Ja radia Hytera nigdy nie miałem w ręce, ale mogę próbować radzić na bazie doświadczeń z innymi markami:
- niektóre programy muszą w czasie swojego startu wykryć kabel (aktywny port COMx związany z kablem), inaczej zgłoszą błąd otwarcia portu dopiero przy próbie odczytu/programowania radia - czyli najpierw wpinasz kabel do komputera (system operacyjny wówczas aktywuje port COMx dostępny przez USB), a potem uruchamiasz aplikację;
- niektóre programy "wolą" pracować z portami COM1-COM4, nawet jeśli lista wyboru jest dłuższa (port szeregowy przez adapter USB/COM ma zwykle numer kilkanaście) - czyli musisz na poziomie menedżera urządzeń Windows wymusić zmianę numeru COM portu związanego z twoim kablem na COM1-COM4 - zwykle jest to możliwe, bo obecnie rzadko zdarzają się już sprzętowe porty COM (w tym modemy telefoniczne) w komputerach, a zwłaszcza laptopach;
- numer portu COM w systemie Windows dla kabla do twojego radia będzie zależny od portu USB, do którego go włączysz - wpinaj zawsze do tego samego gniazda, inaczej będziesz musiał ciągle żonglować ustawieniami;
- na oko masz starszą wersję oprogramowania do nowszego radia, ale przecież ze strony Hytery można ściągnąć ileś różnych wersji:
http://www.hytera.com/productResources.htm?columnId=416&proId=292
- sprawdź na stronie Hytery, czy ich oprogramowanie jest zgodne z twoją wersją Windows (w tym Service Pack) - od biedy możesz uruchomić program na innym komputerze (tak się czasem zdarza, że program się gdzieś z czymś gryzie, a gdzie indziej już nie);
- zanim cokolwiek zmienisz w radiu, zapisz kopię jego dotychczasowej konfiguracji!!!
No i popraw swój powyższy wpis, zanim się uaktywni moderator, mnie się to udało jakoś przeczytać i zrozumieć (mam nadzieję)...