logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wprowadzić Dbox2 Nokia 2xIntel z Bmon 1.0 w tryb debugowania?

JakubB 27 Cze 2005 01:07 4415 3
REKLAMA
  • #1 1609513
    JakubB
    Poziom 2  
    Witam szanowne grono.

Jestem laikiem w temacie Dbox2. Zdobyłem taki tuner i nie chciałbym wysadzić go w powietrze za pierwszym " podejściem ".
    Poszukuję opisu , jak wprowadzić w debugmode boxa Nokia 2xIntel z Bmon 1.0. W znalezionych materiałach zawsze napotykam na info ,że nie dotyczą boxa z Bmon 1.0. Proszę o sugestię co z tym fantem zrobić.

Pozdrawiam
    Jakub
  • REKLAMA
  • #2 1609538
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    witam , mniemam ze masz nokie avia 500 mozesz skorzystac z tego opisu ponizej .Jak bedziesz mial problemy napisz - jest jeszcze jeden opis ale musialbym poszukac .ja uzywam zawsze tego .Najlepiej zacznij pod winda 98 lub ME
    Załączniki:
    • Przeróbka Dbox2 Nokia na Linux by Sznycel.pdf (473.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 4898234
    radek_kac
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    a co powiecie o tej metodzie kolegi DBox Repair jest łatwiejsza ale czy skuteczna

Wracając na chwilę do DEBUG MODE
    Z mojego doświadczenia wynika, że większość dbox2 Nokii jest z bmon 1.0
    Przedstawiam opis wprowadzenia w debug mode który działa na wszystkich nokiach zbudowanych na Intelach - niezależnie od wersji bmona, przy czym jest chyba najprostszy.

Potrzebne będą :
    - kable - skrętka i nullmodem,
    - Bootmanager
    - pliki systemowe dboxa - minflsh

Na początku trzeba zlokalizować złącze XH3 na płycie dboxa ( jest zdjęcie w opisie wyżej przy śiąganiu write protecta z flashy AMD ). Interesuje nas górny punkt tego złącza - ten bliżej czytnika kart. Trzeba przygotować coś czym w odpowiedniej chwili zewrzemy ten punkt do masy - najlepiej jakaś igła. Jeżeli do dyspozycji mamy lutownicę to można się podlutować do tego punktu kawałkiem przewodu, który będziemy potem zwierac do masy.

Ustawienia Bootmanagera.

Ustawiamy IP boxa z rodziny 192.168.1.xxx
    Zaznaczamy RARP-Server starten
    Zaznaczamy port com
    Zaznaczamy BOOT/TFTP Starten i wskazujemy ścieżkę dostępową do minflsh\kernel\os (np. C:\dbox\minflsh\kernel\os )
    Zaznaczamy NFS-Server i wskazujemy ścieżkę dostępu do katalogu minflsh (np. C:\dbox\minflsh )

Klikamy na start w tak przygotowanym bootmanagerze i włączamy boxa do prądu. Na wyświetlaczu powinny być widoczne płynnie narastające bloczki. Jeżeli od razu wskoczy 5 boczków i LADE musimy zresetować tuner skrajnymi klawiszami, puścić klawisz stand-by i zostawić na chwilę jeszcze wciśniętą strzałkę w góre - do momentu pokazania się 01DD10081 320008 (lub podobnego) po chwili powinny zacząć ładować się bloczki.
    Po tym jak boczki na wyświetlaczu "dopłyną do końca" pokaże się napis LADE - w tym momencie trzeba przywrzeć górny punkt XH3 do masy (UWAGA: zwarcie dolnego uszkodzi tranzystor na 12V czego efektem będzie brak sygnału antenowego po wgraniu softu) Trzymając zwarty punkt przechodzimy w bootmanagerze do zakładki RSH-Client, a w niej wybieramy Execute script . Musimy teraz wskazać plik enable_debug_mit_minflsh.txt - znajduje się on w katalogu w którym jest zainstalowany bootmanager (czyli w większości przypadków Program Files/DBoxBoot/enable_debug_mit_minflsh.txt) jeżeli do tej pory wszystko zrobione było OK to po wybraniu tego pliku w bootmanagerze powinno się rozpocząć zliczanie konsoli (Status NFS). Po rozpoczęciu zliczania trzeba rozewrzeć XH3 - jeżeli tego nie zrobimy konsola może zatrzymac się na 16400 i trzeba będzie całą operację zaczynać od nowa. Zliczanie powinno się zakończyć gdy Status NFS dojdzie do ok. 50600 (Rx) i ok.620000 (Tx) przy czym nie należy przejmować się tym co wyświetla bootmanager ( napisy failed itp.) trwa to kilkadziesiąt sekund. Jak skończy liczyć klikamy na stop w Bootmanagerze i restartujemy boxa - jest już w debug mode.

Metoda ta jest sprawdzona i co najważniejsze działa zarówno przy bmon 1.0 jaki i 1.2
    W razie problemów zapraszam na GG.

to jest metoda DBox Repair
  • #4 7443467
    roszpunka
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam, pierwszy raz jestem na tym forum to proszę o wyrozumiałość. Posiadam Dboxa nokie 2xintel avia 500 chciałem go wprowadzić w debug mode ale chyba walnięte ma flashe tak mi się wydaje, po podłączeniu do prądu lekko podswietla się tylko wyświetlacz, brak komunikacji po rs232, kartę sieciową widzi układ motoroli lekko ciepły. czy to poszły pamięci flash ??? Kto by mógł mi to wymienić i za ile ??
REKLAMA