logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie można dzwonić za granicą - Sony Z3, Android 5.1.1

eteropczyk 15 Kwi 2016 10:19 936 4
REKLAMA
  • #1 15604912
    eteropczyk
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Cześć,
    mam dość wydawało się typowy i prosty do rozwiązania problem z telefonem kolegi, ale nie jest tak fajnie.

Problem polega na tym, że kolega będąc za granicą nie może wykonywać połączeń wychodzących.

Co już wiemy:
    - przede wszystkim wiemy, że karta sim przełożona do innego telefonu działa, tzn. połączenia wychodzące działają również za granicą
    - nie ma żadnych problemów w kraju (działa wszystko)
    - reoming w telefonie jest włączony, a reoming EU jest wyłączony
    - problem występuje w wielu krajach (Niemcy, Holandia i Kanada)
    - za granicą kolega może odbierać połączenia przychodzące
    - może również wysyłać SMS
    - operator (PLUS) nie widzi żadnych problemów
    - ograniczenia rozmów (call barring) i przekierowania (call forwarding) we wszystkich opcjach są nieaktywne
    - telefon sprawdzało już kilka osób i nikt nie znalazł nawet podejrzanego ustawienia

Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł ? Co jeszcze może być nie tak z tym telefonem?

Pozdrawiam
    PB
  • REKLAMA
  • #2 15604997
    OlekMTG
    Poziom 34  
    Ocena: 194
    Czy nie ma w telefonie ustawionego automatycznego dodawania prefiksów w czasie wybierania numeru? Miałem tak w jakimś starym SE, przez to nie chciał dzwonić w roamingu.
    Można też pokusić się o reset urządzenia, tylko trzeba uważać bo wszystkie dane zostaną usunięte.
  • REKLAMA
  • #3 15605166
    eteropczyk
    Poziom 10  
    Hej,
    dzięki za odpowiedź.
    Gdzie mogę w androidzie sprawdzić te prefixy ?

Z tym usuwaniem też już się zastanawiałem, ale prędzej kolega zmieni teflon na nowy i dopiero wtedy przeniesie dane - niż pozwoli zresetować obecny :)

Pozdrawiam
    PB
  • REKLAMA
  • #4 15605297
    marcinziemko
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Pierwsze pytanie telefon na abonament czy na kartę?
    Jeżeli to drugie to może dzwonić za pomocą kodu *111*48NR_TEL# i oczywiście po tym połączenie. A przynajmniej ja tak dzwoniłem jak nie mogłem inaczej, ale ja mam prepaid.
  • #5 15605378
    eteropczyk
    Poziom 10  
    Telefon abonament - PLUS.
REKLAMA