logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C60 - zaświeci sie, bzyknie i tyle;/ nic go nie rusza ;/

ZiBi.Horus 11 Kwi 2006 23:28 4572 38
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić Siemens C60, który po włączeniu tylko na chwilę się zapala, bzyknie i nie daje się skomunikować przez Freię, Jokera ani SST?

Najpierw sprawdź kabel i sposób wybudzania telefonu, bo przy komunikacie Freii „phone is not powered on” problem zwykle leży w kablu, złączu ładowania albo w zbyt długim przytrzymaniu czerwonej słuchawki, a nie w samym TP [#2520754][#2520778][#2521468] W C60 z układem AMD pomagało wgrywanie Freią 9 z obniżoną prędkością do 57600: bootcore, eeprom i full flash, z zaznaczonym ReCalcKeys oraz Prepared Bcore, a potem dogranie eepromu i Bcore oraz direct unlock z użyciem oryginalnego IMEI [#2557888][#2612283] Jeśli to wersja na Intelu, Freia zwykle nie pomoże — trzeba użyć SST albo Jokera, a w Jokerze wybrać model A60/A62 zamiast A65 [#2528312][#2731020] Gdy telefon da się uruchomić w service mode, to kabel i COM są raczej OK, a trzeba szukać problemu w TP albo w PCB/padach pod procesorem i flashu [#2529654] Jeśli nadal nie rusza, możliwa jest też usterka sprzętowa: zimne luty, uszkodzony flash, procesor albo nawet rezystor na płycie, więc może być potrzebne grzanie albo naprawa płyty [#2529647][#2807703][#2611067]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2518409
    ZiBi.Horus
    Poziom 12  
    Witam, Witam serdecznie Państwa !! :D Wiem że ten temat był już dziesiątki razy poruszany ale ten siemens którego ja mam jest chyba padnięty na amen;/
    To jest Siemens C60 jak już pisałem w temacie.
    Wyłaczył się, bzyknął i zamilkł :D
    Próbowałem ciąć TP, potraktowałem go: Freią, SST, Jokerem i nic mi się nie udawało;/ Dziwny przypadek !
    Mam kabel DCA-500 - przerobiony, tzn uciąłem 1 pin podłączyłem kabelek podłączyłem z niego do zasilania (+) a (-) podłaczyłem pod pin 2.

Tak więc Prosze Was o Pomoc przy próbach zrobienia z tym telefonem!
  • REKLAMA
  • #2 2518591
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Cytat:
    Próbowałem ciąć TP, potraktowałem go: Freią, SST, Jokerem i nic mi się nie udawało;/ Dziwny przypadek !
    tp mam nadzieje dobrze przeciety i telefon reaguje na czerwona sluchawke. w srodku masz amd czy intela?
  • #3 2519315
    zenius1984
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    z tego co mi wiadomo dca-500 zalatwia ten problem i to bez zadnych modyfikacji kabla opisy wykonania calego procesu www.google.pl skarbnica wiedzy
  • #4 2519537
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    tyski107
    takie porady jak twoje są bezsensu co to za pomoc pisząc "zanieś do servisu" ?????

Kolego ZiBi.Horus czy aby na pewno masz dobrze przeciętego TP jaki komunikat ci wywala freia????
  • #5 2519676
    xxlrally
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    martechem to postawisz trzeba wgrać full flesha później eprom repair imei i simlocka będzxie ok robiłem juz tak duzo razy a tuski to niech nie bajeruje
  • #6 2519812
    energy7
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Wgrywaj rożne softy....

Miałem taki przypadek z A65, procek infineon... wgrywałem intel sw-nic, wgrałem amd-sw 5 i bzyczał.... wgrałem v15 i śmiga....

Możliwe że boobtcore jest uwalone sprawdzałeś z odznaczoną opcją protect bootcore w sst??

spróbuj też vklay... tylko w ustawieniach zaawansowane na samym dole aktywuj zasip do bootcore i poźniej wgraj fubu
  • REKLAMA
  • #7 2520711
    ZiBi.Horus
    Poziom 12  
    Na początku chciałbym podziękować za zainteresowanie moim postem! :)
    telekomuna mam pytanko. Jak sprawdzić jaki to jest procesor ?
    Mógłbym poprosić link do Martecha bo nigdzie nie umie tego znaleść ;/
    NOOKIA Freia pisze : phone is not powered on.
    TP na pewno mam dobrze przecięty, a jak nie to jak to sprawdzić :D

Mi sie wydaje że żaden program nie umie sie połączyć z telefonem;/
    energy7 napisał :
    Cytat:
    wgrałem v15 i śmiga....
    -co to jest to v15 ?
  • REKLAMA
  • #8 2520754
    ruleczka
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    skoro sie na chwile zapala, to freja powinna go wykryć, to albo masz coś nie tak z kablem, albo układa przy złoczu od ładowani zdech
  • #9 2520778
    NOOKIA
    Poziom 28  
    czyli komóra nie daje oznak życia albo nie bootujesz komóry (gdy program pisze że masz nacisnąć Waiting to power on the phone ... to naciszkasz na chwilke czerwoną słuchawke (ale to chyba wiesz)

(gdybyś nawet przecioł źle testpointa to freia wywalała by komunikat boot fail ist not accept (cczy jakoś tak nie pamiętam dokladnie)

więc może masz coś z kabelkiem
    jakiego kabla uzywasz?????
    a może masz źle skonfigurowany programik (dobrego coma masz zaznaczonego)

Dodano po 45 [sekundy]:

ruleczka wyprzedziłeś mnie troche (się rozpisalem) :)
  • #10 2520894
    ZiBi.Horus
    Poziom 12  
    Uzywam kabla DCA-500: próbowalem go przerobić i nie działało, a bez przerobienia też nic. Programik mam dobrze skonfiguroany bo mam pod com 1 i tak mam ustawiony
  • #11 2520902
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2521042
    ZiBi.Horus
    Poziom 12  
    Nie wiem może coś źle robie ;/ Wszystko robie wdg opisu: http://c60.fks.pl/index.php?url=fullflash . dochodze do tego aby nacisnąć czeroną suchawke, toteż naciskam. Jednak Fon włącza się tylko na 2 sekundy(to jest ta wada fona) czasami bzyknie i to wszystko i Freia wypisuje TTY_OpenCOMPort : opening COM1
    COMM_IsBootRunning : bootcode does not seem to be running
    COMM_LoadBoots : Waiting to power on the phone ...
    COMM_LoadBoots : phone is not powered on
    ;/ NIe wiem co z tym zrobić. Prosze coś na to poradzić
  • #13 2521468
    NOOKIA
    Poziom 28  
    wygląda to tak jak bys za długo trzymal czerwoną słuchawke przycisnij ją tylko na chwilke jeśli to nie pomoże to wina kabla (nawet jakby była kość flasha intela to by sie skomunikował ale by wywalił komuniakta boot fail ist not accept
  • #14 2522982
    ZiBi.Horus
    Poziom 12  
    Czy mógłby ktoś podac link do softu czy czegoś takiego w formacie *.bin , ponieważ w Jokerze potrzebny jest plik w formacie *.bin a ja nie mam czegoś takiego ;/
    Próbując załadować mu plik Fubu (format *.fls) wypisuje : Open file "C:\Documents and Settings\Mr.Grzechu®\Pulpit\SIEMENS C60 LG95 V14 - 00200000-2004.02.01-07.28.03.FLS" for write in Flash.
    Start...
    Loading BootsModel(A65)...
    Error: Load StartBoot answer code 0x21!
    tylko nie wiem czemu wypisuje a65

Uzywam Joker EGOLD series 0.3.4.3
  • #15 2527288
    ZiBi.Horus
    Poziom 12  
    NIKT ? Nikt nie ma takiego pliku ? to jak to jest że wszyscy piszą że próbują jokerem robić jak nawet pliku nie macie ;/

hmm.. mam jeszcze jedno pytanko:D
    Jeśli c60 jest padnięty czyli włącza się na 2 sekundy robi bzz i koniec to czy bateria powinna się ładować ? Bo u mnie w fonie nie chce się ładować;/ nie wiem co jest przyczyną, chociaż może to być tak jak pisał
    ruleczka napisał:
    skoro sie na chwile zapala, to freja powinna go wykryć, to albo masz coś nie tak z kablem, albo układa przy złoczu od ładowani zdech
    ?? Jak to z tym jest ? z Góry thx :)
  • #16 2528312
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    W jokerze masz zaznaczone jako a65 musisz zaznaczyć jako a60/a62. Jakiej wersji frei używasz? Spróbuj najlepiej na freia v15 i ustaw niższą prędkość komunikacji.
  • REKLAMA
  • #17 2529148
    kuras147
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    zmiana predkosc nic nie da przynajmniej w moim przypadku nic nie dala-mialem takie same objawy i uratowano siemensa podpinajac sie na plyte bo przez kabel nie szlo
  • #18 2529637
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    ludzie, skoro siemens zapala podświetlenie, bzyka i gaśnie to wgrywasz freją od nowa imei i masz sprawny phon
  • #19 2529647
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    teraz.po tylu próbach wymiany softu pewnie należy fon przeflashować ale jeśli będzie to niemożliwe to niezapominajmy o HW.Te aparaty często wymagały przelutowania procka o czym jakoś nikt nie wspomina...
  • #20 2529654
    BRh+
    Poziom 14  
    Witam.

@4064484 ,jestes pewny ze tak sie uda ? Nawet jak flash bedzie INTELA ?
    Powiem inaczej :Freia nie rozmawia poprawnie z koscia intela ,jedynie SST lub Joker.
    Pozatym przy sypnietej zawartosci EE "wgranie imei" nic nie da :(

@zi_bi.Horus ,sprubuj w Jokerze wprowadzic telefon w servis mode ,sprawdzisz poprawnosc polaczenia (com,kabelek).
    Jak sie uda to cos nie tak z TP lub PCB jest trafione (pady pod uP,Flash)
  • #23 2548739
    krysti613
    Poziom 12  
    Prosze http://www.magicphone.pl/index.php?go=articles&action=show_art&id=12 mi juz chyba c60 padal na wszystkei sposoby, ten co tu jest opisany jest najskuteczniejszy i kazdego,ktorego siemensa dostawalem postawil na nogi

hmm jakos nie bardzo mam takie dwa telefony próbowałem różnie je postawic tp jest zrobiony mam dokładnie taki problem: telefon nie reaguje na żaden program w freri pisze zeby właczyc telefon on sie włacza (charakterystyczne bzzz) i wyłącza i tyle i freria ani sst nic nie poradzą co mam zrobic?? a kabel na 100 mam sprawny poniewaz wcześniej wysyłałem nim tapety i dzwonki na telefon...[/code]
  • #24 2549729
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    przecież już Ci pisałem od czego zacząć a przynajmniej spróbować bo dlaczego akurat HW miało by naprawić programowanie..
    Tak przeglądając posty zauważyłem iż panuje pewna prawidłowość: fon nie działa więc fleszujemy a potem ew kąpiemy w wannie lub na odwrót.Nikt nie wspomina o pomiarach choć by najprostrzych.
  • #26 2550254
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    krysti613 napisał:
    Prosze http://www.magicphone.pl/index.php?go=articles&action=show_art&id=12 mi juz chyba c60 padal na wszystkei sposoby, ten co tu jest opisany jest najskuteczniejszy i kazdego,ktorego siemensa dostawalem postawil na nogi

hmm jakos nie bardzo mam takie dwa telefony próbowałem różnie je postawic tp jest zrobiony mam dokładnie taki problem: telefon nie reaguje na żaden program w freri pisze zeby właczyc telefon on sie włacza (charakterystyczne bzzz) i wyłącza i tyle i freria ani sst nic nie poradzą co mam zrobic?? a kabel na 100 mam sprawny poniewaz wcześniej wysyłałem nim tapety i dzwonki na telefon...[/code]

Gdy program prosi o "power on..." kliknij raz i krótko czerwona sluchawke, nie przytrzymuj jej...
  • #27 2553347
    krysti613
    Poziom 12  
    tak robie i nic dalej to samo próbowałem nawet tylko nacisnac i puscic i nic nie ruszyło.. wiec jest cos jeszczeco moge zrobić??

Dodano po 34 [minuty]:

nie rozumiem was!!!!!!!!!!!!!!!! 
    a nie lepiej naciusnac szukaj????????????? 
    mi pomogl ten sposob zajzyj moze cos to da http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic218992.html] hehe spoko spoko widziałem to ale czy to napewno pomoże czy 20pkt pójdzie z dymem?? bo mam Frerię sst juz duzo progrosów mam ale nic nie pomaga a co do tego:[code:1]sprubuj w Jokerze wprowadzic telefon w servis mode ,sprawdzisz poprawnosc polaczenia (com,kabelek). 
    Jak sie uda to cos nie tak z TP lub PCB jest trafione (pady pod uP,Flash) 
    to Joker nie wykrywa go pisze tylko start _ czyli uwalona końcówka w telefonie?? da się to jakos przerobić??
    fon nie działa więc fleszujemy a potem ew kąpiemy w wannie lub na odwrót
    chyba lepiej odwiedzić komis niz kupić wanne...;/:cry::|
    Jeśli ktoś wie jeszcze jak moge postawić te siemensy(powinni nazwe zmienić na ziebens) to bede bardzo wdzioęczny z góry dziekuje pozdroo
  • #28 2557888
    write4all
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Dzisiaj postawiłem takiego C60 (na AMD-ku) z identycznymi objawami oczywiście po TP.
    A więc tak zassałem flasha od norbi45 stąd
    pózniej joker 0.3.4.3 ze zmiejszoną prędkością na 57600,
    fullflash z zaznaczonymi ReCalc keys i Prepared Bcore pózniej dograć eeprom i Bcore i powstał z martwych :D
  • #29 2587659
    krysti613
    Poziom 12  
    nic nei pomaga telefon taki jaki był taki jest jest na kości amd i nic mu nie pomaga..;/ TP jest przecięty (przystawia gdy trzeba włączyć telefon i robię to na różne sposoby (przytrzymuje długo słuchawkekrótkonaciskam i puszczam)i nic poprostu wywala komunikat że telefon jest niewłączony Tp jest dobrze przeciety gdfyż freria nie wywala błędu zwiazanego z Tp tyko z (power on) jest jeszcze jakiś sposób aby telefon naprawić??bardzo prosze o pomoc!!
  • #30 2611067
    idub
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Miałem tel z podobnymi objawami wymieniłem rezystor na płycie (wstawiłem od N3210) i poszło.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Siemens C60, który po przecięciu punktu testowego (TP) i próbach komunikacji z programami serwisowymi (Freia, SST, Joker) jedynie na chwilę się włącza, bzyczy i wyłącza, nie nawiązując stabilnego połączenia. Użytkownik stosował kabel DCA-500, również przerabiany, lecz bez efektu. Dyskusja wskazuje na konieczność prawidłowego przecięcia TP oraz krótkiego, a nie długiego, przyciśnięcia czerwonej słuchawki podczas próby włączenia telefonu w trybie serwisowym. Problemy mogą wynikać z uszkodzeń sprzętowych, takich jak zimne luty pod procesorem, uszkodzony flash, wadliwy rezystor na płycie lub nieprawidłowy kabel. W przypadku procesora AMD zalecane jest użycie Freii w wersji 9 lub 15 z odpowiednim softem i kolejnością wgrywania bootcore, eeprom i full flash, a następnie odblokowanie IMEI. Dla procesora Intel Freia jest mniej skuteczna, zaleca się SST i Joker z odpowiednimi plikami *.bin. Wiele osób podkreśla, że niektóre C60 można uratować tylko poprzez bezpośrednie podłączenie do płyty głównej. Wskazano także na potrzebę sprawdzenia typu procesora (AMD lub Intel) na czarnej kostce przy gnieździe SIM. Pomimo licznych prób i różnych metod, telefon pozostaje martwy, co sugeruje uszkodzenia sprzętowe wymagające lutowania lub wymiany elementów. Wątpliwości budzi także brak ładowania baterii w uszkodzonym telefonie. Ostatecznie autor tematu rezygnuje z dalszych prób naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA