logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDBOX FS-9105 HD PVR Linux - brak większości kanałów, co robić?

maniek321321 05 Maj 2016 19:09 2145 5
REKLAMA
  • #1 15652596
    maniek321321
    Poziom 2  
    Witam, posiadam dekoder HDBOX FS-9105 HD PVR Linux i od długiego czasu mam problem z odbieraniem niektórych kanałów. Mam do jednego konwertera wpięte dwa dekodery, HDBOX i Cyfrowy Polsat, na CP wszystko działa sprawnie a na HDBOX nie widzi zdecydowanej wiekszości, z Canalow+ dziaałaja tylko C+ HD i C+ SPORT HD, nie działaja akie kanały jak TVP1 HD i wiele wiele innych. Wczoraj postanowiłem pokręcić konwerterem i poszukać reszty kanałow za pomocą miernika sat findera czy coś w tym stylu, znalazłem kilkanaście nowych kanałów ale z bardziej przydatnych nie działają kanały Discovery, TVP1 HD, HBO/HBO HD, Eurosport2 HD działa ale bez głosu, nie działa nSport. Postanowiłem odpiąć ten miernik i póki co zostawić bo i tak było zdecydowanie lepiej niż wcześniej, ale po odpięciu tego urządzenia problem wrócił i było tak samo jak przed zmianami. Dziś oglądałem ustawienie tego konwertera i wydaje mi się, ze zbytnio się ustawienie nie zmieniło, a to, że działa więcej kanałów to sprawa tego urządzenia do mierzenia siły sygnału? Są jakieś urządzenia by zwiększyć siłę sygnału i wtedy jest szansa, ze wszystko będzie śmigać?

Konwerter był albo nadal jest ustawiony poprawnie, przynajmniej tak twierdził technik gdy kilka miesięcy temu wymieniał mi talerz, konwerter na podwójny i ustawiał sygnał. Będę wdzięczny za pomoc. Jeśli to zły dział proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15652685
    waxman
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Przede wszystkim ustaw sobie antenę najlepiej jak potrafisz. Miernik raczej nie poprawia sygnału Prawdopodobnie dekoder HDBOX jest gorszym produktem albo ma "zwalony" soft, ale żeby to udowodnić musisz przede wszsytkim
    1. wykluczyć że tor sygnałowy do hdboxa jest tej samej jakośći co do CP, najlepiej zamień kabelki
    2. ściągnij najnowszy soft do tego dekodera (o ile możesz)
    3. przeważnie dekodery maja swoją diagnostykę (co prawda są to zabawki) ale można sprawdzić co komunikuje Ci sam dekoder
    4. Spróbuj użyć innych modułów CAM

Czy ten hdbox kiedykolwiek dekodował w/w kanały poprawnie ?
  • REKLAMA
  • #3 15652700
    maniek321321
    Poziom 2  
    Soft do dekodera był wgrywany tydzień temu, gość który mi instalował soft podpinał dekoder u siebie i wszystko działało sprawnie. Podpiąłem swój dekoder do miejsca gdzie jest podpięty CP i działało to samo co u mnie, czyli wina kabla to nie jest.

z w/w kanałów działał kiedyś nSport a teraz ani podczas podłączania z miernikiem, ani bez nie działa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15652913
    tomi44
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    Masz za silny sygnał i głowica HDBOX'a nie radzi sobie z tym. Dekodery budzetowe jak np. ten polsatowski zdecydowanie lepiej się zachowują. Zastosuj tłumik sygnału SAT. Sat finder działa jak własnie taki tłumik dlatego poprawia sie u ciebie odbiór.
  • REKLAMA
  • #5 15653026
    maniek321321
    Poziom 2  
    Ok, a dlaczego w takim razie nie odbiera kanał np. TVP1 HD? Jest on najbardziej wrażliwy na mocny sygnał? Jaka jest gwarancja, że właśnie taki tłumik pomoże? Czy jest to najbardziej prawdopodobna przyczyna tych problemów?

EDIT: W większości kanałów, które nie chcą działać siła sygnału jest fajna 80-90%, ale BER: to 825862,(nie jest dokładnie to ta liczbą, ale jest przybliżona) ma ona jakieś znaczenie, pokazuje problem? Gdy jakiś kanał mi się zacinał i wchodziłem w opcje by sprawdzić te dane to BER skakało z 0 na 33 75 itd.
  • #6 15654081
    waxman
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Może tak być jak pisze tomi44, BER powinien dążyć do zera - nie potrafię zinterpretować wartości przez Ciebie podanych. Spróbuj przytłumić na początek o 3dB i zobacz co się będzie działo jak nie masz tłumika to spróbuj wykorzsystać rozgałęźnik etc.
REKLAMA