logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie Siemensa C60 po przelutowaniu pamięci AMD - co poszło nie tak?

kwaku85 25 Cze 2005 14:09 993 6
  • #1 1605986
    kwaku85

Poziom 16  
    Ocena: 12
    Mam pytanko- co może być przyczyną uszkodzenia siemensa C60, po prtzelutowaniu pamięci (AMD) z jednego siemensa do drugiego wszystko diabli wzięło. Czego to może być wina?? Przegrzania pamięci?? Ona jest taka aż delikatna?? Grzałem ją w tej samej temp co np Hagara, lub Cobbe w Nokii. Nie mam wskaźnika temp więc nie jestem w stanie dokładnie okreslić temperatury. Druga sprawa to jak postawić procek w takim telefonie- sita mi raczej się nie przydadzą, a ja kulek samych jeszcze nie stawialem :(
    Konto firmowe:
    Reperatorium
    Studencka 4, Kraków, 31-116
  • Pomocny post
    #2 1606444
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Pamiec jest delikatna i bardzo czula na wysoka temperature... Do procka musisz kupic specjalne sito, niedawno bylo na allegro za bodajze 59 zl.
  • #3 1606672
    kwaku85

Poziom 16  
    W takim razie uwaliłem pamięć :/ Można samą pamięć gdzieś kupić?? Sita mi się chyba nie oplaca kupić, bo może uż nie będę robił z tym telefonem, chyba że były tam też inne sitka. W jakiej temperaturze mam grzać tą pamięć?? może zmierzę miernikiem mniej więcej temperature przy wylocie. Potrzebuję także jakąś stronę internetową dobrej i taniej hurtowni GSM. Jeśli ktos ma namiar to prosze o napisanie.
    Konto firmowe:
    Reperatorium
  • Pomocny post
    #4 1607070
    ms_tech
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Ja raczej bym stawial na brak polaczenia na kulkach ,jesli stawiales te pamiec bez sit to moze miales nierowne kulki i ktoras nie styka ,a co do temp. to grzalem juz siemensy ok.350 C i dzialaja :)
  • #5 1607209
    kwaku85

Poziom 16  
    Już stawiałem tą pamięć chyba z 10 razy i nic, a uzywałem do tego sita. Nie mam sita tylko pod procek. Zresztą teraz to już nie jest chyba ważne, bo odpadł jeden punkt lutowniczy pod tą pamięcią. jeszcze jedno pytanko- za co odpowiedzialny jest układ z napisem "Dialog"?? I czy można grzać te układy nie od góry, tylko płyte główną od spodu?
    Konto firmowe:
    Reperatorium
  • Pomocny post
    #6 1607601
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Dialog steruje zasilaniem phona, mozesz probowac grzac od dolu ale ja bym proponowal od góry na 340*C jesli chodzi o pamiec, reszte mozna na troszke wiecej. Jak uwaliles pole lutownicze to raczej nic nie pomoze, chyba ze wiesz gdzie jes mozna na krotko podpiac jesli oczywiscie jest z brzegu BGA :wink:
  • #7 1645940
    kwaku85

Poziom 16  
    Kurczę... no 4 siemens :( Już mam dość, uwalam jeden za drugim i nie wiem dlaczego. Juz obniżyłem temp ile mogłem i dalej je uwalam.
    Jeszcze nie próbowałem postawić procka, ale nie mam sit do tego. Tego po prstu tylko grzałem bo co jakiś czas wyłaczał się i pokazywał że słaba bateria. Przygrzałem go i już nawet nie reaguje na słuchawkę :( Ma ktoś jakiś pomysł?? Żebym chociaż miał jakąś możliwość sprawdzenia co siadło, czy procek czy pamięć. Procek tez jest taki delikatny jak pamięć?? Można gdzieś kupić samą pamięć do C60tki?? Ma ktoś może namiar na sita pod procek do C60tki??
    Konto firmowe:
    Reperatorium

Podsumowanie tematu

✨ Uszkodzenie pamięci AMD w telefonie Siemens C60 po przelutowaniu najprawdopodobniej wynika z przegrzania podczas procesu lutowania. Pamięć jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę, a brak precyzyjnego wskaźnika temperatury utrudnia kontrolę procesu. Zalecana temperatura lutowania pamięci to około 340-350°C. Stawianie procesora wymaga użycia specjalnego sita (maski BGA), które można kupić osobno, np. na aukcjach internetowych. Brak sita lub nierówne kulki lutownicze mogą powodować brak połączenia i uszkodzenia. Uszkodzenie pola lutowniczego pod pamięcią jest poważnym problemem, który trudno naprawić. Układ "Dialog" odpowiada za sterowanie zasilaniem telefonu i można go lutować od góry lub od spodu płyty, choć lutowanie od góry jest zalecane. Wymiana pamięci i procesora wymaga precyzji i odpowiednich narzędzi, a dostęp do tanich hurtowni GSM i części jest istotny dla naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA