logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS X51L - Brak zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio Win7

diarlex 04 Maj 2016 23:52 1146 7
REKLAMA
  • #1 15650976
    diarlex
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Tak jak w temacie, wyskakuje okienko. Nie ma w ogóle dźwięku w laptopie. Niestety, przeszukałem pół internetu i żadne rozwiązanie nie pomogło. Próbowałem chyba trzy razy instalować różne sterowniki, z podobnym skutkiem. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, gdyż jest to laptop mojej mamy (co również oznacza, że nie wszystko o nim wiem).
    PS. mam nadzieję, że umieściłem to w dobrym dziale, bo kompletnie się na tym nie znam

EDIT: Nie działa zarówno głośnik, jak i kiedy podłączam słuchawki
  • REKLAMA
  • #2 15651001
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Zamieść screena z menadżera urządzeń z rozwiniętą zakładką "kontrolery dźwięku".
    Jaki to dokładnie system operacyjny?
  • REKLAMA
  • #3 15651010
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    To już leciwy sprzęt. System jest 32bitowy?
    Jeśli tak to można jeszcze walczyć ze sterownikami od VISTY
    https://www.asus.com/Notebooks/X51L/HelpDesk_Download/

Najpierw to pokaż screen menadżera urządzeń. Jeśli są tam jakieś żółte wykrzykniki to daj identyfikator sprzętowy tych urządzeń. Czyli klikasz na takim prawym - właściwości - szczegóły - i wybierasz "identyfikatory sprzętu". Przepisz nam to.

No i pytanie jak doszło do tego. Samo z siebie przestało działać, nie działało nigdy, nie na tym systemie. Coś było robione? Bo może być tak że układ audio padł i nic nie warto z tym robić. Ewentualnie zewnętrzna karta dźwiękowa na USB wtedy.
  • REKLAMA
  • #4 15651012
    diarlex
    Poziom 9  
    Windows 7 32bit
    Problem w tym, że Menedżer wygląda tak. Albo jestem ślepy, albo nie widzę tej zakładki.

EDIT
    Tak jak mówiłem, to laptop mamy. Nie wiem jak to się stało. Mama mówi, że po prostu któregoś dnia nie było dźwięku. Wcześniej był czyszczony różnymi programami, ale nie wiem czy CCleaner mógłby zrobić coś takiego
    Co prawda laptop ma trochę za sobą, jest w nim trzepnięta bateria, ale oprócz powolnego działania jest całkiem sprawny. Nie mam zielonego pojęcia jak to się mogło stać. Może przypadkowo mama przestawiła jakieś ustawienia, nie wiem.

Scaliłem. RADU23
    Załączniki:
    • ASUS X51L - Brak zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio Win7 Bez tytułu.png (20.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 15651027
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    To może być problem sprzętowy. Jeśli działało i przestało to może to oznaczać już awarie układu audio. Możesz próbować instalować sterownik chipsetu od VISTY 32 bit ze strony ASUSa. Może coś się pokaże nowego w managerze ale wątpię.

Dla pewności możesz uruchomić laptop z Live CD linuksa (albo pendriva z linuksem Live)
    http://zyli.republika.pl/linux/index2.html
    Jeśli tam dźwięk będzie to będzie wiadomo że problem systemowy jeśli tam też głucho to niestety awaria sprzętowa. I myślę już nie opłaca się naprawiać wtedy.
  • #6 15651033
    diarlex
    Poziom 9  
    To pokazało mi się podczas próby instalacji sterowników do Visty
    Załączniki:
    • ASUS X51L - Brak zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio Win7 Bez tytułu.png (91.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 15651052
    diarlex
    Poziom 9  
    Mam nowsze niż te na stronie
    Cóż, podrzucę to do informatyka chyba, może faktycznie wada w sprzęcie, a nie sterownikach. Dzięki za pomoc :)
    ASUS X51L - Brak zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio Win7

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku w laptopie ASUS X51L działającym na systemie Windows 7 32-bit. Pomimo prób instalacji różnych sterowników, problem nie został rozwiązany. Użytkownik nie widzi zakładki "kontrolery dźwięku" w Menedżerze urządzeń, co sugeruje możliwy problem sprzętowy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie identyfikatorów sprzętowych, instalację sterowników chipsetu z systemu Vista oraz testowanie dźwięku z Live CD Linuksa, aby ustalić, czy problem jest systemowy czy sprzętowy. Użytkownik planuje skonsultować się z informatykiem w celu dalszej diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA