logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć prądy w obwodzie? Metoda potencjałów węzłowych.

GLANOWIEC 15 Maj 2018 22:23 609 4
REKLAMA
  • #1 17222696
    GLANOWIEC
    Poziom 3  
    Witam,

Drodzy państwo, próbuje rozwiązać zadanie metoda potencjałów węzłowych. Chodzi o obliczenie prądów w obwodzie. Na te chwile udało mi się opanować je do stopnia w załączniku, ale z racji na liczby mam watpliwosci czy ten tok myślenia jest dobry. Czy ktoś z tutaj obecnych jest w stanie mi pomoc?

Dzięki :)
    Załączniki:
    • Jak obliczyć prądy w obwodzie? Metoda potencjałów węzłowych. image.jpg (1.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17223378
    radian123
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    W pierwszym równaniu brakuje -V4/R6, poza tym radzę nie zapisywać zależności z V2, skoro wiadomo że jest równe 0. Im więcej niepotrzebnych informacji tym łatwiej coś przeoczyć.
  • REKLAMA
  • #3 17223969
    kaczorek2
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Tylko trzecie równanie jest poprawne, chociaż zgodnie z przyjętą konwencją trzeba by dopisać -V2÷R5. To, że w pierwszym równaniu brakuje -V4/R6 to jedno - tam brakuje jeszcze innych admitancji, a są za to jakieś nieistniejące admitancje międzywęzłowe. W drugim równaniu też braki.
  • REKLAMA
  • #4 17223982
    GLANOWIEC
    Poziom 3  
    @kaczorek2 , masz jakiś pomysł na opisanię chociażby pierwszego węzła? Siedzę nad tym czwarty dzień i nie mam już zielonego pojęcia jak do tego podejść. Przy moich wczorajszych obliczeniach wyszły mi liczby z kosmosu

Dzięki
  • #5 17224107
    kaczorek2
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Tak. Napisać admitancję własną węzła 1 (analogicznie jak dla węzła 4), a następnie wzajemną między węzłami 1-3, 1-4, (1-2 można pominąć, bo V2=0). Zresztą wiesz o tym, bo tak pisałeś, ale może nieuważnie i dlatego są błędy. Przyjrzyj się równaniu nr 3.
REKLAMA