logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformator 230/12V - brak napięcia na wyjściu, co sprawdzić?

wieprz19 09 Cze 2006 13:17 1650 8
REKLAMA
  • #1 2713128
    wieprz19
    Poziom 10  
    czesc, prosilbym o pomoc, czy ktos wie może dlaczego mój transformator 230/12V ,ma na wtórnym uzwojeniu praktycznie 0V (na kazdym z 2 wyprowadzen ok. 1V, mierzac miedzy oboma w przyblizeniu 0)?? na pierwotne podaje mu sieciowe 230V, czy mogl sie po prostu zepsuc ?? wyprowadzenia kabli zdaja się byc solidne i dobrze zamocowane

gdyby ktos mogł mi podpowiedziec co jest przyczyna to bylby wdziecznyz gory dzieki :)
  • REKLAMA
  • #3 2713261
    wieprz19
    Poziom 10  
    sprawdzilem testem zwarcia oda uzwojenia i miernik piszczal wiec kabelki sa chyba ok, podlaczylem zasialnie i na pierwotynm sprawdzilem miernikiem i jest 230V na wtornym 0 :/ nadal nie mam pojecia co z nim nie tak ... :/
  • REKLAMA
  • #4 2713451
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Jaki to transformator i jakie napięcia powinien mieć na wtórnym?
  • #5 2713495
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    wieprz19 napisał:
    ...na kazdym z 2 wyprowadzen ok. 1V....
    Jeżeli uzwojenie wtórne jest pojedyncze to ma dwa wyprowadzenia . Więc względem czego zmierzyłeś ten 1V na każdym z 2 wyprowadzeń . A tak całkowicie przypadkiem nie masz miernika ustawionego na pomiar napięcia stałego ?
  • #6 2713568
    wieprz19
    Poziom 10  
    miernik ok, rozebralem z tasm transformator i nie wiem czemu ale pod tasmami szeregowo z jedynym z kabli od zasilania bylo wlaczone cos co ma napis SA AUP0 130st K12 2A 250V , doszedlem w niecie do stronki ze to jet jakis wylacznik termiczny, bylem to teraz wylutowac i mam na wtornym te 12 :) takze sorki z gory , sam sie z tym nameczylem, to byl transformator wyciagniety z lamy stojacej i widocznie mial to urzadzenie jako zabezpieczeine, czy aby zmontowac ja na nowo pootrzebuje kupic ten element ?? orientujecie sie ile takie cos kosztuje i czy mozna to dostac ??

Dodano po 1 [minuty]:

mała poprawka S4 AUP0
  • REKLAMA
  • #7 2713670
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    To COŚ to masz rację jest to bezpiecznik termiczny zabezpieczający transformator przed (przegrzaniem, przepaleniem).
    Jeśli ten transformator ma pracować dalej w tym samym urządzeniu z którego został wymontowany to jest wysoce prawdopodobne że się spali oczywiście o ile nie posiada jeszcze dodatkowych zabezpieczeń typu bezpiecznik "rurkowy szklany lub podobny".
    Częstą przyczyną przepalenia bezpiecznika termicznego jest chwilowy wzrost napięcia w sieci energetycznej, zwarcie w uzwojeniach pierwotnych transformatora, wtórnych lub ich zwarcie.
    Sprawdź czy bez zabezpieczenia termicznego i bez obciążenia trafo się grzeje jeśli tak to kosz, zakup nowego albo przewijanie jeśli nie to można zastosować zamiast termika zwykły szklany o odpowiedniej wartości zastosowany na zewnątrz (jakiej to zależy od tego co on ma zasilać)
    Pozdrawiam (biorę się za kibicowanie)
  • REKLAMA
  • #8 2713785
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2714238
    wieprz19
    Poziom 10  
    mierzac miernikiem dotykalem nieswiadomie taki punkt uzwojenia ze byl juz powyzej tego bezpiecznika tazke ten prad probkowania plynal normalnie przez uzwojenie (najprawdopodobniej); zrobie chyba tak jak mi sugeruje Jack14, i sprawdze czy sie grzeje a jak tak to czy warto w ogole sie z tym grzebac , dzieki raz jeszcze

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył transformatora 230/12V, który na wtórnym uzwojeniu wskazywał niemal 0V pomimo podania 230V na uzwojenie pierwotne. Po weryfikacji okazało się, że przyczyną braku napięcia był przepalony bezpiecznik termiczny (oznaczony jako S4 AUP0 130st K12 2A 250V) szeregowo połączony z kablem zasilającym. Po jego usunięciu transformator zaczął poprawnie dostarczać napięcie 12V na wyjściu. Bezpiecznik termiczny pełni funkcję zabezpieczenia przed przegrzaniem i przepaleniem transformatora, które może być spowodowane m.in. chwilowym wzrostem napięcia w sieci lub zwarciami w uzwojeniach. Zaleca się sprawdzenie, czy transformator nie nagrzewa się bez tego zabezpieczenia oraz rozważenie wymiany bezpiecznika termicznego na nowy lub zastosowanie zewnętrznego bezpiecznika szklanego o odpowiednich parametrach, jeśli transformator ma być dalej użytkowany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA