logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell 2209WA - Jak usunąć różową poświatę i przywrócić biel?

Geekus 05 Maj 2016 12:55 4098 15
REKLAMA
  • #1 15651715
    Geekus
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.
    Zakupiłem używany monitor Dell 2209WA, wszystko wygląda w porządku oprócz braku bieli.

Mam do porównania Dell G2210, zobaczcie różnicę:
    Dell 2209WA - Jak usunąć różową poświatę i przywrócić biel? Dell 2209WA - Jak usunąć różową poświatę i przywrócić biel?

Próbowałem wszystkiego z ustawieniami monitora, dopiero w trybie "Cool" wygląda to TROCHĘ lepiej.

Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15652190
    Daniel Pietras
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Pomysły oczywiście że są a nawet wiele. Uszkodzenie jednego z połączeń LVDS daje objawy w postaci zabarwienia obrazu na konkretną barwę, bardzo intensywną (intensywniej niż u Ciebie, ale to są fotografie i ciężko jest ocenić poprawnie. Poza tym możesz spróbować poszukać czegoś w menu serwisowym:

1. Press and hold the Brightness and Menu keys
    2. Press the Power key and wait for the screen to turn gray. (Then let go of the Brightness and Menu keys)
    3. Keep tapping the brightness key until service menu pops up on the top-left

Do tego jeszcze są wewnętrzne ustawienia samej matrycy zapisane na jej pamięciach.
  • REKLAMA
  • #3 15652697
    Geekus
    Poziom 8  
    Dzięki za odpowiedź.

Wykonałem instrukcję:

Cytat:
    1. Press and hold the Brightness and Menu keys
    2. Press the Power key and wait for the screen to turn gray. (Then let go of the Brightness and Menu keys)
    3. Keep tapping the brightness key until service menu pops up on the top-left

Bez zmian.
    Fotografie przedstawiają faktyczny stan kolorów bieli.

Po prawej tło jest białe, po lewej takie różowawe.
  • #4 15652762
    Daniel Pietras
    Poziom 21  
    To jest instrukcja wejścia do trybu serwisowego. Tam mogą być dokładniejsze opcje regulacji. Udało Ci się wejść?
  • #5 15653246
    Geekus
    Poziom 8  

Udało mi się wejść.

Co dalej?

PS. Na Dell G2210 uruchomiłem również tryb testowy i biały kolor, zobaczcie różnicę:

• REKLAMA
  • #6 15653276
    Daniel Pietras
    Poziom 21  
    Różowa poświata to za dużo czerwonego. U Ciebie jest różnica w czerwonym duża w offsecie. Da się edytować te wartości? może spróbuj na początek wyrównać. Jak te wartości wyglądają na drugim Dellu? Ta poświata jest jednorodna? bo tekst z menu na zdjęciu wyglądają na ok.
  • #8 15653293
    Geekus
    Poziom 8  
    akytam napisał:
    Bardzo prawdopodobne, że kończy ci się jedna ze świetlówek. Jeżeli po włączeniu jest bardziej różowy, a po minucie jest trochę lepiej to niestety świetlówka.

Cały czas jest tak samo, jak ustawie na "Cool" typowo kolory zimne to jest lepiej ale nie idealnie.
  • #10 15653316
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Kolor nie jest jednolity. To potwierdza uszkodzenie świetlówki.
  • #11 15653319
    Geekus
    Poziom 8  
    Daniel Pietras napisał:
    Da się edytować te wartości?

Tak.

Cytat:
    Ta poświata jest jednorodna?

Tak

Cytat:
    Jak te wartości wyglądają na drugim Dellu?

Nie wiem jak wejść w tryb serwisowy na drugim Dellu.

Cytat:
    tekst z menu na zdjęciu wyglądają na ok.

Masz rację, tekst jest biały.
  • #12 15653321
    Daniel Pietras
    Poziom 21  
    Skoro tekst jest biały to powinno być wszystko sprzętowo ok. Przyjrzyj się temu tematowi Link. Popatrz jak działa ustawianie offsetu. Problem wydaje się być tu, Być może ktoś się bawił, w temacie masz przykładowe ustawienia offsetu. Ustawienia te w Twoim przypadku mają bardzo duże różnice między R, G a B, zwykle te różnice są mniejsze.
  • REKLAMA
  • #13 15653326
    Geekus
    Poziom 8  
    Daniel Pietras napisał:
    Kończąca się świetlówka powinna dać poświatę na części obrazu, nierównomierną i zawsze o tym samym odcieniu. Ustawienia offsetu mają bardzo duże różnice między R, G a B, zwykle te różnice są mniejsze. Przyjrzyjcie się temu tematowi Link. Chyba że ktoś zmienił te ustawienia przed sprzedażą bo poświata była jeszcze większa bo w sumie czerwonego to masz ujęte.

Jak zmieniam wartości offset to nie widzę żadnych zmian.

Dodano po 4 [minuty]:

Zmieniłem na Custom RGB i odjąłem czerwonego jest dużo lepiej, ale tak nie powinno być.

Na Dell G2210 przy domyślnych ustawieniach jest idealna biel.

Dodano po 11 [minuty]:

akytam napisał:
    Czy jesteś odważny go otworzyć i masz starą energooszczędną (dobra rurka,elektronika nieistotna)?

Możesz jaśniej?
    Nie mam pojęcia o co Ci chodzi.
  • #14 15653345
    Daniel Pietras
    Poziom 21  
    Spróbował bym jeszcze GAIN i jeżeli nie pomoże pozostaje grzebanie w środku. Czasem np. podmiana wsadu matrycy pomaga na takie bolączki, ewentualnie nastąpiło uszkodzenie czegoś na wejściu. Użyj drugiego wejścia celem przetestowania, biały kolor w końcu masz.
  • #15 15653352
    Geekus
    Poziom 8  
    Proszę o wytłumaczenie co to za wartości GAIN i OFFSET.
  • #16 15653366
    Daniel Pietras
    Poziom 21  
    Żeby dokładnie wytłumaczyć trzeba by było podać wzór, wg którego jest to wszystko obliczane, który mi jest nie znany. GAIN zwykle oznacza wzmocnienie, OFFSET przesunięcie o jakąś stałą, zatem OFFSET wydaje się być jakimś odpowiednikiem GAMMA.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używany monitor Dell 2209WA, który wykazuje problem z reprodukcją bieli, objawiający się różową poświatą. Po porównaniu z modelem Dell G2210, zauważył znaczną różnicę w kolorach. Użytkownik próbował różnych ustawień, w tym trybu "Cool", oraz wszedł do menu serwisowego, jednak nie zauważył poprawy. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzenia jednego z połączeń LVDS, niewłaściwych ustawień offsetu kolorów, lub kończącej się świetlówki. Użytkownik eksperymentował z ustawieniami RGB, co przyniosło pewną poprawę, ale nie rozwiązało problemu. Zasugerowano również sprawdzenie wartości GAIN i OFFSET oraz testowanie różnych wejść sygnałowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA