logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RMS 820 Condor Lubartów -Nierówny poziom dźwięku w kanałach

headshot 23 Kwi 2016 06:56 1476 5
REKLAMA
  • #1 15623554
    headshot
    Poziom 20  
    Ocena: 128
    Witam czym może być spowodowane granie ciszej lewego kanału ? Gdy ustawie potencjometry na równi ze sobą lewy kanał gra znacznie ciszej, od nowości nic w odbiorniku nie było wymieniane. Upatrywać problemu w potencjometrze czy kondensatorach ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15911683
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    headshot napisał:
    2.Czy jest jakaś inna antena dostępna na rynku która będzie pasować do condora, bo szukam oryginalnych ale ciężko coś znaleść,.
    - swojego czasu można było kupić anteny teleskopowe różnych wymiarów i średnicy. Można nadal dostać w sklepach elektronicznych np:
    http://www.cyfronika.com.pl/ivark4_3.htm
    headshot napisał:
    3. Jak najprościej dostać się do najcieńszego paska napędowego ? Ten który przenosi napęd na kasete.
    -wyjąć mechanizm, rozkręcić.
    headshot napisał:
    1. Witam czym może być spowodowane granie ciszej lewego kanału ? Gdy ustawie potencjometry na równi ze sobą lewy kanał gra znacznie ciszej, od nowości nic w odbiorniku nie było wymieniane. Upatrywać problemu w potencjometrze czy kondensatorach ?
    - zarówno na radiu jak i na kasecie? Czyszczenie potencjometrów?
  • REKLAMA
  • #3 15911760
    headshot
    Poziom 20  
    dzimi napisał:

headshot napisał:
    2.Czy jest jakaś inna antena dostępna na rynku która będzie pasować do condora, bo szukam oryginalnych ale ciężko coś znaleść,.
    - swojego czasu można było kupić anteny teleskopowe różnych wymiarów i średnicy. Można nadal dostać w sklepach elektronicznych np:
    http://www.cyfronika.com.pl/ivark4 3.htm
    headshot napisał:
    3. Jak najprościej dostać się do najcieńszego paska napędowego ? Ten który przenosi napęd na kasete.
    -wyjąć mechanizm, rozkręcić.
    To już nie aktualne

Dodano po 1 [minuty]:

dzimi napisał:
    zarówno na radiu jak i na kasecie?
    tak
    dzimi napisał:
    Czyszczenie potencjometrów
    kontakt ?,wd-40 ?czy alkohol izopropanol ?
  • REKLAMA
  • #4 15912242
    headshot
    Poziom 20  
    Jeszce mam taki myk że teraz do w miare normalnego poziomu głosu muszę podkręcać potencjometr na 1/3 obrotu a jeszcze kiedyś pamiętam że do tego samego poziomu dźwięku wystarczyło ustawić na 1/4 przez ten czas radio praktycznie było nie używane. Czy to przez potencjometry czy kondensatory ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15912419
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    headshot napisał:
    Jeszce mam taki myk że teraz do w miare normalnego poziomu głosu muszę podkręcać potencjometr na 1/3 obrotu a jeszcze kiedyś pamiętam że do tego samego poziomu dźwięku wystarczyło ustawić na 1/4 przez ten czas radio praktycznie było nie używane. Czy to przez potencjometry czy kondensatory ?

Doprowadziłeś zgodnie z pytaniem do równości, równo brzmi w obu?
    Sprecyzuj "dawniej" i "obecnie", ze sto rzeczy się zmieniło.
    Nie ma zakłóceń (extra dźwięków, problemów) - skąd w ogóle pomysł że kondensatory? Nie wszystko co "znafcy" w necie piszą to prawda.

W razie odp 2x tak zostaw w spokoju.

PS. Męczące jest nieustanne edytowanie pytania pierwotnego.
  • Pomocny post
    #6 15913412
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 228
    Oryginalne potencjometry w Condorze po tylu latach wymagają niezbędnego przeglądu.
    W moim miałem to samo, że nie równo wzmacniał, a prawy kanał nie był do końca wyciszany.
    Rozebrałem, wyczyściłem i złożyłem wszystko w całość - gra jak nowy.

Kondensatorów we wzmacniaczu 4x 1000uF/25V nie ruszaj. To stare dobre Elwy.
REKLAMA