logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja Numeru CLIP za pomocą Komputera czy tak sie da

misiek1811 03 Lis 2004 19:39 18380 20
REKLAMA
  • #1 958565
    misiek1811
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam takie pytanie czy jest taka mozliwość ze jak ktoś do mnie dzwoni to zeby mi sie wyświetlał jego numer na komputerze np za pomocą modemu i jakiegoś programu????
    Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 958737
    misiek1811
    Poziom 14  
    jacke-bofh napisał:
    A ja polecę coś rodzimego:

http://www.sitefinder.pl/acm/

Z ISDNem sprawuje się świetnie.

--
    k.

Jak skonfigurować ten program????. Mam neostrade +
  • #5 958749
    jacke-bofh
    Poziom 11  
    Instalacja, konfiguracja i obsługa jest intyucyjna (dla mnie przynajmniej ;>). Jeśli masz problemy, to napisz z czym konkretnie. Ewentualnie kontaktuj się z autorem - na tej stonie jest do niego mail.

A jeśli masz neostradę, to nie masz ISDNa - nigdy nie korzystałem z tego programu do obsługi połączeń analogowych. ;>

--
    k.
  • REKLAMA
  • #6 958765
    misiek1811
    Poziom 14  
    jacke-bofh napisał:
    Instalacja, konfiguracja i obsługa jest intyucyjna (dla mnie przynajmniej ;>). Jeśli masz problemy, to napisz z czym konkretnie. Ewentualnie kontaktuj się z autorem - na tej stonie jest do niego mail.

A jeśli masz neostradę, to nie masz ISDNa - nigdy nie korzystałem z tego programu do obsługi połączeń analogowych. ;>

--
    k.

Jak uruchamiam program to wyskakuje Device Selection
    - Bezposrednia linia podczerwieni
    - WAN Miniport (L2TP)
    - Linia IPCONF
    - Linia H323
    - LPT
    i niewiem co mam wybrać. A przez normalny modem Zoltrix'a da rade ???? bo mam tez modem???? jak mozesz to napisz na gg
    pozdrawiam
  • #7 959027
    misiek1811
    Poziom 14  
    podłączyłem przez modem i jak puszczam sygnał z komórki to sie pojawia okienko i jest napisane Not Available i sie numer nie wyświetla, jalk to zrobić zeby działało???? Bardzo prosze o pomoc.
    Pozdrawiam
  • #8 959437
    eDZio
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    trzeba zamówić u operatora, w tym przypadku tp s.a, usługe o nazwie prezentacja numeru, płaci się za to coś w granicach 3zł za m-c, nie wiem dokładnie ile bo nie korzystam z usług tego operatora :)
  • #9 959540
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    Dorzucę być może lamerskie pytanie:
    Czy jest możliwość przy pomocy modemu i kompa zidentyfikować dzwoniącego z książki telefonicznej.
    Mam książkę telefoniczną zrobioną w Excelu.
    Prezentacja numeru na linii analogowej jest wykupiona u operatora.
    Kosztuje to 3 zł netto
  • REKLAMA
  • #10 959585
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Na ostatni temat tj identyfikacja z ksiązki telefonicznej.
    Otóz książki Ditela pozwalaja szukac po nazwisku i adresie numeru abonenta w TPSA.
    ODWROTNIE czyli po numerze nie wolno! Ochrona danych osobowych!!!!!!!!!!
    ALE
    w allegro był człowiek który sprzedawał cudo-w jednej płytce CD wbił
    wszystkie dostępne ksiązki Ditela i program do wyszukiwania w dowolnej konfiguracji i po numerze .nazwisku ulicy,mieście w dowolnych zestawieniach (np wszyscy abonenci na ten numer w Polsce. a jak się dało z kierunkowym to precyzyjnie-nazwisko,adres....
    Oczywiście były to numery z książek DITELa
    i nie były zastrzeżone lub dodane wczoraj.Była też opcja tworzenia własnego spisu z dowolnych sieci.
    Warunkiem oczywistym jest dotarcie Clipa do telefonu-póżniej wpis do kompa i jest gość....
    Ale po 2 transakcjach zawiesili mu konto!!!
    Ale widziałem to w innym serwisie aukcyjnym.
    ........to przerwa na myślenie i wnioski...
    Róbta co chceta.
    WW
  • #11 960391
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    HenryK3 napisał:

Mam książkę telefoniczną zrobioną w Excelu.

TO JEST MOJA PRYWATNA KSIĄŻKA!
    Nie rozumiem co w tym nielegalnego.
    A może wpisy na karcie SIM i w telefonie komórkowym są też nielegalne?
    Przecież wyświetla się opis dzwoniącego.

:arrow: książki Ditela
    Nie chce mi się teraz sprawdzać, ale inne książki posiadają funkcję szukania abonenta i adresu po numerze telefonu.
    Dotyczy to numeru telefonu abonenta instytucjonalnego.

