logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica - Wirnik pompy hałasuje po ponownym nałożeniu. Co robić?

hajtaler 08 Maj 2016 10:43 3480 14
REKLAMA
  • #1 15657945
    hajtaler
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Witam. Problem jak w temacie - to jest urwane czy wysunęło się? Da się coś z tym zrobić czy pompa do wymiany? Niby nic nie wygląda na urwane ale jak próbowałem nałożyć wirnik z powrotem to po zastartowaniu hałasuje.
    Dzięki
    Załączniki:
    • Amica - Wirnik pompy hałasuje po ponownym nałożeniu. Co robić? WP_20160508_007.jpg (151.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Amica - Wirnik pompy hałasuje po ponownym nałożeniu. Co robić? WP_20160508_004.jpg (289.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15658061
    hajtaler
    Poziom 21  
    Nic więcej nie mam. W filtrze też nic takiego nie było. Chyba że w przewodzie odpływowym. A jeśli się nie znajdzie to da radę dokupić coś takiego czy nie za bardzo?
  • Pomocny post
    #4 15658084
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3233
    Pompa do wymiany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15658355
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    hajtaler napisał:
    np taka
    - może być.
  • #7 15999578
    hajtaler
    Poziom 21  
    Witam ponownie. Wymieniłem tą pompę na taką jak podałem w linku wyżej - firmy plaset(taka sama była zamontowana oryginalnie, pracowała 9 lat bezawaryjnie, pralka była używana prawie codziennie).
    Po 5 miesiącach pompa zaczęła hałasować(film).

Czy znów padła pompa czy może byc to inna przyczyna?
  • #8 15999651
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Pracuje raczej normalnie, ale jeżeli chcesz zaprezentować pracę pompy to nagraj spust wody, a nie wirowanie.
  • #9 15999687
    hajtaler
    Poziom 21  
    Właśnie na filmiku tak tego nie słychać, nie ma takiego efektu ale nie było wcześniej takiego hałasu - to się niesie po murach ten dzwięk/buczenie/wibracja. Na filmiku ustępuje on na chwilę w ok 0:16 a pompa cały czas pracuje. Jak skończy prać to nagram samo wypompowywanie

Dodano po 32 [minuty]:

Tutaj słychać lepiej bo co chwilę ustępuje ten hałas na sekundę i znów się pojawia

• #10 15999934
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Jeżeli wokół wirnika nic nie lata (a słychać, że raczej nie), to pompa ma już luzy na panewkach. Niestety, części zamienne mają gorszą jakość niż kiedyś. Poza tym, w tej pralce pompa w trakcie cyklu prania pracuje dwa razy dłużej niż w innych. Z takim hałasem potrafi czasem pociągnąć nawet dwa lata.
  • REKLAMA
  • #11 16000242
    hajtaler
    Poziom 21  
    No długo nie popracowała. Wydatek niby nieduży ale jak co roku 2 pompy będę kupował to nieciekawie.
    Najgorsze jest to że w tej starej silnik jest ok tylko przez filtr dostała się moneta i ukręcił się wirnik :(
    A wymienić muszę mimo że jak piszesz może jeszcze długo pochodzić bo tego hałasu trudno nie usłyszeć i jest dość irytujący
  • #12 16000323
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1714
    hajtaler napisał:
    No długo nie popracowała. Wydatek niby nieduży

Prawdopodobnie zamontowany silnik pompy wątpliwej jakości lub coś wpadło (np.moneta) i rozwaliło nowy.
    Z tego co słychać jest do wymiany, ale jeszcze przyjrzał bym się dokładnie czy czegoś tam nie ma.
  • #13 16011161
    hajtaler
    Poziom 21  
    Witam ponownie. Dziś dla pewności wyjąłem pompę żeby zobaczyć czy nic nie ma w środku. Odpaliłem ją na ręku i słychać ten hałas. Czy jest możliwość przełożenia samego wirnika do starej pompy (bo w tamtej właśnie urwał się wirnik a z silnikiem wszystko w porządku)?

• #14 16011515
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1714
    hajtaler napisał:
    Czy jest możliwość przełożenia samego wirnika do starej pompy (bo w tamtej właśnie urwał się wirnik a z silnikiem wszystko w porządku)?

Nie kombinuj tylko kup dobry silnik np. Link i ciesz się pralką.
    Jak zaczniesz tak kombinować to wkrótce założysz temat jaką pralkę kupić :|
  • #15 16011549
    hajtaler
    Poziom 21  
    Wiesz nie kombinowałbym gdyby ta pompa swoje wysłużyła ale tak jak pisałem kupiona była parę miesięcy temu(też plaset). Mam nadzieję że nie padła sama z siebie tylko coś przez nią przeleciało tak jak pisałeś moneta czy guzik. Kupię nową.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z hałasującym wirnikiem pompy w pralce Amica po ponownym nałożeniu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może brakować gumowego elementu lub że pompa wymaga wymiany. Użytkownik wymienia pompę na model firmy Plaset, która po pięciu miesiącach zaczyna ponownie hałasować. Wskazano, że hałas może być spowodowany luzami na panewkach lub obcym przedmiotem w pompie. Użytkownik rozważa możliwość przełożenia wirnika ze starej pompy, ale otrzymuje sugestię, aby zakupić nowy silnik. W dyskusji podkreślono, że jakość części zamiennych może być gorsza, co wpływa na trwałość pompy.
REKLAMA