logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka LITE-ON LTR-52327S - nie działa mechanizm przesuwu lasera

kRiS001 27 Cze 2005 16:40 1910 12
REKLAMA
  • #1 1610728
    kRiS001
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam

Nagrywarka jak w tytule roztrzaskała płyte, na szczęscie nie strasznie i mozna było wyjąć kawałki bez rozkrencania.... nagrywarka działała normalnie przez jakiś miesiąc po czym czytała średnio co drugą płyte.
    Rozebrałem, wyczyściłem z kurzu i resztek zjedzonej płyty, przetarłem soczewke watą ze spirytusem złozyłem wszystko... 3 płyki odczytała bez problemu :), przy czwartej staneła i juz nie chciała wiecej czytać :(. rozebrałem jeszcze raz... "koszyk" z laserem nie porusza sie, po przesuniecu go palcami (ma lekki opór przy właczonym zasilaniu) nie wraca, soczewka podnosi sie i opada normalnie, nic sie nie przegrzewa, taśemki całe, nie były odpinane....

ktoś podpowie co mogło sie jej stac ? mozna coś jeszcze z nia zrobić zeby ruszyła?
  • REKLAMA
  • #2 1610831
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Czy wyczyściłeś rolki po których porusza się sam laser? Moim zdaniem teraz najlepiej rozkręć cały napęd poodpinaj wyszystkie taśmy i preczyść wszystkie elementy. Sprawdz czy gdzieś nie dostał się kawełek płyty.
    Oprucz dostania sie jakiegoś elementu do mechaniki tej nagrywarki bardzo możliwe jest, że uszkodził się sterownik lasera...
    Kiedyś miałem taką sytuację, że roztrzaskałą się mi płyta w napędzie SAMSUNG 48x. Rozerwana została ścieżka łącząca laser z echanizmem cewek ogniskujacych. Po rekonstrukcji która niestety nie dała oczekiwanego efektu ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/laser1.jpg ) okazało się że uszkodził się driver lasera... Stwierziłem to po objawach takich jak kręcenie płyty w dwie strony w razie nie powodzenia w jadną i po zogniskowaniu soczewki rozpędzanie napędu do zbyt wysokiej prądkośi i nagły stop i kręcenie w drugą stronę... Często przy uszkodzeniu sterownika laser przestaje sie całkowicie poruszać.
  • #3 1611030
    kRiS001
    Poziom 13  
    Witam jeszcze raz

Rozkręciłem jeszcze raz cały napęd wyczyściłem co można było wyczyścić, efekt taki sam jak był wcześniej...
    płyta startuje... laser stoi w miejscu...
    jedno co zaówazyłem to bardzo nagrzewający sie napęd lasera, obojętnie z płytą czy bez cały czas parzy, z wysuniętą tacką jest zimny...

podpowie ktoś co to może być ?
  • #4 1611229
    Agentlos
    Poziom 25  
    Co to znaczy napęd lasera? Chodzi Tobie o silnik?
  • REKLAMA
  • #5 1611252
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Wyjmij napęd i na "piechotę" przesuń wózek z czytnikiem od początku do końca,sprawdź czy niema oporów.Poza tym po rozwalonej płycie mogły zostać resztki aluminium z płyty i mogły coś zewrzeć.Wydmuchaj dobrze napęd,dokładnie obejrzyj.
  • #6 1611273
    kRiS001
    Poziom 13  
    Tak, o silnik który przesuwa laser.

przepraszam, jeśli źle sie wyraziłem :wink:
  • #7 1611293
    Agentlos
    Poziom 25  
    Wyjmij go i sprawdz jakie dochodzi do niego napięcie. Sprawdz go także czy w ogóle działa. Podłacz go do baterii 1.5V i sprawdz czy zadziała. Możesz takze sprawdzić czy nie ma zwarcia na wyjściu zasilania tego silniczka.
  • REKLAMA
  • #8 1611300
    kRiS001
    Poziom 13  
    przesuwa sie gładko i bez zadnych oporów, zacięć z silnikiem jak i bez...
    elektronike czyściłem juz kilka razy, cały czas bez efektów :(

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

Napięcie +- 4-4.5 V
    Silniczek sprawdzałem na innym cd-romie i działał.
  • #9 1613403
    kRiS001
    Poziom 13  
    Uszkodzony okazał sie układ BD7902FS (driver)
    mozna taki gdzieś dostać lub ewentualnie zamiennik ?
    szukam i nigdzie nie ma... :(
  • REKLAMA
  • #10 1613469
    Agentlos
    Poziom 25  
    Jedyna pewność da Tobie znalezienie identycznego uszkodzonego napędu (np. uszkodzenie lasera w znaczeniu zmatowienie/zarysowanie soczeki => optymistyczna wizja). Możesz szukać w innych napędach np. w CD-ROM/DVD-ROM/CD-RW/DVD-RW.

Jeszcze jedno.
    Co nowszy naped to nowszy driver więc jeśli znalazł byś pasujący pod względem wymiarów i budowy (są chyba dwa typy) nie gwarantuje to Tobie sukcesu, ponieważ albo driver może nie zadziałać (nie słyszałem aby ktoś przekładał różne drivery) lub pewnie nie będzie działać z osiągami takimi jak oryginalny. Oczywiście to są moje przypuszczenia lecz z logicznego punktu widzenia tak to może wygladać.
  • #11 1613515
    artip
    Poziom 13  
    Co do wymiany układu scalonego w nagrywarce, to jeśli jesteś doświadczonym elektronikiem, nie widzę żadnego problemu i sprzęt musi działać, pod warunkiem , że nic więcej nie padło.
    Co do zakupu tego układu to możesz spróbować kupić na giełdzie elektronicznej uszkodzone napędy CD ( szukaj oczywiście tylo Lite ona) w cenie gdzieś około 10 zł za sztukę. Powodzenia.
  • #12 1613528
    Agentlos
    Poziom 25  
    Cytat:
    sprzęt musi działać, pod warunkiem , że nic więcej nie padło.
    Dokładnie. Miejmy nadzieje że nie padł także sam laser... Mogła być taka sytuacja, że w chwili uszkodzenia drivera mogł on spowodować zwarcie i uwolnić zbyt duże napięcie vo może uszkodzić laser. Miejmy nadzieję że do tego nie doszło...
  • #13 1983147
    fruuu
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Napędu nie udało sie "ożywić".

Temat uważam za zamkniety. Dziekuje wszystkim za wypowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywarka LITE-ON LTR-52327S uległa uszkodzeniu mechanizmu przesuwu lasera po roztrzaskaniu płyty. Po wstępnym czyszczeniu i demontażu laser przestał się przesuwać mimo braku mechanicznych zacięć i sprawnego silnika przesuwu. Zaobserwowano nadmierne nagrzewanie się napędu lasera. Diagnostyka wykazała uszkodzenie układu scalonego BD7902FS, pełniącego funkcję drivera silnika lasera. Próby naprawy polegały na czyszczeniu mechanizmu, sprawdzeniu napięć i działania silnika, który działał poprawnie na innym napędzie. Wymiana uszkodzonego drivera jest trudna ze względu na brak dostępności oryginalnego układu i potencjalne problemy z kompatybilnością zamienników. Ostatecznie napędu nie udało się naprawić. Wskazano możliwość poszukiwania uszkodzonych napędów Lite-On na giełdach elektronicznych w celu pozyskania części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA