacji, Wydział Mechaniczny))

· Szczerbcowa 4 (Studium Doskonalenia Kadr Oficerskich)

· Żołnierska 46 (Wydział Nawigacyjny)

· H. Pobożnego 11 (Biblioteka, Wydział I-ET)

· Starzyńskiego 8-9 (SDM Korab, Passat)

· Podgórna 51 (Wydział Mechaniczny)

· Ludowa 8 (Ośrodek Szkoleniowy Ratownictwa Morskiego)

Tutaj chciałbym opisać plany budynków: rozmieszczenia okablowania sieci telekomunikacyjnych, urządzeń bezprzewodowych Wi-fi, oznaczenia symboli. Rodzaje użytych medium transmisyjnych, urządzeń komunikacji sieciowej, Dostawców internetowych. Plan przedstawiający komunikację sieciową między budynkami. Opis używanego oprogramowania, w poszczególnych placówkach. Plany elektroniczne mógłbym stworzyć w programie AutoCAD na podstawie planów papierowych. Opisał bym też punkt/punkty dystrybucyjne/serwerownie (nie wiem czy jedna jest na uczelni, czy kilka). Jak rozmawialiśmy nie było np.: mowy o adresacji sieci i spisie wszystkich urządzeń.

Nie wiem, gdzie/ w jakich miejscach mógłbym się starać o takie plany i ewentualnie o dane tych sieci, kosztorysy jak by wchodziły w grę. Nie wiem, czy wszystkie opisy tych obiektów, miały by się znaleźć w pracy. Nie wiem, co jeszcze mogło by się znaleźć w pracy, jeszcze się zastanowię.

3. Podsumowanie

Tu bym umieścił podsumowanie danych. Może jakieś statystyki (np.: ilość zalogowań na stronę, konta studentów w danym dniu, ilość zużytych danych, pojemność, szybkości transmisji danych z różnych punktów/placówek dostępowych sieci, ilość zarejestrowanych studentów/pracowników, sam do końca nie wiem czy można o tym zrobić, czy będę w stanie to zrealizować technicznie).

4. Spis rysunków
  • #2 15582069
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Google ocs inventory.
  • Pomocny post
    #3 15582925
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    OCS Inventory + ip discover + snmp

the dude do mapy sieci albo załatw studenckiego NetCruncha.

MRTG jeśli chcesz zbierać i wizualizować obciążenie routerów switchy.

Jezeli jest AD Windowsa to skrypty w powershell do wyciągniecia szczegółów userów.

Ciekaw jestm czy ci na to wszystko pozwoli core admin ;-)

Jeżeli chodzi o OCS to zbierze ci wszystko, software, hardware, bios, serial number etc.
  • #4 15585609
    rogalowski
    Poziom 1  
    Dziękuję za info, jak by ktoś chciał się czymś jeszcze podzielić, to chętnie takie informację przyjmę.
    Dzięki
REKLAMA