Pozdrawiam.
    HenryK3

p.s.
    Odnoszę wrażenie, że ktoś jest bardziej papieski niż Papież....
  • #12 1151575
    Roburr
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Hej a czy można zrobić urządzenie które wyświetla numer abonenta dzwoniącego do mnie na telefon stacjonarny? Znacie może takie projekty? Jak tak to poproszę o link, albo o opis sygnalizacji który przenosi tę informację. Zrobiłbym coś takiego...
  • #13 1151906
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #14 1152888
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Przystawki staniały ostatnio po 20 PLN....
    A ponadto-ksiązki Ditela szukaja po numerze tylko abonentów instytucjonalnych..u prywatnych TYLKo numer po podaniu namiarów.
    A opisywany program pojawił sie znowu na Allegro..
    WW
  • #15 1198187
    CoDial
    Poziom 12  
    to nie chodzi o cenę, ale o walory dydaktyczne, czy wie ktoś jak wykonać taką przystawkę lub może mnie nakierować gdzie szukać protokołu komunikacyjnego telefon-centrala
  • #16 1198326
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Walory dydaktyczne...
    kup ostatni mumer "Elektroniki praktycznej" tam jest cześć pierwsza -opisy protokołu transmisji, zasady detekcji, proponowane rozwiązania..głowa boli. Radzę też popatrzeć na oficjalne strony instytutów telekomunikacyjnych i publikacje dotyczące sygnalizacji w telekomunikacji. Gruuuuuba ksiega..
    Powodzenia.
    WW
    A za 20 pln gotowa przystawka....
    Lub a każdym porządnym telefonie..
    Ale wiedzy nigdy dość..
  • #17 1202775
    CoDial
    Poziom 12  
    W.Wojtek napisał:
    Gruuuuuba ksiega..
    Powodzenia.
    WW
    A za 20 pln gotowa przystawka....
    Lub a każdym porządnym telefonie..
    Ale wiedzy nigdy dość..

No tak, ale dokumentacja USB2.0 też cienką nie jest, a jednak ludzie się w to bawią.

Za pomoc już Ci dziękowałem w innym temacie.
  • #18 5290642
    badgerman
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam. Odswieze nieco temat. Mianowicie potrzebuje identyfikacje numeru (uprzedze pytanie: poczytalem conieco odnosnie TAPI DLL i voice modemach) na komputerze tak, aby byc w stanie wykorzystac to do wlasnej aplikacji (jestem programista).
    Chodzi tu o identyfikacje numeru CLIP przekazywana do laptopa (gdzie najprawdopodobniej modem nie nalezy do voice modemow...). Urzadzenie wpinane w linie jakie znalazlem ktore dawaloby mi taka mozliwosc to TelRec L1, jednakze kosztuje to 660 PLN brutto, co jest nieco... Hmm wygorowana stawka. Zastanawiam sie, czy znacie moze jakies alternatywne rozwiazanie? Powtarzam, modem tam to Agere Systems AC'97, ktory z tego co poczytalem z TAPI nie chce wspolpracowac poniewaz nie wspiera w pelni funkcji voice. Moze jakis pomysl jak samemu skonstruowac urzadzenie wpinane w linie tuz przed telefonem, moze na przyklad w oparciu o PIC 18F87J50, ktory wspiera USB 2.0? Oczywiscie wolalbym skorzystac z gotowego rozwiazania, ale nie za 660 PLN...
  • #19 5292085
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 5537153
    GacekSSJ4
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Hej, znowu teraz ja odświeżę topic
    Mam 2 modemy
    pierwszy to: Zoltrix Scorpius FM-3956 rev. 2.1
    drugi nie znam nazwy ale na chipie:
    Conexant
    HSFI
    CX11252-11
    E217226,1
    0218 MEXICO

Czy na którymś z tych modemów działa by mi usługa caller id ?? lub na jakim by działała??
  • #21 13009534
    r.10
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Przykładowo dla modemów US Robotics końcówka numeru seryjnego -00 była bez Caller ID, końcówka numeru seryjnego -01 była z Caller ID, poza tym żadnych modelowych różnic (poza datą produkcji, tak cichaczem wprowadzili).

-----
    GacekSSJ4 napisał:
    Czy na którymś z tych modemów działa by mi usługa caller id ?? lub na jakim by działała??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości wyświetlania numeru dzwoniącego (CLIP) na komputerze za pomocą modemu i odpowiedniego oprogramowania. Wskazano program Advanced Call Center oraz polski program ACM, który dobrze współpracuje z ISDN, jednak użytkownicy z łączem analogowym (np. Neostrada) mają problemy z konfiguracją i działaniem. Aby numer był wyświetlany, konieczne jest wykupienie u operatora usługi prezentacji numeru (np. w TP S.A.), co wiąże się z miesięczną opłatą około 3 zł. Poruszono także temat legalności i możliwości identyfikacji abonenta z książki telefonicznej, gdzie dostępne są ograniczenia prawne i techniczne. Wśród rozwiązań sprzętowych wymieniono urządzenie TelRec L1 (koszt ok. 660 PLN) oraz pomysły na samodzielne konstrukcje oparte na mikrokontrolerach PIC 18F87J50 z USB 2.0. Wskazano, że nie każdy modem obsługuje funkcję CLIP, a niektóre modemy wymagają specjalnych dekoderów lub urządzeń podłączanych do portu LPT. Wymieniono konkretne modele modemów: Zoltrix Scorpius FM-3956 rev. 2.1 oraz modem z chipem Conexant CX11252-11, a także modemy US Robotics, gdzie różnice w obsłudze Caller ID zależą od numeru seryjnego. Na rynku dostępne są gotowe przystawki do wyświetlania numeru w cenie około 20-39 zł, jednak niektórzy użytkownicy preferują rozwiązania edukacyjne i samodzielne projekty, korzystając z dokumentacji protokołów sygnalizacji telefonicznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA