logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pętla fazowa PLL 4046 - potrzebne przebiegi 50% wypełnienia

sebastian11 01 Maj 2016 20:45 2136 13
REKLAMA
  • #1 15643520
    sebastian11
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam

Mam pytanie do bardziej doświadczonych w projektowaniu elektroniki ode mnie.
    Zmontowałem układ jak na obrazku z pętlą fazową CD4046 i jest z nią jeden problem
    Używam detektora fazy 2 i (pomimo ze jest napisane w karcie katalogowej jest napisane że nie trzeba aby oba przebiegi wejściowy oraz referencyjny były z 50% wypełnieniem) to żeby PLL nie ściągało w dół albo podciągało do góry najlepiej żeby oba przebiegi jednak miały 50% wypełnienia wtedy będzie pełne zatrzaskiwanie i VCO będzie chodził tam gdzie ma chodzić.

Pętla fazowa PLL 4046 - potrzebne przebiegi 50% wypełnienia

Wyjście z komparatora jest za toroidem pomiarowym ( do synchronizacji prądem) i impulsy z niego mają najwyżej 41 % wypełnienia (ale żądanej częstotliwości ) i detektor fazowy podciąga VCO do góry.
    Czy mógłby mi ktoś doradzić na sposób na uzyskanie 50 % przebiegu za komparatorem aby PLL działał tak jak ma działać ?

Proszę się nie zrażać schematem jest roboczy dlatego trochę popisany.

pozdrowienia
    Seba
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15643673
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 17214881
    sebastian3472
    Poziom 10  
    Witam ,prosiłbym aby autor tematu narysował mi jak rozwiązał swój problem ponieważ jestem początkujący i nie rozumiem tego rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #6 17275899
    sebastian3472
    Poziom 10  
    Dzięki ,za odpowiedz
    Teraz jestem pewny jak to połączyć ,potestuję i dam znać czy u mnie też zadziałało.
    Pozdrawiam
  • #7 17312619
    sebastian3472
    Poziom 10  
    Witam ponownie .
    Po długich testach nadal nie potrafię zsynchronizować pętli.
    Proszę o zweryfikowanie schematu według którego zmontowałem moja pętlę i pomoc w znalezieniu błędów,ewentualnie narysowanie mi "jak krowie na granicy"co jest żle. Proszę o wyrozumiałość gdyż zaczynam moją przygodę z elektroniką i dużo rzeczy jeszcze niewiem.
    Załączniki:
    • Pętla fazowa PLL 4046 - potrzebne przebiegi 50% wypełnienia push pull .jpg (683.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 17312747
    sebastian11
    Poziom 16  
    Witam

Wejscie zegarowe 74109 jest podlaczone ok
    Prosze uzyc dostepnego przerzutnika z zastosowanego ukladu tak aby uzyskac polaczenia jak w artykule z linku

JK jako przerzutniki D jako dzielnik

Link

Proszę zmienić wartość rezystora za mostkiem na coś w zakresie 1 do 5k, zamiast 10 Ohm.

Pytanie 1 czy za mostkiem prostowniczym pojawia się sygnał dwa razy szybszy ? Tak ?
    Pytanie 2 czy za komparatorem jest sygnał prostokątny ? Powinno być : przedział 0 - 5V z marginesami oczywiście
    jeśli nie to proszę podpiąć wejście - komparatora do potencjometru ( jeden zacisk na 0, środkowy do komparatora, trzeci do 5 V)
    zamiast masy i ustawić na trochę więcej niż minimum tego co wychodzi za mostkiem powinno pomóc.
    Tylko nie za wysoko bo faza przebiegu cyfrowego bedzie coraz bardziej opóźniana względem oryginalnego analogowego i cala pętla ktora ma synchronizować będzie wprowadzała przesunięcie fazowe.

Pytanie 3 czy sam układ 74109 na płytce prototypowej z generatora działa jako dzielnik przez 2 ?
    Pytanie 4 czy przebieg z wyjścia dzielnika jest o wypełnieniu 50 % (takim najlepiej synchronizuje się używając 4046)

Proszę sprawdzić jakie są odpowiedzi na te pytania jeśli są inne proszę dać znać

Pozdrawiam
    Sebastian
  • #9 17313223
    sebastian3472
    Poziom 10  
    Nie rozumiem pierwszej propozycji ,a mianowicie jeśli połącze ze sobą dwa przerzutniki jk jak w linku który podałeś to wyjściowy sygnał będzie podzielony przez cztery względem sygnału podanego na zegar ,a przecież mostek jest po to aby zwiększyć dwukrotnie częstotliwość sygnału z komparatora a potem z pomoca dzielnika podzielić ją przez DWA i uzyskać sygnał z wypełnieniem 50 % .
    Pozdrawiam.
  • #11 17314011
    sebastian3472
    Poziom 10  
    Jeśli dobrze rozumiem to sugerujesz aby podłączyć przerzutnik w ten sposób:
    J-na 5v
    K-na5v
    a wejścia set i reset wiszą w powietrzu?
    Q-podział przez dwa.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli dobrze rozumiem to sugerujesz aby podłączyć przerzutnik w ten sposób:
    J-na 5v
    K-na5v
    a wejścia set i reset wiszą w powietrzu?
    Q-podział przez dwa.
    Jakiego przerzutnika ty użyłeś chodzi mi o symbol.

Dodano po 2 [godziny] 15 [minuty]:

Dodałem potencjometr i zmieniłem rezystor sygnał z 10 nóżki 74hc14 jest taki sam jak z wyjścia vco,tylko czasami przy korekcie częstotliwości zmienia fazę.Może źle kombinuję ale myślę że gdyby pętla była zsynchronizowana to diody powinny migać na przemian jednak u mnie świeci się tylko jedna mimo że sygnał wejściowy pin 14 i sygnał wyjściowy vco pin 4 ma taką samą częstotliwość ,wypełnienie i fazę.Sygnały pin 4 i 3 są w przeciwfazie ale mają tą samą częstotliwość .Normalnie wszystko powinno być ok.Nie jestem pewien co do migania diód.Przerzutnik pozostał bez zmian.Dzięki za podpowiedzi coś drgneło ale to jeszcze nie to.Czekam z niecierpliwością na dalsze sugestie.Pozdrawiam.
  • #12 17314461
    sebastian11
    Poziom 16  
    Witam

co do podłączenia przerzutnika to myślę że wejścia /CLR i /PRE powinny być podciągnięte do Vcc 5 V za pomocą 10 lub 20 k.
    W karcie katalogowej
    Karta katalogowa
    strona 3
    widac ze wejścia lepiej spolaryzować.

Ja miałem przerzutnik D 7474.

Link

Co do pomysłu z miganiem diod to odpowiadam:
    Jeśli by tak było to znaczyłoby że synchronizacja jest wytrącana z równowagi.
    Świecenie jednej z diód oznacza obecność synchronizacji.

A to że czasem faza popłynie jak się zmienia częstotliwość to właśnie tak to ma działać.

Gratulacje :)

celowo nie chciałem podawać gotowego rozwiązania bo z tego nie wynikałaby tak głeboka nauka jaka miałą miejsce tu w Twoim przypadku :)
    Pozdrowienia
    Sebastian
  • #13 17314795
    sebastian3472
    Poziom 10  
    Dziękuję ci serdecznie za pomoc :D
    Jednak świecenie tylko jednej diody ,ciągle ta sama nie ważne czy sygnały są w konfiguracji jak powyżej czy innej.Druga dioda świeci ale jak podmienie scalaka 74hc4046 na drugiego ,ale w tedy nie mogę nic zsynchronizować.Co do synchronizacji sugerowałem się filmem https://www.youtube.com/watch?v=pnEXk7qnRKE.
    Może mam uszkodzone scalaki kupię nowy i podmienię.
    Jeszcze raz wielkie dzięki za twoją pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmontował układ z pętlą fazową CD4046, napotykając problem z wypełnieniem sygnałów na poziomie 41%, co wpływa na działanie VCO. Został zasugerowany sposób uzyskania sygnału o 50% wypełnieniu poprzez zastosowanie dzielnika przez 2 na przerzutniku, co zostało wdrożone i przyniosło pozytywne rezultaty. Użytkownik zadał dodatkowe pytania dotyczące synchronizacji i podłączenia przerzutników, a także problemów z miganiem diod, co sugerowało problemy z synchronizacją. W dyskusji podano różne porady dotyczące podłączeń oraz wartości rezystorów, a także wskazówki dotyczące testowania sygnałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA