Witam, temat już poruszany wielokrotnie lecz żaden z nich nie pomógł w moim przypadku.
Objawem usterki jest to że po załączeniu do sieci przekaźnik załącza się na około 1,5-2,0 sekund i puszcza.
Z moich pomiarów wynika że :
3,3V jest 3,3 V
24 V jest 24,3 V
12V jest 12,1 V
13V jest 16,5 V!!!
AC OFF DET 2,88 V chwilowo 5V
POWER ON 3,25 V chwilowo 5V
Wymieniono NAND
Przejrzałem cały zasilacz i inwerter bez skutku.
Podaję model zasilacza PSC10265H M
Dalej moja wiedza bądź niewiedza się kończy i zaczyna
Sprzęt był strasznie " zarośnięty " kurzem i klejacącym osadem z tytoniu, podstawowe elementy zasilacza i inwertera powierzyłem i nie stwierdziłem nic dziwnego.
Otóż burza mózgów się odbyła. Podaję zgłoszone wnioski po niej:
- kup nową płytę. Może się udać, ale nie musi
- oddaj TV do naprawienia komuś, kto to potrafi.
Bez blokady pow_det też się co nieco da namierzyć.
Z dalszych oględzin wynika że napięcie 13V podawane jest bezpośrednio z trafa poprzez diodę FMX22S która wg pomiaru jest sprawna, dodatkowo zostało wymienione zabezpieczenie na płycie sygnałowej PS6004 na linii 13V,
Mailo nie jestem w stanie bez schematu stwierdzić który to Q6000. Pomimo powyższych działań usterka nie została usunięta. Może ktoś dysponuje schematem do tego sprzętu?
Z dalszych oględzin wynika że napięcie 13V podawane jest bezpośrednio z trafa poprzez diodę FMX22S która wg pomiaru jest sprawna, dodatkowo zostało wymienione zabezpieczenie na płycie sygnałowej PS6004 na linii 13V,
Mailo nie jestem w stanie bez schematu stwierdzić który to Q6000. Pomimo powyższych działań usterka nie została usunięta.
Już ci napisałem wczoraj, ale zniknęło.
Oddaj do naprawienia komuś, kto się na tym zna. Ty po prostu nie masz pojęcia. Grzebiesz bez sensu tam, gdzie nie potrzeba, choć napisano ci gdzie masz problem.
A już pytanie o schemat jest bardzo osobliwe.
Nie wiem co jest osobliwego w pytaniu o schemat. Mirex dziękuję za Twoje porady. Jesteś fachowcem nie wątpliwe ale nie rób sztucznego zamieszania.
DZIĘKUJĘ
A czyja to wina że:
- nie przeczytałeś https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2869272.html - nie przeczytałeś ani jednego tematu o tych odbiornikach (bo wtedy nie miałbyś problemów z „papierami”).
- nie masz pojęcia o budowie i zasadzie działania telewizora.
- mimo podpowiedzi nie wiesz, gdzie ręce włożyć.
Moja? Ja robię zamieszanie?
Mirex mam wrażenie a nawet pewność że sam nie przeczytałeś nawet ani jednego punktu w temacie o którym mówisz. Po pierwsze jesteś w dziale dla początkujących, po drugie jeżeli chcesz pomóc to nie rób sobie wstydu wpisami czysto dydaktycznymi i ponizajającymi innych użytkowników forum, jeżeli siedzisz w zamkniętej grupie fachowców i znawców tematu RTV to siedź dalej i nie rób z Siebie pośmiewiska z całych twoich ponad 20000 postów pomogłeś zaledwie małej garstce ludzi za te 11 lat więc nie mów że chcesz dobrze.
TEMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY
Moderowany przez Olek II:
3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.
3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
Kol. Poczatkujący to co napisał kol.mirex mimo podpowiedzi (jak piszesz :ironiczno-przesmiewczej ) dał kilka wskazówek na poczatku.
SONY KDL-32S5600 chassis EX-2N (jakaś poprawiona wer. Link_ SM)
Opcja Szukaj dała by już pomocne rozwiązanie Link podobne do Link_ to samo chassis *co sygnalizuje : error3
Cytat:
Fraza: KDL- 32S5600 Znaleziono 110 wyników (0,17 s)
Gotowca na usprawnienie tej usterki nie ma, a kilka "kuksańców do samodzielnego przemyślenia problemu" o tym uszkodzeniu jeszcze nikomu nie zaszkodziło!
('') Oczywiście bazując na tym co napisano na tym forum.
Jak pisałem wiele razy (Pomoc owszem) ,ale wkładu w postaci swojej pracy własnej Początkującego też wymagamy.
kol.mirex jako "stary moderator" w ten ? sposób pragnie ,aby poczatkujący nie stali w miejscu tylko poszerzali swoja wiedzę > chociażby poprzez (Szukaj) do sięgnięcia w bogate zasoby tego forum.
Nie po to pisze się tematy , żeby poszły w zapomnienie (a są tam i wsady, schematy wskazówki)
Wiem , że łatwiej jest napisać nowy temat i ...czekać na podpowiedz.
Kiedyś dawno w szkole zapamiętałem wiersz A.Asnyka (trzeba go było "wystukać" na pamięć i ładnie deklamować)
Cytat:
Daremne żale.
.....
Trzeba z Żywymi naprzód iść,
Po życie sięgać nowe:
A nie w uwiędłych laurów liść
Z uporem stroić głowę!
Wy nie cofniecie życia fal!
Nic skargi nie pomogą!
Bezsilne gniewy, próżny żal!
Świat pójdzie swoją drogą.
Z XIXw., ale ciągle jak uniwersalne.
To zapamiętałem, ciagle się uczę i czytam i w pogoni za pieniądzem ('') >> zmieniam branże. (TV> monitory> Laptopy)
Ot i życie.
Problem został rozwiązany, uszkodzeniu uległ kondensator C6055 oraz zabezpieczenie PS6005.
Dziękuję wszystkim za wyrozumiałość oraz pomoc.
Temat uważam za zamknięty
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Sony KDL-32S5600, który po włączeniu do sieci uruchamia przekaźnik na 1,5-2 sekundy, a następnie się wyłącza. Pomiar napięć wykazał, że wartości 3,3V, 24V i 12V są w normie, natomiast 13V wynosi 16,5V. Po wymianie układu NAND oraz przeglądzie zasilacza i inwertera, problem nie został rozwiązany. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie pinu POWER_DET oraz wymuszenie stanu wysokiego na B Q6000. Ostatecznie, po dalszych badaniach, zidentyfikowano uszkodzenie kondensatora C6055 oraz zabezpieczenia PS6005 jako przyczynę usterki, co zostało naprawione. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.