Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skuter zipp quantum gt5 2t brak iskry

04 Maj 2016 16:24 2805 8
  • Poziom 6  
    Witam. Mam pewien problem. Kupiłem skuter zipp quantum 2t, ale nie mogę go odpalić- nie daje iskry. Wymienione zostały przez poprzedniego właściciela:
    Cewka, moduł, świeca, fajka, kabel WN. Proszę o poradę co teraz mam zrobić.
  • Poziom 38  
    wiktorekl napisał:
    Cewka, moduł, świeca, fajka, kabel WN.

    Wymienione pół silnika i nie pali?
    Ktoś tu coś ściemnia, lub usterka jest całkiem w innym miejscu.
  • Poziom 21  
    Nie ma co podmieniać tylko miernik w rękę i sprawdź jakie napięcie jest przy module na czarno - czerwonym przewodzie. Ustaw miernik na prąd ZMIENNY. Jeśli jest podczas rozruchu około 30v lub więcej to dobrze.
    Pod niebiesko biały przewód na module podepnij diodę zabezpieczoną opornikiem około 1k (gdzie + i - diody sam sobie poszukaj)- jak mruga podczas rozruchu to ok. Można użyć miernika a napięcie powinno być powyżej 1.5v - ciężko wychwycić ale wykonalne.
    Sprawdź, czy dochodzi na moduł masa - zielony albo czarny przewód.
    Odetnij z modułu gaszak (czarny z białym paskiem - prawdopodobnie, gdyż czasem jest inny kolor).
    Diodą możesz sprawdzić sygnał na cewkę - ma mrugać (przewód żółty z jakimś paskiem)
    Schematy modułów z opisem wyjść są w necie.
  • Poziom 21  
    Wszystkie sygnały musisz posprawdzać. Możesz mieć inne kolory kabli - rozszyfruj je na podstawie schematu modułu zapłonowego jaki znajdziesz w necie (np. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2611961.html)- napisz jakie kolory dochodzą i co na nich jest. Czy to napięcie na zdjęciu jest podczas kręcenia rozrusznikiem? Jeśli tak, to jest to sygnał z impulsatora. Teraz znajdź zasilanie modułu (czarno-czerwony -prawdopodobnie)
  • Poziom 6  
    Napięcie pokazane na zdjęciu jest podczas kręcenia rozrusznikiem z czerwono czarnego przewodu. Są jeszcze biało czarny, który odłączyłem , biało czerwony, pomarańczowy do cewki zapłonowe i zielony- masa
  • Poziom 21  
    Czerwono biały - impulsator. Czerwono- czarny - napięcie na moduł CDI -czyli tu jest problem. Musisz zamienić stator. Zdjęcia w pierwszym poście tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1471370.html
    wiktorekl napisał:
    Na czarno niebieskim przewodzie

    Tu się coś nie zgadza - pomyliłeś kolory?
  • Poziom 6  
    Ściągnąłem magneto i okazało się, że iskrownik do wymiany. Uszkodzona była jedna Cewka. Zamówiłem nową, ale niestety nie przyszła taka jak w opisie. Było 6 a nie 5 przewodów. Od impulsatora wychodziły 2 przewody i jeden podłączyłem do masy, natomiast drugi do modułu. Iskra powróciła.
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Czasem stator ma dołożoną jeszcze jedną masę czyli dodatkowy kabel. Mam nadzieję, że przy okazji czegoś się nauczyłeś.