logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralka automatyki bramy - niskie napięcie na wyjściu transformatora 12V

Semix 30 Kwi 2016 13:27 1065 8
REKLAMA
  • #1 15640622
    Semix
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Nie bardzo wiem o co chodzi więc wolę zapytać zanim rozgrzebię. Zamontowałem automatykę bramy (jakieś chińskie coś - ale taka wola klienta). Przez chwilę wszystko działało, aż tu nagle podczas otwierania bramy siłowniki przestały się poruszać. Po chwili okazało się, że centralka nie reaguje ... na nic (ani przyciskanie przycisków pilota, ani wciskanie przycisków programowania czy resetu na PCB)

Płytka centralki zasilana prądem zmiennym 12V poprzez transformator.

Obecny stan:

Na wyjściu wtórnym transformatora ... ok 6V (powinno być 12..13V)
    na pierwotnym 130V (?!?)
    na zaciskach przyłączeniowych urządzenia ... 230V
    po drodze do "trafoka" są tylko 2 elementy - bezpiecznik i warystor. Mam wrażenie że ten warystor uszkodzony - czy może tak być ?
    Załączniki:
    • Centralka automatyki bramy - niskie napięcie na wyjściu transformatora 12V 20160427_152747.jpg (1.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Centralka automatyki bramy - niskie napięcie na wyjściu transformatora 12V 20160427_152944.jpg (760.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15641245
    Semix
    Poziom 15  
    może termistor... ale może powodować taki objaw ?
  • #4 15641262
    arecoag
    Poziom 19  
    Ocena: 69
    Wszystko jest możliwe. Zmierz napięcie na "warystorze termistorze" jeżeli będzie 100V to go wymień. Trafo ma zabezpieczenie termiczne 130 stopni C nie powinien się spalić ale nigdy nie wiadomo.
  • #5 15641271
    Semix
    Poziom 15  
    Czy w razie braku takiego elementu... mogę go po prostu usunąć i zewrzeć jego styki ?
  • REKLAMA
  • #6 15641348
    arecoag
    Poziom 19  
    Ocena: 69
    PTC czyli zwiększa rezystancję pod wpływem przepływającego prądu, w tym układzie jest dodatkowym zabezpieczeniem transformatora. Zmierz prąd pobierany przez zasilacz. Transformator ma 75VA więc prąd nie powinien być większy niż 0,330 A. Na transformatorze jest informacja o czasie pracy 2 minuty załączony 18 minut wyłączony, częstsze załączenie powoduje zadziałanie zabezpieczenia podejrzewam że to jest przyczyną nie działania siłowników.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 15641554
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 947
    Jeżeli to jest pozystor, a wszystko na to wskazuje- to zwiększa on swoją rezystancję w funkcji temperatury (nie prądu) przy temperaturze Tf = ok 120 stopni. Po ostygnięciu ponownie powinien osiągnąć wartość niskoomową. Jeżeli tak nie jest może być uszkodzony i na próbę można go pominąć (zmostkować) gdyż trafo ma swoje zabezpieczenie termiczne 130 stopni.
    Dla pewności odkręć płytkę i daj fotki od strony druku żebyś zwarcia i krzywdy sobie nie zrobił ..
    Moderowany przez Mareczny:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    Kolega sobie daruje ten "ojcowski" ton. Jesli założyciel tematu zmierzył wysokość napięcia na stykach , to znaczy że ma o tym pojęcie .

• #8 15658153
    Semix
    Poziom 15  
    ostatecznie wymieniłem transformator. Tuż przed wymianą sprawdziłem pozystor - był bardzo gorący. Po wymianie wszystko działa jak należy. Pozystor zimny... .. niestety nie miałem okazji przyjrzeć się (pomierzyć) prawdopodobnie uszkodzonego trafa - być może przegrzało się i zwarło uzwojenie pierwotne .. jak myślicie ?.
  • #9 15659467
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 947
    To ciekawe co piszesz...
    Semix napisał:
    sprawdziłem pozystor - był bardzo gorący
    .
    A sam transformator -temperatura w normie? Może jeżeli wtórne zwarte (napięcie niższe) to większy prąd przepływający przez pozystor powodował jego grzanie. Wazne że wszystko jest ok i cieszę się że mogłem pomóc.
    Co do moderacji przez kolegę Mareczny to ma się ona nijak do postu...Nikt nie ironizuje, nie jestem złośliwy, a odmienne zdanie to co innego niż naukowe fakty czy definicje...Jeżeli koledze nie podoba się mój (ojcowski) ton to proszęto napisać na PW bo nie jest on jakimkolwiek naruszeniem regulaminu aby wykorzystywał kolega swoją pozycję moderatora. Chodziło mi o to że w "chińczykach" jest wszystko możliwe i gdyby zamiast PTC był tam jednak warystor, to jego zwarcie mogło by mieć opłakane skutki...Stąd prośba o widok płytki od strony druku.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował automatykę bramy, która początkowo działała, ale przestała reagować podczas otwierania. Zmierzone napięcie na wyjściu transformatora wynosiło około 6V zamiast oczekiwanych 12-13V. Po analizie, podejrzewano uszkodzenie pozystora (PTC), który mógł powodować przegrzewanie się i zbyt wysoką rezystancję. Po wymianie transformatora problem został rozwiązany, a pozystor pozostał zimny. Użytkownik zasugerował, że pierwotne uzwojenie transformatora mogło się zwarć w wyniku przegrzania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA