logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oblicz prąd płynący w obwodzie - metoda napięć węzłowych

karl9955 09 Maj 2016 22:01 2451 4
REKLAMA
  • #1 15662064
    karl9955
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam,
    prosiłbym o pomoc z zadaniem. Muszę przy pomocy matlaba napisać skrypt obliczający wartość prądu płynącego w danym obwodzie. Przy obliczeniach posługuję się metodą napięć (potencjałów) węzłowych i mam problem z rozpisaniem węzłów, które sąsiadują ze źródełkiem prądowym sterowanym prądowo. Dla ułatwienia obliczenia robię na admitancjach. Jak by jakaś dobra dusza mogła rzucić okiem a nóż wyłapie gdzie jest błąd. Chodzi mi tylko o rozpisanie węzłów z resztą sobie poradzę :) Z góry serdecznie dziękuje

Edytuj

Oblicz prąd płynący w obwodzie - metoda napięć węzłowych Oblicz prąd płynący w obwodzie - metoda napięć węzłowych
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15666583
    NeoNeonowy
    Poziom 17  
    Witam,
    karl9955 napisał:
    Witam,
    prosiłbym o pomoc z zadaniem. Muszę przy pomocy matlaba napisać skrypt obliczający wartość prądu płynącego w danym obwodzie. Przy obliczeniach posługuję się metodą napięć (potencjałów) węzłowych i mam problem z rozpisaniem węzłów, które sąsiadują ze źródełkiem prądowym sterowanym prądowo. Dla ułatwienia obliczenia robię na admitancjach. Jak by jakaś dobra dusza mogła rzucić okiem a nóż wyłapie gdzie jest błąd. Chodzi mi tylko o rozpisanie węzłów z resztą sobie poradzę :) Z góry serdecznie dziękuje

Edytuj

Oblicz prąd płynący w obwodzie - metoda napięć węzłowych Oblicz prąd płynący w obwodzie - metoda napięć węzłowych
    mówisz, masz - poczynione przez Ciebie błędy oznaczyłem tu:
    Z tego co widzę, to chyba pomyliłeś indeksy węzłów pomiędzy którymi płynie prąd sterujący źródła sterowanego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 15666591
    karl9955
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Dzięki bardzo za odpowiedź, dzisiaj właśnie odkryłem ten błąd zwykła literówka w początkowych przekształceniach zamiast U3 dałem U2 i dalej się wszystko sypnęło. Pozdrawiam

Może się komuś przyda:

| Y1 + Y2 + Y3 , - Y3 , - Y2 |
    | -Y3 + a*Y2 , Y3 + Y4 , -a*Y2 |
    | -Y2 - a*Y2 , 0 ,Y2+Y5+Y6+a*Y2|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15666613
    NeoNeonowy
    Poziom 17  
    karl9955 napisał:
    Dzięki bardzo za odpowiedź, dzisiaj właśnie odkryłem ten błąd zwykła literówka w początkowych przekształceniach zamiast U3 dałem U2 i dalej się wszystko sypnęło. Pozdrawiam
    To dla potomnych podaj tu swoje poprawne rozwiązanie.
    Dobrze byłoby - dla ogółu oznaczeń - zamiast konkretnej wartości współczynnika sterującego (5A/A) ZPSP przyjąć oznaczenie α.

Dodano po 19 [minuty]:

karl9955 napisał:

Może się komuś przyda:

| Y1 + Y2 + Y3,  - Y3       ,      - Y2          |
    | -Y3 + a*Y2  ,   Y3 + Y4 ,     -a*Y2         |
    | -Y2 - a*Y2  ,   0          ,Y2+Y5+Y6+a*Y2|
    A to jest poprawnie zapisana macierz admitancji do tego zadania.

Pozdrawiam
REKLAMA