logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować antenę satelitarną do oglądania meczów piłki nożnej?

misiek18186 06 Maj 2016 01:29 4011 10
REKLAMA
  • #1 15653429
    misiek18186
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    (Mam nadzieję, ze to odpowiedni dział).
    Interesuję się piłką nożną. Wpadłem na pomysł, żeby zamontować sobie na dachu antenę satelitarną + dekoder w domu. (Jak wiecie u Nas w PL mecze lecą na tych kodowanych kanałach za które trzeba płacić abonament).
    1. Jaką satelitę wybrać, żeby mieć jak najwięcej meczów? (Hot Bird, Astra?)
    2. Od czego tu w ogóle zacząć? Nie mam pojęcia o działaniu telewizji cyfrowej satelitarnej. Jestem w tym TOTALNIE Zielony.
    3. Co muszę kupić?
    4. O co chodzi z tymi wszystkimi satelitami? Jakiś Hot Bird, Astra?
    Czy jeden talerz może odbierać sygnał z np 10 satelitów?
    5. Czy idzie w taki sposób odbierać np. kanały beIN Sports? te z Francji np?
    6. Mogę mieć te kanały? Link
    7. Czy mogę odbierać te ASTRY które leżą blisko siebie na JEDNYM TALERZU? Link i do tego Hot Birda (też na tym samym jednym talerzu) ?
    8. Im większy talerz tym lepiej?
    9. PYTANIE GŁÓWNE - Z jakich satelitów odbierać sygnał jeśli chodzi mi o oglądanie meczów? Może coś z doświadczenia wiecie? :)

Czy jest tu ktoś kto się tym interesuje i miałby chęć mnie trochę poinstruować w tym wszystkim?

PS. Tylko nie rzucajcie zaawansowanych pojęć bo nie zrozumiem, mam już swój wiek :)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)
  • REKLAMA
  • #2 15653911
    simhak
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 336
    Moment: chcesz zamontować sprzęt i oglądać nie płacąc abonamentu?
  • #3 15653941
    misiek18186
    Poziom 10  
    tak, dokładnie tak.
    chodzi mi o te wszystkie zagraniczne kanały. np. te z Hotbirda i z Astry Link
  • REKLAMA
  • #4 15653949
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 408
    misiek18186 napisał:
    tak, dokładnie tak.
    chodzi mi o te wszystkie zagraniczne kanały. np. te z Hotbirda i z Astry Link

Bez abonamentu nie da się. Większość tych programów jest zakodowanych przez operatora.
  • #5 15653954
    misiek18186
    Poziom 10  
    Lemar TV na Y1A na 52.5E jest Free to Air, więc musi iść na tym kanale coś czasem obejrzeć.

Hot Bird 13B 13C i 13E leżą na 13 stopni E. Czy można odbierać te wszystkie 3 za pomoca jednego talerza? Albo czy można odbierać te wszystkie sygnały za pomocą jednego talerza dajmy na to 120cm? :)

PS. Czy jeśli mam np 5 konwerterów to muszę mieć wtedy 5 dekoderów?
  • REKLAMA
  • #6 15654302
    simhak
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 336
    Sprawdź zasięg tych kanałów - możliwe, że wiązka skierowana jest lokalnie i na terytorium naszego kraju nie odbierzesz tego przekazu.
    Kilka konwerterów - przełącznik diseqc.
  • REKLAMA
  • #7 15656109
    srcp
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Przełącznik 4/1 DiSEqC pozwala połączyć jeden tuner z 4 konwerterami.Przykład który przed olimpiadą w Londynie pomógł mi w zainstalowaniu 1 konwerter na HB i 3 na Astra jest opisany i pokazany tutaj http://www.ksw-funcard.civ.pl/sat/zez_1.htm.
  • #8 15656145
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 588
    Wystarczy jak zainstalujesz zeza - 2 konwertery obok siebie na Hotbirda i Astrę.
    Na tych satelitach jest najwięcej programów, na każdego satelitę wymagany jest osobny konwerter.

Będzie potrzebna antena satelitarna średnicy 90 cm, 2 konwertery i uchwyt zeza.

Zajrzyj na tą stronę -> Link gdzie masz wykazy aktualnych rozgrywek piłkarskich.

Na zielona zaznaczone są przekazy FTA, czyli niekodowane, ale większość jest kodowana i trzeba by wykupić jakiś pakiet w NC+ lub Polsacie Cyfrowym.

Po podpisaniu umowy dostaniesz od nich dekoder.

Nawet wystarczyłby Ci jeden konwerter na Hotbirda i wykupienie pakietu w NC+, gdzie będą kanały Eleven, Eleven Sport i Canal+ Sport.

Pakiet Extra+ w NC+ kosztuje 21 zł przez pierwsze 2 miesiące, później 59,99 zł, za kanały Eleven trzeba dopłacić 14,90 zł, przy zamówieniu przez internet możesz kupić antenę za 1 zł i aktywacja dekodera 0 zł. -> Link
  • #9 15656208
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1141
    Jesteś "TOTALNIE zielony" i chcesz montować antenę na kilka satelitów. Nie ogarniesz tego bez porządnego miernika.
  • #11 15657771
    misiek18186
    Poziom 10  
    no to dzięki za podpowiedzi, czytałem na temat tego wszystkiego w internecie chyba 20 godzin, nie ukrywam, że już nie jestem aż taki zielony, trochę poczerwieniałem :D

Podsumowanie tematu

✨ Aby zainstalować antenę satelitarną do oglądania meczów piłki nożnej, należy wybrać odpowiednie satelity, takie jak Hot Bird i Astra, które oferują wiele kanałów sportowych. Wymagana jest antena o średnicy 90 cm, dwa konwertery oraz uchwyt zeza, co pozwoli na odbiór sygnału z obu satelitów. Większość kanałów jest kodowana, więc konieczne może być wykupienie abonamentu, np. w NC+ lub Polsacie Cyfrowym, aby uzyskać dostęp do kanałów sportowych. Możliwe jest również odbieranie kanałów FTA, takich jak Lemar TV. Użytkownik powinien zainwestować w przełącznik DiSEqC, aby połączyć więcej konwerterów z jednym dekoderem. Warto również zainwestować w miernik sygnału, aby ułatwić instalację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA