logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - błąd 1004 - Run time error '1004' MVB

luks212 11 Kwi 2016 09:25 16341 12
REKLAMA
  • #1 15595200
    luks212
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam,

Mam pewien problem. Od razu mówię, że nie jestem zbyt biegły od technicznej strony excel'a.

A więc tak:
    Mam takie oto narzędzie do pracy: http://art30a.ucoz.pl/news/narzedzia_analiza2016_udostepnione/2016-03-14-49

Przy próbie wygenerowania 'plików gromadzenia danych" pojawia się błąd:
    "Microsoft Visual Basic. Run-time error '1004'. Method 'Open' of object 'Workbooks' failed."

Na 99% jest to problem z komuterem/oprogramowaniem komputera, gdyż na wszystkich innych komputerach narzędzie te działa bez zarzutu.
    W normalnym przypadku zrobiłbym format komputera i na nowo wgrał wszystko co potrzeba, lecz są tam bardzo ważne dane i programy i osoba korzystająca z komputera nie zgadza się na to.

Specyfikacja komputera to:
    WIN7 64bit, 4GB RAM, procesor i5 3,20GHz (nie pamiętam dokładnie modelu).
    Obecnie jest wgrany Microsoft Office 2007 Smallbussiness, lecz próbowałem również na Office 2007 Professional. Na obu występuje ten sam objaw.

Komputer został przeskanowany przez antywirus ESET i nie wykrył żadnych wirusów.

Najprawdopodobniej moim kolejnym krokiem będzie zainstalowanie Pakietu Office 2013, lecz chciałbym jeszcze zasięgnąć porady co do ewentualnej naprawy tego błędu na wersji 2007.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 15597789
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Próbowałeś uruchomić to narzędzie bez danych (lub tylko z danymi podstawowymi), pobrane prosto z tego linku, co zapodałeś?
    Uruchamiasz je przy zamkniętych innych plikach?
  • #3 15599842
    luks212
    Poziom 8  
    Tak, oczywiście, że próbowałem.
    Próbowałem również na nowym koncie z prawami administratora - wciąż to samo ;/
    Na wersji 2013 działa bez problemu, lecz musiałbym zakupić dodatkową licencję.
  • #4 15600141
    marcinj12
    Poziom 40  
    Jak rozumiem błąd się pokazuje, ale nie wchodzi do edytora VBA, nie podświetla żadnej linijki?
    Sprawdź jeszcze ustawienia regionalne czy na obu komputerach są te same języki ustawione. W szczególności w Region i język->Administracyjne->Język dla programów nieobsługujących kodu Unicode.
    Jeśli są takie same, spróbowałbym reinstalacji Office 2007.
  • REKLAMA
  • #5 15600220
    luks212
    Poziom 8  
    Tak, wyświetla się tylko komunikat: "Microsoft Visual Basic. Run-time error '1004'. Method 'Open' of object 'Workbooks' failed."

I mam do wyboru: "End" oraz "Help".

Reinstalowałem już Office, nawet przed ponowną instalacją oczyszczałem jego pozostałości programikiem EasyFix od Microsoftu.

Reinstalacja również nic nie dała. ;/
  • REKLAMA
  • #6 15600666
    marcinj12
    Poziom 40  
    Na zakładce Pliki w komórce C4 masz podaną ścieżkę. Jaką wartość tam zwraca funkcja? Jak długa jest jej nazwa, nie przekracza ok. 220-230 znaków? Wygląda to na poprawną ścieżkę, która istnieje? Upewnij się, że nie kończy się znakiem \.

Skopiuj testowo cały katalog (a najlepiej użyj świeżej, pustej kopii ze strony) do jakiejś krótkiej lokalizacji, np. C:\test. Nadaj na ten kataolg pełne uprawnienia dla Users i sprawdź wtedy.
  • REKLAMA
  • #7 15602085
    luks212
    Poziom 8  
    Ścieżka jest jak najbardziej poprawna.

Błąd wyskakuje nadal. :/ Nie mam już bladego pojęcia o co chodzi.
  • #8 15602751
    marcinj12
    Poziom 40  
    Cóż, obawiam się, że na odległość ciężko coś więcej stwierdzić. Przyczyn tego problemu mogą być dziesiątki. Dalsze gdybanie nie ma sensu.
  • #9 15608503
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    Nie piszesz o tym więc zapytam: czy na tym komputerze pracowałeś z tym "narzędziem" kiedykolwiek ? czy odblokowana jest możliwość działania arkuszy z makrami ? czy autor tego arkusza określił jakieś specjalne wymagania np referencje dla VBA ?

Podobny efekt - błąd 1004 - miałem przy wadliwym skrypcie VBA, którym szukałem pewnych wzorców stringów w bazie, a których w danym polu było mniej niż w polach pozostałych :D
  • #10 15614031
    luks212
    Poziom 8  
    Z wersją z roku 2015 oraz ze starszymi nie było żadnego problemu. Makra są oczywiście odblokowane.
    Ogólnie chyba jest z tym jakiś większy problem, bo autor wydał już trzecią poprawkę do tej wersji.

Zalecił również uaktywnienie kilku dodatkowych składników w MS Visual Basic, lecz nie mogę tego zrobić, bo po prostu nie mam aktywnego tego okna dialogowego - references w zakładce Tools.
  • #11 15614983
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    Na moje wyczucie rzeczywiście są jakieś błędy w skrypcie, które wywołują Twój komunikat "1004".
    Ten wyszarzały przycisk references IMHO świadczy, że skrypt został z powodu błędu zatrzymany, a nie zakończony :D . Spróbuj kliknąć wtedy Run , niech dojdzie do końca i wtedy dopiero będziesz mógł uzupełnić ustawienie odpowiednich dla tego skryptu referencji. Brak tych referencji też może wywoływać "Run time error".
  • #12 17183138
    dzikzlasu
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wiem ze stary temat, ale wlasnie doszedlem o co chodzi, bo mam podobny problem,
    Tu nie chodzi o nazwe pliku! i ilosc znakow w nazwie
    zmien nazwe na jedna literke np A
    jesli dziala to masz juz odpowiedz jesli nadal nie dziala to zobacz na sciezke!
    u mnie wlasnie sciezka wraz z nazwa pliku zajomowala wiecej niz 250 znakow.
    po zmianie sciezki na E:\test\ makro ruszylo
  • #13 17970393
    wimich
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam,
    może się komuś przyda. Miałem podobny problem, z tym, że makro otwierało mi kilkadziesiąt plików w pętli. Wszystko działało przez ponad półtora roku, a tu nagle jakiś tydzień temu zaczęło się zatrzymywać na metodzie open, ale nie przy pierwszym lecz przy drugim przejściu przez pętlę. Co ciekawe wystarczyło puścić dalej makro i przechodziło do kolejnej pozycji pętli bez problemu i znowu się zatrzymywało. I tak do końca przez wszystkie pliki. Finalnie wszystko się wykonywało tylko było strasznie uciążliwe ze względu na kilkudziesięciokrotne wznawianie wykonywania makra po zatrzymaniu. Rozwiązaniem okazało się ustawienie w metodzie open Local:=True.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z błędem "Run-time error '1004'" w Excelu podczas korzystania z narzędzia do analizy danych. Błąd występuje na komputerze z systemem Windows 7 64-bit i Microsoft Office 2007, mimo że na innych komputerach narzędzie działa poprawnie. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym uruchamiania narzędzia bez dodatkowych danych, sprawdzania ustawień regionalnych oraz reinstalacji Office, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie długości ścieżki pliku, uprawnień do folderu oraz ewentualnych błędów w skrypcie VBA. Wskazano również, że zbyt długa ścieżka pliku (ponad 250 znaków) może powodować ten błąd. Użytkownik potwierdza, że makra są odblokowane, a problem może być związany z błędami w skrypcie lub brakiem odpowiednich referencji w VBA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA