logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Belinea 104010 - Monitor nie uruchamia się, B+ 105V, brak wysokiego napięcia

slimax 28 Cze 2005 12:56 1329 12
REKLAMA
  • #1 1612910
    slimax
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam!
    Oto moj problem z tym monitorem:
    B+ sie pojawia i stale wynosi 105V ale wysokie nie wstaje...
    diodki sie zapalaja i na tym koniec B+ jest regulowane irf-em (podmienialem bez rezultatu) sterowanym uc 3842. Hot sprawny tez podmienialem...
    zasilanie trafa sterujacego HOT-em pojawia sie ale tylko na chwile na poczatku a potem zanika:( (wylacza go procek)
    Czego sie chwytac?
    upierdliwy ten monitor... :(
  • REKLAMA
  • #2 1613192
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    A Sprawdziłeś trafopowielacz?
    Pozdrawiam.
  • #3 1613216
    slimax
    Poziom 17  
    Tyle tylko ze sprawdzilem czy nie ma niczego pod kapciem (na mierniku zakres 20mohm) pozatym to nie wiem co wiecej moge miernikiem cyfrowym zmierzyc:(
  • #4 1614377
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Cyfrowy z zakresem 20MΩ w zupełności wystarczy. Zwarcia nie ma - to dobrze. Jeśli masz miernik pojemności to sprawdź pojemność miedzy fajką a masą - jedno z wyprowadzeń kondensatora w trafopowielacza podłączone jest do masy, a drugie do fajki.
    Można też zaryzykować i odłączyć XRayProtect od procesora HV i zobaczyć czy się coś pojawi.
    Możliwe też, że się sypnął wsad w pamięci.
  • REKLAMA
  • #5 1615158
    slimax
    Poziom 17  
    pojemnosc wyszla 2,8nf wiec raczej oki doki...
    z x-ray nie mam pewnosci w ktorym miejsu go oddciac...? procek tego monitora to wt601 bodajrze ??nie bawilem sie jeszcze nigdy odcinanie tego zabezpieczenia... poproszę o naprowadzenie mnie na odpowiednia gałąź. dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1615232
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Pisząć procesor HV miałem na myśli jakiegoś TDA____.
  • #7 1615272
    shido
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    sprawdż rezystor bezpiecznikowy w odchylaniu H
  • #8 1615285
    slimax
    Poziom 17  
    la7837 odchylanie pionowe a la7851... hmmm nie wiem gdzie tego szukac:)
    co do rezystora bezpiecznikowego to tez takowego nie znalazlem:( sprawdze odchylanie poziome dokladnie moze cos znajde...
    pozdrawiam
  • #9 1617528
    mały_s
    Poziom 13  
    SPRUBÓJ PAMIĄTKĘ ALE Z BINEM.

pisanie duzymi literami, ortografia.

3molo
  • #10 1617604
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Xray - na wejściu do procka - powinno być wejście podpisane, jak nie Spróbuj ściemnić (jak się da) monitor na trafie do min, załączyć i jak się załączy powoli rozjaśniać - i Napisz co się dzieje.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 1620872
    slimax
    Poziom 17  
    podpisu nie znalazlem moze nia ma tego zabezpieczenia? skrecania na min i max na powielaczu nie dalo zadnego efektu ... nadal jest tylko żarzenie a wysokiego nie slychac...
    co do pamieci to nigdy tego nie robilem i nawet nie wiem co bym do tego potrzebowal...
    help!:)
  • #12 1620991
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    O - jak jest żarzenie (nie było o tym informacji wcześniej) - Poszukaj jakiegoś bezpiecznika lub rezystora bezpiecznikowego w gałęzi zasilania trafopowielacza.
    Pozdrawiam.
    ps
    Sprawdź czy idą impulsy na tranzystory kluczujące.
  • #13 1621193
    slimax
    Poziom 17  
    zasilanie na trafie jest ale wychodzi na to ze impulsow brak o na tranzystorze jest pelne napiecie... w dodatku 190V ... pod obciazeniem zarowka bylo 105V, nie mam oscyloskopu i nie wiem jak sprawdzic impulsy ze scalaka za to odpowiadajacego... ?

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Belinea 104010 ma problem z uruchomieniem wysokiego napięcia pomimo obecności stabilnego napięcia B+ na poziomie 105V. Diodki sygnalizacyjne zapalają się, ale wysokie napięcie nie pojawia się. Zasilanie B+ jest regulowane tranzystorem IRF sterowanym układem UC3842, który został wymieniony bez efektu. Transformator sterujący HOT działa tylko chwilowo na początku, po czym jest wyłączany przez procesor. Wskazano na konieczność sprawdzenia trafopowielacza, w tym pomiaru pojemności kondensatora między fajką a masą (wynik 2,8nF uznano za prawidłowy). Sugerowano odłączenie zabezpieczenia X-Ray Protect od procesora wysokiego napięcia (prawdopodobnie TDA lub WT601), jednak brak jednoznacznej lokalizacji tego zabezpieczenia. Zwrócono uwagę na rezystor bezpiecznikowy w gałęzi odchylania poziomego i pionowego (LA7837, LA7851), który nie został znaleziony. Zasilanie trafopowielacza jest obecne, ale brak impulsów na tranzystorach kluczujących, mimo obecności pełnego napięcia (190V) na tranzystorze. Brak oscyloskopu utrudnia diagnostykę impulsów ze scalaka sterującego. Wskazano na konieczność dalszej analizy impulsów sterujących i ewentualnej kontroli bezpieczników lub rezystorów bezpiecznikowych w obwodzie trafopowielacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA