logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W210 E200 1999 automat - odcięcie zapłonu przy 3-4 tys. obrotów

strazak1987 05 Maj 2016 22:11 1932 15
REKLAMA
  • #1 15653119
    strazak1987
    Poziom 8  
    Witam od niedawna mam problem a dokładnie chodzi o to, że jadąc przy obrotach okolo 3-4 tyś jakby odcinało zapłon i moge robić co chcę a autko nic nie reaguje dodam też nie zawsze tak jest lecz gdy dochodzi do tych obrotów to albo sie na nich kończy i nie chce sie wkręcic na wyższe lub jakoś się ( przebija) przez te ala odcięcie i ciągnie dalej. Dziwne to dla mnie dlatego proszę was o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 15653224
    adamblonsky 2012
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Może na początku diagnoza komputerem?
  • REKLAMA
  • #3 15654950
    strazak1987
    Poziom 8  
    Właśnie żadna lampka się nie świeci na desce a mechanik mówi żeby wymienić olej i filtr w skrzyni i to powinno pomóc. Najbardziej zastanawia mnie to dlaczego jak go pomęcze chwile na tych obrotach na których przerywa to czasami na postoju pracuje tylko na 3 gary jak zgasze silnik i od razu włącze jest juz ok ale pozostaje problem tego odcięcia. Ciężka sprawa jak dla mnie :cry:
  • #4 15654980
    adamblonsky 2012
    Poziom 19  
    To ze sie nie świeci to nie znaczy że błędów nie ma.
  • #6 15657133
    strazak1987
    Poziom 8  
    Byłem na komputerze i wyszło tak bład 170/błąd 300/błąd 301 błąd 304 i błąd 130 za bardzo nie kumam ale z tego co się orientuje to przepływomierz i sonda lambda ale on ani kropli paliwa nie pali więcej i już zgłupiałem bo nie wiem co i czy w ogóle muszę coś wymienić
  • #7 15657177
    adamblonsky 2012
    Poziom 19  
    A ten co Ci podłączał kompa to też nie kuma?
    wykasować i zobaczyć które się powtórzą.
  • #8 15657218
    strazak1987
    Poziom 8  
    To jakiś konkretny serwis ale zaraz po nim pojechałem do innego i tam coś mi wykasowali i troszkę lepiej jeździ prawie że ok więc coś napewno go dręczy może w tygodniu uda mi się podjechać i jeszcze raz sprawdzić nawet nie wiem co podejrzewać tyle jest możliwości. Tak jak pisałem sonda lambda raczej odpada bo pali tyle ile powinien a może przepływomierz? kto wie ja to bym bardziej obstawiał
  • REKLAMA
  • #9 15658102
    strazak1987
    Poziom 8  
    Na kwicie z inspekcji było,że podejrzenia to sonda lambda,przepływomierz albo cewka zapłonowa-za tłusta lub za chuda mieszanka na 1 i 4 cylindrze, po skasowaniu błędów jest lepiej ale nie do końca. Może od razu wymienic cewke lub cewki nawet jeszcze nie wiem ile ich jest a może to poprostu świece? Miał ktoś może taki problem/?
  • #11 15659525
    adamblonsky 2012
    Poziom 19  
    Myślę że musisz zajrzeć pod maskę
    lub podać dane silnika pojemność, moc itp.
  • REKLAMA
  • #13 15659931
    PREDAT
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Nie wiesz gdzie we wlasnym pojeździe masz cewki zaplonowe, a oczekujesz zlotej rady ?
    Lepiej się glupio pozastanawiać niż glupio pytać mym zdaniem.
    Widze, że boisz się auta zostawić w warsztacie, myślaeś że zaplacisz za zczytanie blędów
    i naprawisz sam ? Witam w świecie elektromechaniki :D
    Możesz po mnie teraz pojechać, jak i inni, ale krew mnie zalewa jak ktoś z zerem inicjatywy
    chcę świat zwojować. (Tak, tak mam zly dzień, co nie znaczy, że tak nie myśle )
  • #15 15661547
    PREDAT
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Jeżeli temu nie wkręcaniu się nie towarzyszy szarpanie silnika, to cewki zostawilbym w spokoju.
    PS: Przepraszam za poprzedni post. Powodzenia życzę :-)
  • #16 15661752
    strazak1987
    Poziom 8  
    Spoko nie gniewam się. Cewki już znalazłem i przy jednej jest przewód owinięty izolacją. Jak go troche poduszę akurat w tym momencie to przestaje chodzić na 1 gar zgasze i odpale i jest ok do momentu gdy osiąga te obroty. Jest możliwe że ma przypchany układ wydechowy ???Z otworu w silniku, który idzie do przewodu z filtraa powietrza jakiś syf (olej czy spaliny) wyrzuca. W sumie jak się wkręca na te obroty to tak jakby przerywało szarpało ale z górki idzie jak strzała tak jak to w komarkach było :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Mercedesem W210 E200 z 1999 roku, polegający na odcięciu zapłonu przy obrotach 3-4 tys. Użytkownik zauważa, że silnik przerywa, a czasami pracuje na 3 cylindry. Mechanik sugeruje wymianę oleju i filtra w skrzyni biegów, jednak użytkownik podejrzewa problemy elektryczne. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego zidentyfikowano błędy związane z przepływomierzem, sondą lambda oraz cewkami zapłonowymi. Użytkownik planuje dalszą diagnostykę, a także rozważa wymianę cewki zapłonowej, która może być uszkodzona. Pojawia się również podejrzenie o zator w układzie wydechowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA