logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat kabla USB do programowania radiotelefonu Hytera TC-780

worek110 03 Maj 2016 08:50 3261 5
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 15647559
    2N3866
    Poziom 29  
    Ocena: 108
    Na podstawie instrukcji serwisowej: http://www.rasecom.com/manuales/--TC-780M%20Service%20Manual.pdf można powiedzieć, że kabel dla HYT TC-780 powinien zapewnić konwersję na RS-232 o poziomach TTL, z rozdziałem TxD od RxD. Czyli typowo dla HYT.

Dla kabli nie USB, tylko RS-232 schematów jest w sieci od groma. Jedni preferują uszyte na tranzystorach jak ten: http://www.cqham.ru/uniprog2_eng.html - ja bym radził na MAX232 (taki sam jak dla Icoma IC-F110/F210). Gotowe moduły z MAX232 (ze złączem DB-9 lub bez) z konwersją RS-232 na RS-232/TTL 5 V są do kupienia na znanym zagranicznym portalu aukcyjnym, polskim może też.

Możesz też popróbować z gotowym kablem USB do radia, które wymaga poziomów TTL 5 V i rozdzielonego RxD od TxD (wspomniany wyżej Icom, inne - wyszukasz na http://www.cqham.ru/uniprog2_eng.html - to będą te, które w schemacie konektora używają RRxD i RTxD i mają je niezwarte - niżej jest tabela z wykazem typów radiotelefonów i odpowiadającego im konektora). Tylko wymienisz wtyczkę.

Są też do kupienia adaptery USB na RS232/TTL 5 V, ale sprawiają kłopoty (różne chipsety). Kable RS232 na RS232/TTL 5 V działają pewniej (czyli rozwiązaniem jest kabel na MAX232 + sklepowy adapter USB/RS232).
  • REKLAMA
  • #3 15652437
    worek110
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    ok temat kabla mam za sobą ,teraz cps jakiego użyć ja posiadam. v1.04.02.006.em5
    a w radiu na nalepce jest napisane v01.04.06 czy mój powinien z czytacz radio bo wyskakuje błąd portu a mam ustawiony odpowiedni jakiego, powinienem użyć pomocy proszę . kabel kopiłem od dilera hytera usb.
  • REKLAMA
  • #4 15652505
    2N3866
    Poziom 29  
    Ocena: 108
    Ja radia Hytera nigdy nie miałem w ręce, ale mogę próbować radzić na bazie doświadczeń z innymi markami:

- niektóre programy muszą w czasie swojego startu wykryć kabel (aktywny port COMx związany z kablem), inaczej zgłoszą błąd otwarcia portu dopiero przy próbie odczytu/programowania radia - czyli najpierw wpinasz kabel do komputera (system operacyjny wówczas aktywuje port COMx dostępny przez USB), a potem uruchamiasz aplikację;

- niektóre programy "wolą" pracować z portami COM1-COM4, nawet jeśli lista wyboru jest dłuższa (port szeregowy przez adapter USB/COM ma zwykle numer kilkanaście) - czyli musisz na poziomie menedżera urządzeń Windows wymusić zmianę numeru COM portu związanego z twoim kablem na COM1-COM4 - zwykle jest to możliwe, bo obecnie rzadko zdarzają się już sprzętowe porty COM (w tym modemy telefoniczne) w komputerach, a zwłaszcza laptopach;

- numer portu COM w systemie Windows dla kabla do twojego radia będzie zależny od portu USB, do którego go włączysz - wpinaj zawsze do tego samego gniazda, inaczej będziesz musiał ciągle żonglować ustawieniami;

- na oko masz starszą wersję oprogramowania do nowszego radia, ale przecież ze strony Hytery można ściągnąć ileś różnych wersji: http://www.hytera.com/productResources.htm?columnId=416&proId=292

- sprawdź na stronie Hytery, czy ich oprogramowanie jest zgodne z twoją wersją Windows (w tym Service Pack) - od biedy możesz uruchomić program na innym komputerze (tak się czasem zdarza, że program się gdzieś z czymś gryzie, a gdzie indziej już nie);

- zanim cokolwiek zmienisz w radiu, zapisz kopię jego dotychczasowej konfiguracji!!!

No i popraw swój powyższy wpis, zanim się uaktywni moderator, mnie się to udało jakoś przeczytać i zrozumieć (mam nadzieję)...
  • REKLAMA
  • #5 15657225
    worek110
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Nic nie ruszyło jeszcze raz w czym może być problem ze wyskakuje mi ten błąd :
    " failled to connections radio.please check all connections and port settings."
    PC system- Windows XP
    wersja-2002
    dodatek- service pack 3
    Dodaje foto z nalepką z radia oraz błędem jaki wyskakuje , i nazwa mojego cps .
    Załączniki:
    • Schemat kabla USB do programowania radiotelefonu Hytera TC-780 DSC_0052.JPG (491.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat kabla USB do programowania radiotelefonu Hytera TC-780 DSC_0051.JPG (675.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat kabla USB do programowania radiotelefonu Hytera TC-780 DSC_0050.JPG (441.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA