logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TX2B / RX2B - Brak łączności między nadajnikiem a odbiornikiem, co robię źle?

aplov 27 Cze 2016 15:35 2784 7
REKLAMA
  • #1 15771582
    aplov
    Poziom 6  
    Ocena: 34
    Witam.

Wiem, że temat był już poruszany ale nie udało mi się znaleźć pomocy.

Złożyłem układ na podstawie tego schematu z noty:

Tak wyglądają układy TX2B / RX2B na płytce stykowej

Zamiast potencjometrów dałem rezystory 120kΩ
    TX2B / RX2B - Brak łączności między nadajnikiem a odbiornikiem, co robię źle? TX2B / RX2B - Brak łączności między nadajnikiem a odbiornikiem, co robię źle?

Nadajnik TX2B:
    Antena nadajnika to brązowy kabel. Dioda podłączona do pinu 10 (PC) przez rezystor 220Ω

Odbiornik RX2B:
    Antena odbiornika zrobiona na podstawie tego filmu Link. Kondensator 4.7uF + rezystor 10kΩ
    Dioda podłączona do pinu 6 (RIGHT) przez rezystor 220Ω

Całość zasilana jest napięciem 3.3V.

Mój problem polega na tym, że układy nie nawiązują ze sobą łączności.
    Na przykład podczas zwierania 1(RIGHT) pinu TX2B, pin 6(RIGHT) RX2B nie ustawia stanu wysokiego na tym pinie.
    Nie mam pojęcia co robię źle.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15771617
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 273
    aplov napisał:

Mój problem polega na tym, że układy nie nawiązują ze sobą łączności.
    Na przykład podczas zwierania 1(RIGHT) pinu TX2B, pin 6(RIGHT) RX2B nie ustawia stanu wysokiego na tym pinie.
    Nie mam pojęcia co robię źle.

Nieuważnie oglądałeś film ;-)
    "Nadajnik" to tylko generator akustyczny, odbiornik jest ciekawszy nazwijmy go "dekoderem" również sygnałów w pasmie akustycznym.

Łączność bezprzewodowa pomiędzy układami zachodzi w przypadku zastosowania jednego jako modulatora nadajnika radiowego, a drugiego w torze odbiorczym odbiornika radiowego (ani nadajnik ani odbiornik radiowy na Twoich płytkach nie występuje).
  • REKLAMA
  • #4 15771687
    aplov
    Poziom 6  
    Nie chce przechodzić na podczerwień, chciałbym zbudować coś mogłoby się komunikować na większe odległości.

Jest jakiś prosty schemat tego odbiornika i nadajnika radiowego ?
    Mam dopiero 17 lat i jedyne co wiem ze szkoły to, to że są promieniowaniem elektromagnetycznym...

Patrząc do noty znalazłem schemat i domyślam się, że zaznaczony fragment jest nadajnikiem radiowym

Tylko nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to działa i jest to dla mnie na razie za trudne.
    Dlatego proszę o jakiś prosty schemat lub wytłumaczenie tego powyżej, byłbym wdzięczny.
  • #5 15771718
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    aplov napisał:

Patrząc do noty znalazłem schemat i domyślam się, że zaznaczony fragment jest nadajnikiem radiowym
    Dlatego proszę o jakiś prosty schemat lub wytłumaczenie tego powyżej, byłbym wdzięczny.

Tak tranzystor Q1 to generator i on być musi,
    Q2 wzmacniacz w.cz. - można by się go pozbyć ale zasięg drastycznie spadnie...
    w zasadzie to prościej się nie da.
    Generalnie to jest w każdej zabawce RC.

Polecam ten kanał:
    https://www.youtube.com/channel/UC3TAqUdZld-6B76GqrFEV8g/videos?&ab_channel=RSElektronika

i samokształcenie :-)
  • REKLAMA
  • #6 15781039
    aplov
    Poziom 6  
    Włodzimierz Wojtiuk napisał:

Wiadomka :D

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak szybko można wysyłać impulsy poprzez TX2B ?
    Chce wysyłać przez niego wartość wypełnienia PWM do drugiego uC. Odbierając to chce używać przerwań.
    Czyli będę wysyłał 8 bitów zawierających tą informacje ale nie wiem jaka jest minimalna bezpieczna przerwa w wysyłaniu kolejnego bita oraz jak długo "wyłapuje" stan niski lub wysoki.
    Niestety w nocie tego modułu nie znalazłem takiej informacji, chyba że jest on przeznaczony tylko to funkcji włącz, wyłącz z bardzo małą częstotliwością ?
  • Pomocny post
    #7 15785133
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    aplov napisał:
    Włodzimierz Wojtiuk napisał:

Wiadomka :D

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak szybko można wysyłać impulsy poprzez TX2B ?

Niestety w nocie tego modułu nie znalazłem takiej informacji, chyba że jest on przeznaczony tylko to funkcji włącz, wyłącz z bardzo małą częstotliwością ?

Obawiam się że wiele nie da się zrobić, z noty wynika że to specjalizowany układ do zabawek i tak jak zauważyłeś włącz/wyłącz w jego własnym formacie, i tyle.
  • REKLAMA
  • #8 20999050
    grzesiek1x3
    Poziom 1  
    W tych schematach jest pelno bledow wogole. Zabawne , ze tyle wszedzie znawcow jest, a nikt, w calym internecie sie do tego nawet nie odniosl!! Zwroccie uwage, ze strzalka tranzystora jest w dziwna strone, poza tym , uklad rezonansowy jest zestrojony na jakas inna czestotliwosc wogole, a napewno nie na 27 MHz! Pzeciez tam jest na schemacie 18 pF i z cewka 7 T , w zyciu nie da to cz. 27 MHz , a napewno ponad 40 MHz (w zaleznosci jak sie zestroji ta cewke regulowana). Pozniej sie ludzie dziwia , ze nie dziala. Na schemacie pokazali nadajnik na 27 MHz, a odbiornik ze schematu dziala w zakresie mniej wiecej miedzy 34 , a 40 MHz, zeby bylo 27 musialby byc wiekszy kondensator .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zbudował układ na bazie nadajnika TX2B i odbiornika RX2B, jednak napotkał problem z brakiem łączności między nimi. Zamiast potencjometrów zastosował rezystory 120kΩ, a układ zasilany jest napięciem 3.3V. Odpowiedzi wskazują, że układy nie są odpowiednio skonfigurowane do komunikacji radiowej, ponieważ brakuje w nich elementów RF. Użytkownik został zasugerowany do dodania odpowiednich komponentów lub rozważenia użycia gotowych modułów radiowych. Dodatkowo, pojawiły się pytania dotyczące szybkości przesyłania impulsów przez TX2B oraz ograniczeń w jego zastosowaniu, co potwierdzono, że jest to układ przeznaczony głównie do prostych funkcji włącz/wyłącz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA