logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMD FX 6100 na GA-78LMT-S2P rev 3.1 - brak POST, wentylatory działają, brak obrazu

lolozor 01 Maj 2016 22:36 972 9
REKLAMA
  • #1 15643842
    lolozor
    Poziom 10  
    Witajcie,
    Mam niezłą zagadkę. Kupiłem po bardzo okazyjnej cenie procesor AMD FX 6100, który wg zapewnień sprzedawcy był sprawny. Komputer odpalał się, wydawał pojedynczy sygnał POST...
    Posiadam dość leciwą mobo GA-78LMT-S2P rev 3.1, niemniej jednak w dokumentacji widnieje, iż ów wspomniany procesor jest obsługiwany przez BIOS F4. Takowy jest wgrany.
    Po zamontowaniu procesora, nałożeniu radiatora Silentium i odpaleniu komputera jedyne co się włącza to prąd. Świeci się lampka, że zasilanie działa, kręcą się wszystkie możliwe wentylatory na CPU, GPU i zasilaczu (Corsair 550W firma nie na czarnej liście), lecz nie odpala dysk (nie świeci się lampka, nie słychać rozruchu), oraz nie załącza się klawiatura (nie świecą się typowe lampki jak CAPS czy Num Lock, które bezwzględnie powinny załapać). Monitor także nie odpowiada. Co ciekawe, jak włożę poprzedni procesor, to także nic się nie załączy póki nie zrestartuje CMOS-u. Wówczas pojawia się komunikat o wgraniu ustawień fabrycznych, hard reset, i śmiga aż miło.

Zachodzę w głowę, o co chodzi. Moja obudowa jest tak skonstruowana, że nie ma wbudowanego głośniczka - ten załatwię jutro. Procesor z tego co organoleptycznie sprawdzałem się grzeje, czyli napięcie jest, i może nawet coś robi. Zakładam, że dałem się orżnąć, ale może coś przegapiłem.

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15644141
    DeskStar
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Spróbuj odpalić zasilacz na sucho, czyli połącz pin 13 i 14 na wtyczce od mobo i obciąż go np. tym dyskiem lub nagrywarką. Jeśli masz multimetr to zmierz napięcia na zasilaczu.
  • Pomocny post
    #3 15644197
    Larixon
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Najprawdopodobniej uszkodzony procesor. W takich sytuacjach nie startuje POST (zatrzymuje się na błędzie 00) i dalej cisza. Wtedy raczej i głośniczek nic Ci nie zapipczy. Jeśli chcesz się upewnić czy to na pewno procesor i masz wolne 25 zł to kup sobie kartę diagnostyczną POST (lub pożycz) na PCI. Wtedy upewnisz się co jest nie tak.

A czy np dioda resetu miga?

Mam dwa uszkodzone prockiprocesory Athlon II i jeśli będziesz tego potrzebował to podłączę pod jakąś płytę i sprawdzę reakcję (uszkodzone też się grzały).
  • REKLAMA
  • #4 15644240
    lolozor
    Poziom 10  
    Cytat:

Mam taka obudowę, że mam tylko dwie lampki: Power i HDD. Mam napięcie, bo Power się świeci, i widzę, że wszystko pracuje - nic jednak się nie załącza.

Jeszcze przed pójściem spać zrobiłem rzecz następującą, by upewnić się, że zasilacz dostarcza wystarczająco dużo napięcia. Odłączyłem GPU, napęd DVD, wyciągnąłem kartę muzyczną oraz HDD i odpaliłem... dalej bez rezultatów.

Zakupiłem za 2 dyszki kartę diagnostyczną i ją podłącze w tygodniu by ostatecznie zdefiniować gdzie leży problem.
  • #5 15644296
    Larixon
    Poziom 10  
    lolozor napisał:
    Cytat:

Mam taka obudowę, że mam tylko dwie lampki: Power i HDD. Mam napięcie, bo Power się świeci, i widzę, że wszystko pracuje - nic jednak się nie załącza.

Mój błąd. Nie miałem na myśli resetu, a HDD. Czasami zdarza się, że miga jednostajnie, tzn, że komputer bez przerwy się resetuje. Sprawdź błąd i daj znać. 20 zł nie majątek, ale w przyszłości wiele pomaga. O ile masz jakiś port PCI, a różne płyty się trafiają... ;)
  • REKLAMA
  • #6 15644302
    kubi4
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Czasami zasilacz nie domaga i jest taki pojedynczy bip. Tak jak kolega Przemol01 powiedział zewrzyj we wtyczce zielony z czarnym z jakimś obciążeniem i pomierz napięcia.
  • #7 15644310
    Larixon
    Poziom 10  
    A jaki był Twój poprzedni procesor? Nie sądzę, żeby zasilacz nie mógł dać tych 20W więcej, a na poprzednim uruchamia się... FX-6100 ma niby TDP 95W.
  • #8 15645267
    lolozor
    Poziom 10  
    Larixon napisał:
    A jaki był Twój poprzedni procesor? Nie sądzę, żeby zasilacz nie mógł dać tych 20W więcej, a na poprzednim uruchamia się... FX-6100 ma niby TDP 95W.

Phenom II X2 550, który został odblokowany czyli de facto to teraz Phenom II X4 B50. Aby uruchomić pozostałe dwa rdzenie byłem zmuszony zwiększyć napięcie VCore z 1.3XX (nie pamiętam jakie domyślne napięcie było wprowadzane) do 1.4250 (?) czy coś koło tego - musiałbym sprawdzić.

Co ciekawe, po montażu starszego procka także nic się nie dzieje - nie świeci lampka HDD, tylko Power. Nie widać też aby klawiatura reagowała, choć po włączeniu monitora i znalezieniu źródła sygnału pojawia się BIOS z zapytaniem jakie wgrać ustawienia. Tak się zacząłem zastanawiać, czy aby czasem nie odpalić Fail-Safe Defaults, i dopiero wówczas wmontować nowy procesor.

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #10 15656620
    lolozor
    Poziom 10  
    Więc podłączyłem sobie karte diagnostyczną i otrzymuje komunikat F0F0... fofo... w książeczce którą mi dostarczono widnieje taka oto diagnoza:

"Next. Searching for AMIBOOT.ROM file in root directory"... dafak?

EDIT: Dobra wyjąłem CPU i jest też F0F0... czyli procek zdechnięty. Dziękować a uwagę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z uruchomieniem komputera po zainstalowaniu procesora AMD FX 6100 na płycie głównej GA-78LMT-S2P rev 3.1. Po włączeniu komputera wentylatory działają, ale brak jest sygnału POST oraz obrazu na monitorze. Użytkownik sprawdził zasilacz Corsair 550W oraz odłączył dodatkowe komponenty, jednak problem nadal występuje. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zasilacza, użycie karty diagnostycznej POST oraz reset BIOS-u. Po podłączeniu karty diagnostycznej użytkownik otrzymał komunikat F0F0, co sugeruje uszkodzenie procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA