logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-LINK - Jak rozszerzyć zasięg routera używając Access Pointa?

Deamon :) 14 Kwi 2016 20:16 1446 15
REKLAMA
  • #1 15603791
    Deamon :)
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Witam,
    Mam pytanie w jaki sposób mogę zwiększyć zasięg swojej sieci wifi używając do tego asccess pointów (mam 2 tplink WA901ND) ale nie używając funkcji "Repeater".
    Czy można je podłączyć do routera żeby jeden był spięty z nim po wifi w trybie klient a drugi spięty poprzez kabel lan z pierwszym AP jako Access point i przesyłał sygnał po wifi do telefonów, komputerów itd?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15603829
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Można tak podłączyć. Przepustowość powinna być lepsza jak w trybie Repeatera - tym bardziej, że można ustawić nową sieć Wi-Fi na innym kanale.
    Oczywiście adresy wewnętrzne IP routera, AP1 i AP2 muszą być różne ale w tej samej klasie, np. 1) router - 192.168.1.1, 2) AP1 - 192.168.1.2, 3) AP2 - 192.168.1.3
  • #3 15603983
    Poziom 21  
    Dzięki za szybką odpowiedź ale tak właśnie zrobiłem i niestety nie działa tzn na kablu LAN z AP1 jest internet ale na AP2 już nie. Adresy dałem tak jak napisałeś, brama domyślna na obu AP to adres routera...

Ok coś się udało na AP2 ustawiłem brame jako AP1 a nie router i internet działa po wifi ale niesetety jest problem z przepustowością. Na kablu jest 60mb/s a po wifi tylko 2mb/s dlaczego?
  • Pomocny post
    #4 15604187
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Jakie tryby pracy dokładnie zostały wybrane na AP1 i AP2?
    Jak wygląda konfiguracja serwera DHCP na wszystkich urządzeniach?

Jak rozumiem prędkość po kablu 60Mb/s była sprawdzona za AP1?
  • REKLAMA
  • #5 15605103
    DJVahn
    Poziom 9  
    Zainstaluj sobie OpenWRT. Rozszerzy to troche mozliwosci routera
  • #6 15605505
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    Deamon :) napisał:
    ustawiłem brame jako AP1 a nie router i internet działa po wifi ale niesetety jest problem z przepustowością. Na kablu jest 60mb/s a po wifi tylko 2mb/s dlaczego?

A pomyślał Kolega, że:
    - sieć wifi jako eter ma zakłócenia od innych sieci,
    - link pomiędzy samym routerem a AP też może mieć zakłócenia z powodu jak wyżej.
  • #7 15605661
    Poziom 21  
    SPEAKERS_XP napisał:
    Jakie tryby pracy dokładnie zostały wybrane na AP1 i AP2?
    Jak wygląda konfiguracja serwera DHCP na wszystkich urządzeniach?

Jak rozumiem prędkość po kablu 60Mb/s była sprawdzona za AP1?

AP1 - Client
    AP2 - Access Point

DHCP na routerze włączone a na AP off.

Tak prędkość była mierzona na kablu za AP1, na wifi nie przekracza 5mb/s.

Cytat:
    A pomyślał Kolega, że:
    - sieć wifi jako eter ma zakłócenia od innych sieci,
    - link pomiędzy samym routerem a AP też może mieć zakłócenia z powodu jak wyżej.

Rozumiem że sa zakłócenia ale... AP1 łączy się przez wifi jako client z routerem i to właśnie na tym AP jest prędkość 60mb/s a na kolejnym AP który jest połączony tym kablem prędkość spada drastycznie niezależnie od odległości od AP.
  • #8 15605677
    KOCUREK1970
    na kolejnym AP który jest połączony tym kablem prędkość spada drastycznie niezależnie od odległości od AP.

Tylko, że najpierw musisz ustalić, czy te problemy są "za" tym AP (i wynikają z niejako winy samego wifi jak nośnika tego sygnału), czy taki dychawiczny sygnał ten AP już dostaje kablem z tego routera głównego - trzeba to ustalić, bo możemy brnąć w szukanie winy po wifi a się okaże, że w kablu nie ma więcej "mocy" tego sygnału - mam nadzieję, że Kolega zrozumiał o co pytam i sugeruję?.
  • REKLAMA
  • #9 15605796
    Poziom 21  
    KOCUREK1970 napisał:
    na kolejnym AP który jest połączony tym kablem prędkość spada drastycznie niezależnie od odległości od AP.

Tylko, że najpierw musisz ustalić, czy te problemy są "za" tym AP (i wynikają z niejako winy samego wifi jak nośnika tego sygnału), czy taki dychawiczny sygnał ten AP już dostaje kablem z tego routera głównego - trzeba to ustalić, bo możemy brnąć w szukanie winy po wifi a się okaże, że w kablu nie ma więcej "mocy" tego sygnału - mam nadzieję, że Kolega zrozumiał o co pytam i sugeruję?.

Tak rozumiem ale nie doczytałeś wątku moj AP1 jest połączony przez WIFI z routerem a nie kablem a sam AP na wyjściu LAN ma 60mb/s a kolejny AP połączony tym kablem daje sygnał wifi o przepustowości max 5mb/s
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 15606202
    KOCUREK1970
    Powiem szczerze nic nie rozumiem z tego opisu, co jak i gdzie od czego jest połączone.

Narysuj jakiś schemat, opisz co i jak tam jest połączone i od czego - cokolwiek.
    I zaznacz gdzie jest ok, a gdzie szwankuje.
  • Pomocny post
    #11 15606298
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Sprawdzałeś kabel między AP-kami ? Może linkuje się na 10Mb/s. Jak ustawiłeś kanały (oddalone są o co najmniej 3 jednostki ) - masz dużo śmieci w otoczeniu.
    Skoro po APC z kabla masz 60Mb/s to winny będzie ten AP, który rozsiewa sygnał na górze lub karta wifi w lapku (sterowniki, niekompatybilność).
  • #12 15606514
    Poziom 21  
    hermes-80 napisał:
    Sprawdzałeś kabel między AP-kami ? Może linkuje się na 10Mb/s. Jak ustawiłeś kanały (oddalone są o co najmniej 3 jednostki ) - masz dużo śmieci w otoczeniu.
    Skoro po APC z kabla masz 60Mb/s to winny będzie ten AP, który rozsiewa sygnał na górze lub karta wifi w lapku (sterowniki, niekompatybilność).

Kabel raczej jest ok bo daje te 60mb/s z AP1 do laptopa, karta wifi raczej tez ok bo na 2 telefonach (LG g3 i iphone 6s) tez prędkość jest mała. Kanał na routerze ustawiony na 11 a w AP2 który rozsiewa sygnał 8. Myślę że faktycznie winny jest jeden AP tylko czemu?
  • Pomocny post
    #15 15607052
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    To zmień na obu na Gargoyle APC i AP.
  • #16 15607146
    Poziom 21  
    Ok więc tak może napiszę dokładną konfigurację AP.

AP1 - TPLINK WA901ND - soft gargoyle

TRYB - KLIENT
    DHCP - WŁĄCZONE
    ADRES LAN - 192.168.1.2
    BRAMA - 192.168.1.1

AP2 - TPLINK WA 801ND SOFT ORGINALNY

TRYB - ACCESS POINT
    DHCP - WŁĄCZONE
    ADRES LAN - 192.168.1.3
    BRAMA - 192.168.1.2

W takiej konfiguracji z AP1 po kablu mam tylko 20mb/s a jeżeli zamienie AP to na AP2 na kablu mam 60mb/s.
    Nie wiem już czy to wina konfiguracji czy sprzętu bo np tego wa901 nie mogę ustawić żeby wysyłał sygnał po wifi czyli w trybie Access Point ponieważ żądne urządzenie nie chce się połączyć natomiast w trybie Repeater działa ale wifi jest bardzo niestabilne i prędkość nie przekracza 5mb/s.

Dodano po 1 [godziny] 56 [minuty]:

Ok chyba już wszystko jasne wąskim gardłem tego wszystkiego był Access point wa901nd ponieważ podłączyłem zamiast niego access point z lidla taki wkładany do gniazdka elektrycznego i okazało się że wszystko działa! Ale ten AP pracuje w trybie 2.4G i 5G i na trybie 2.4 Wifi osiąga prędkość taką jak na TPlinku a na 5G prędkość dochodzi do 70mb/s film 4k na youtube leci bez żadnego zacięcia.

Temat chyba rozwiązany dziękuję wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o sposób rozszerzenia zasięgu sieci Wi-Fi przy użyciu dwóch punktów dostępowych TP-LINK WA901ND, unikając trybu "Repeater". Odpowiedzi sugerują, że można skonfigurować jeden AP w trybie klienta, a drugi jako punkt dostępowy, jednak występują problemy z przepustowością. Użytkownik zauważa, że prędkość po kablu LAN wynosi 60 Mb/s, podczas gdy po Wi-Fi spada do 2-5 Mb/s. Dyskusja dotyczy również zakłóceń w sieci, ustawień DHCP oraz możliwości aktualizacji oprogramowania do OpenWRT lub Gargoyle. Ostatecznie użytkownik odkrywa, że problemem był AP WA901ND, który został zastąpiony innym urządzeniem, co poprawiło wydajność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA