Dilril napisał: Rozumiem. Dziękuję za doradzenie. Na aukcji znalazłem coś takiego (zdjęcie z aukcji):
Co prawda bez żadnej rewelacji, ale specyfikacja mi odpowiada. Czy takim zestawem prześlę potrzebne informacje?
Wracając jeszcze do tych scalaków RX2 i TX2. Czy możliwa byłaby transmisja danych z termometru np. czterema kanałami i przesuwanie bitów? Pytam z ciekawości.
To jest właśnie to, o czym pisałem. Pamiętaj, że jest to "głupi" nadajnik/odbiornik z kluczowaniem nośnej (0 -> brak nośnej, 1 -> jest nośna). Czyli musisz mieć jakąś "inteligencję" (program), która przetworzy informację z czujnika, zakoduje i wyśle kanałem radiowym, oraz po stronie odbiorczej przyjmie sygnał z odbiornika, odkoduje i zaprezentuje. Jeżeli masz Arduino (a w zasadzie dwa), to na podstawie linku z wpisu #4 możesz opracować taką parę "czujnik z nadajnikiem" i "odbiornik z prezentacją". W pierwszej fazie mógłbyś nawet nie stosować TX i RX 434 MHz, tylko spiąć przewodami linie portu kontrolerów, na których miałyby pracować RX i TX zgodnie z definicją biblioteki RC-Switch (no i masy oczywiście też).
Gdyby nie chodziło o pomiar temperatury, tylko o zdalne sterowanie, to mógłbyś wraz z TX/RX ASK 434 MHz zastosować jakiś typowy chipset dla pilotów (np. MC145026/7/8) - sprzętowa inteligencja (kodowanie, dekodowanie, adresowanie), ale tylko 4 bity informacyjne.
Zastosowanie TX-2-G i RX-2-G jest do pewnego stopnia możliwe, ale też z kontrolerami pełniącymi role jw. (kodera i dekodera). Musiałbyś opracować własny protokół wymiany informacji - czyli zdefiniować jakąś ramkę informacyjną o stałej długości: jakaś sekwencja startu (np. lewo, góra, prawo, dół), potem część informacyjna (ilość kolejnych kodów zależna od charakteru informacji z konkretnego czujnika i pojemności TX-2-G i RX-2-G, powiedzieliśmy poprzednio, że 1 kod rozróżnia 8 stanów) i na koniec jakaś sekwencja kontroli poprawności informacji. Zabawa bardzo dydaktyczna, bo musisz samemu zrobić to, co w przypadku TX/RX ASK 434 MHz i biblioteki RC-Switch masz już gotowe. Do tego trudno powiedzieć (do sprawdzenia eksperymentalnego), jaką szybkość przesyłu informacji dałoby się osiągnąć przy TX-2-G i RX-2-G. Dla TX/RX 434 MHz wiadomo, że jest to kilka kb/s.
Kolejną właściwością (dla mnie wadą) TX-2-G i RX-2-G jest zastosowana częstotliwość - 27 MHz lub 45 MHz oznacza długość fali odpowiednio 11 i 6,67 m. Czyli wymiary anten (uczciwy unipol ćwierćfalowy) spore jak na czujnik temperatury. Skracanie anteny do kilkunastu cm cewką to nie jest dobry pomysł - zapewnisz dopasowanie energetyczne, ale sensownej charakterystyki promieniowania nie osiągniesz.
A jeszcze inne podejście do zbliżonego problemu masz tu:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2844354.html#15665080 - jeden moduł ESP zapewniający komunikację, sterowanie i obsługę I2C (wyświetlacz), a nawet integrację ze smartfonem. Wszystko zależy od tego, na jakim poziomie zaawansowania jesteś.