logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obraz hdd na ssd - Przeniesienie partycji systemowej z hdd na ssd

nowackahelena 04 Maj 2016 17:13 3291 6
REKLAMA
  • #1 15649741
    nowackahelena
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Witam.
    Opiszę problem.
    Mam dysk hdd 500Gb. Partycja "c" ma 60Gb. Pod Windows 7 zrobiłam obraz partycji "c". Nowy dysk ssd 128Gb. Nie mogę przywrócić obrazu partycji ciągle komunikat "nie znaleziono dysku na którym można przywrócić obraz dysku", w komentarzach pisze "dysk nie ma wystarczającej ilości miejsca....".
    Co z tym obrazem skoro chcę przywrócić partycję 60Gb na dysk 128Gb? Podejmowałam wszelkie próby wraz z nową instalacja Windowsa na nowym dysku i próbie przywrócenia spod systemu. Dalej nic. Czy należy użyć jakiegoś programu?
  • REKLAMA
  • #2 15649757
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Partycja jest w pierwszych 120GB dysku? Jeśli tak, to w DMDE wykonaj kopię posektorową dysku 500GB na dysk 128GB z zaznaczeniem, że ma kopiować jedynie pierwsze np. 100GB, lub 60, czy 70GB.
  • REKLAMA
  • #3 15649845
    nowackahelena
    Poziom 17  
    Nie wiem czy w pierwszych. Robię obraz porostu danej partycji w tym przypadku "c". Rozmiar obrazu 45Gb. Mimo to Windows nie przywróci obrazu bo pisze, że za mały dysk docelowy. To absurd. Według PQMagic to początek dysku ale nie mam pewności. Zresztą DMDE to program do odzyskiwania danych i naprawy dysków co ma do klonowania czy robienia obrazów. Ja konkretnie pytam o narzędzie Windows bo po co jest w systemie jak staje się bezużyteczne. Ale zdaje się że mam rozwiązanie jeszcze tylko jakieś dwie godzinki. Może z tego nic nie wyjdzie ale... Byłam pewna, że Windows to zrobi i jest to proste a okazuje się, że nie.
  • #4 15649874
    adamjk
    Poziom 29  
    Ocena: 151
    "Zresztą DMDE to program do odzyskiwania danych i naprawy dysków co ma do klonowania czy robienia obrazów."
    No i staraj się tu pomóc specjalistce!
  • REKLAMA
  • #5 15649921
    mati211p
    DMDE nie służy do naprawy dysków, to pierwsza sprawa. Ten program znacznie lepiej radzi sobie z klonowaniem dysków niż co niektóre programy służące do tego. Poza tym pozwala skopiować, to co chcesz i ile chcesz na drugi dysk - pół partycji, całą, dwie, trzy, czy cały dysk - po prostu wpisujesz sektory początkowy i końcowy kopii i gotowe. Pokaż screen z okna partycje z dysku 500GB, po jego wybraniu z urządzeń fizycznych to zobaczymy, gdzie jest ta partycja i ile minimalnie trzeba skopiować.
  • REKLAMA
  • #6 15649943
    nowackahelena
    Poziom 17  
    W tej chwili 500tka jest odłączona. Zrobiłam z niej obraz partycji "c" pod ghostem 14. Wprawdzie ghost poinformował o niezgodności z systemem 64bity ale obraz zrobił. Laptopa uruchomiłam z dysku CD boot norton ghost 14 i robię recovery. Używałam wcześniej tego programu i było ok zobaczymy jak sobie poradzi. Wprawdzie nie pod Windows 7 i nowszych. W obrazie norton pyta co dokładnie ma zawierać obraz i gdzie dokładnie go przywrócić. Ze zrobieniem i przywróceniem partycji nie ma problemu ale mi chodzi właśnie o zdziwaczałe narzędzie Windows bo nie ja pierwsza przenoszę małą partycję systemową z dużego dysku na mniejszy ssd.

Dodano po 58 [minuty]:

Jest. Udało się. Po przywróceniu obrazu ghostem partycji "c" i ukrytej powstała partycja "d" 100Mb i partycje "c" ale nie jak tamta 60Gb tylko na całym ssd zajmująca oczywiście jak tamta jakieś 45Gb. Oczywiście komputer nie uruchomił się. Zmiany wymagało przestawienie partycji aktywnej z "c" na tą 100Mb. Ustawienie tej 100Mb jako ukrytej. Użyłam pendrive z systemem Windows i po uruchomieniu konsoli dałam napraw system. I po sprawie. Kłopotem może być jak ktoś nie ma instalki. Teraz została optymalizacja Windowsa do pracy na ssd.
    Dziękuję za pomoc. Wszystko pięknie bo nie tylko ghost istnieje ale i wiele innych narzędzi. U mnie akurat pod ręką był ghost. Ale co z tym narzędziem w Windows?
    Wtopa Microsoftu? Przeczytałam kilka artykułów w Google zanim tu napisałam ale tam nie było słowa o rozmiarach dysków. Tylko "jakie to proste", "Robimy obraz i recowery", a jednak nie jest do końca tak.
    Jeśli chodzi o DMDE jest możliwość uruchomienia go np z bootowalnego penrive?
  • #7 15650342
    mati211p
    DMDE można uruchomić z pendriva, lub uruchomić jakikolwiek system z pendriva i w nim uruchomić odpowiednią wersję DMDE. DMDE skopiowałby od razu partycję ukrytą i systemową - już odpowiednio ustawione tak, by sam system startował. Dodatkowo rozmiar partycji systemowej byłby identyczny - reszta jako nieprzydzielone miejsce. W sumie to może i lepiej, bo teraz partycja systemowa ma większy rozmiar i nie będzie brakowało wolnego miejsca.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z przywróceniem obrazu partycji systemowej "C" z dysku HDD 500GB na nowy dysk SSD 128GB. Mimo że rozmiar obrazu wynosi 45GB, system Windows 7 nie pozwala na przywrócenie, informując o braku wystarczającej ilości miejsca. W odpowiedziach zasugerowano użycie programu DMDE do skopiowania partycji, co pozwala na precyzyjne określenie sektorów do skopiowania. Użytkownik ostatecznie skorzystał z Norton Ghost 14, co umożliwiło przywrócenie obrazu, jednak wymagało to zmiany aktywnej partycji. DMDE może być uruchomione z pendrive'a, co ułatwia proces klonowania i przywracania systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA