logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig CUC 2121 - wieszanie się procka -ciąg dalszy ??

DarekRz4 28 Cze 2005 10:38 1509 8
REKLAMA
  • #1 1612563
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Witam !!!

Czytając starsze posty mozna wywnioskować że problem tkwi w złym nadawaniu TXT przez TVN TURBO lub TVN 4 bo na tych najszęściej wiesza się procesor . Czy ktoś z kolegów rozwiązał problem przez wymianę w/w procka (a może innego elementu) czy wszystkie grundigi czekają na lepsze czasy ??? Mam aktualnie na warsztacie dwa takie same Grundigi które notorycznie wieszają się na tych własnie programach . Jednak zastanawia mnie fakt dlaczego wcześniej było wszystko w porzadku .jeden z nich przywiozłem kilka dni temu .Klienci powiedzieli że problem pojawił się dwa tygodnie temu a przecież TVN TURBO jest w kablówce od miesięcy ??
    Oczywiscie odbiornik mozna odblokować przez wyłączenie z sieci na chwilę . Wiesza się z pilota ,klawiatury lokalnej i nie można nic zrobic a czasami nie chce się pojawic obraz widać tylko szary raster .
    Czy ktoś z kolegów rozwiązal problem ??
  • REKLAMA
  • #2 1612585
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    mysle ze jak klijent zaplaci za diagnoze tv ,i wytoczy sprawe o odszkodowanie ;tu+koszty dojazdu do serwisu .dopiero sie zastanowia co z tym fantem zrobic.ja bym sie bronil to nie ogladajcie nas
  • #3 1612617
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam !!!

No tak ,ale są trzy sprawy :
    1. Ja chce zarobić i rozwiazać problem
    2. Klient chce oglądać TVN
    3. jeden z grundigów które sie wieszają wiesza się również na innych programach nie związanych z TVN więc sadzę że wszystkie cuc 2121 będą się wieszały również na innych programach to tylko kwestia czasu .

pozdro
  • REKLAMA
  • #4 1612671
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    a przez video jesli ma co sie dzieje .terazmozna kupic za grosze
  • REKLAMA
  • #5 1612675
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam !!!

Przez magnetowid jest to samo . wystarczy że na ekranie pojawi sie TVN Turbo lub TVN 4 procek blokuje się po kilku sekundach .

pozdro
  • #6 1613937
    adolf 111
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    DarekRz4 napisał:
    Witam !!!

Przez magnetowid jest to samo . wystarczy że na ekranie pojawi się TVN Turbo lub TVN 4 procek blokuje się po kilku sekundach .

pozdro

Na TV 4 ten tv będzie się blokował dopóki TV 4 nie uruchomi poprawnie TXT
  • #7 1615342
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 543
    Temat stary ale na czasie.Jak szanowne grono juz się dowiedzało że blokują się te produkowanie w Austrii.Informacja z serwisu Grundiga.W tych TV został zastosowany procesor który miał obsługiwać telewizję cyfrową z wybiórczym kanałem do oglądania(za pieniądze)Jeżeli program, który nie został opłacony był blokowany jak to ma sytuację w naszych TV.Serwis zaproponował wymianę procka za150 zł loub czekać aż TV4 poprawi sygnał TXT.
  • REKLAMA
  • #8 1615406
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam !!!

Ale czy wymiana procesora usunie usterkę definitywnie ??? I na jaki typ nalezało by go wymienic .Klienci są w stanie ponieść koszty wymiany jednak chciałbym mieć pewność że to pomaga . Stąd moje pytanie czy ktoś z kolegów juz wymieniał procesor w tym TV z pozytywnym sku7tkiem i na jaki typ .

pozdrawiam D.RZ
  • #9 1616746
    bozio
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    adolf 111 napisał:
    DarekRz4 napisał:
    Witam !!!

Przez magnetowid jest to samo . wystarczy że na ekranie pojawi się TVN Turbo lub TVN 4 procek blokuje się po kilku sekundach .

pozdro

Na TV 4 ten tv będzie się blokował dopóki TV 4 nie uruchomi poprawnie TXT

Witam.
    I tu jest sedno tego problemu. Te i jeszcze inne upierdliwe problemy, mają ludzie z Tv Elemis (naszczęscie tylko niektóre nowsze modele). W serwisie Elemisa brakuje już STV 9306 który leci nagminnie. Te próby TV 4 z TXT mogą doprowadzić do tego że może paść procek, ci co mają TV jeszcze na gwarancji to jakoś ujdzie a tym co nie to :cry: . Osobiscie radze usunąć na ok. miesiąc (tyle to ma jescze podobno potrwać) TV 4 (lepiej nie oglądać jednego niż wszystkiego). Z TVN Turbo takich problemów w Elemisach nie zauważyłem

POZDRAWIAM.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu zawieszania się procesora w telewizorach Grundig CUC 2121 podczas oglądania kanałów TVN Turbo i TVN 4, co objawia się brakiem reakcji na pilot i lokalną klawiaturę oraz pojawianiem się szarego rastra zamiast obrazu. Problem pojawił się nagle, mimo że sygnał TVN Turbo jest dostępny od dłuższego czasu. Wskazuje się, że przyczyną jest nieprawidłowe nadawanie sygnału TXT przez TVN 4, co powoduje blokadę procesora. Serwis Grundiga informuje, że telewizory te wyposażone są w procesor zaprojektowany do obsługi telewizji cyfrowej z selektywnym dostępem do kanałów (płatnych), co może skutkować blokadą nieopłaconych programów. Proponowaną metodą rozwiązania jest wymiana procesora za około 150 zł, jednak nie ma pewności, czy to usunie usterkę na stałe. W serwisie Elemis, gdzie występują podobne problemy, brakuje już procesora STV 9306, który często ulega awarii. Zaleca się tymczasowe unikanie oglądania TV 4 do czasu poprawy sygnału TXT. Problem dotyczy także innych programów, co sugeruje, że wszystkie modele CUC 2121 mogą mieć podobne usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA