logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kłopoty z prawidłowym działaniem jednego skrzydła Faac 414.

Wojcieszko87 12 Maj 2016 21:41 2529 8
  • #1 15669070
    Wojcieszko87
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam. Panowie i Panie mam poważny problem. Wróciłem po tygodniowym urlopie (w trakcie którego w mojej okolicy byłą burza która popaliła mnóstwo elektrycznych przedmiotów w wiosce) i od początku miałem problem z bramą. Otóż po podjechaniu pod dom brama w ogóle nie reagowała na pilot. Wyłączyłem więc ją z prądu i włączyłem ponownie po czym jedno skrzydło zaczęło działać a drugie nie. To jedno było mocno rozregulowane, ale o dziwo po czasie zaczęło działać prawidłowo. Z drugim jest jednak taki problem, że działa tylko wtedy jak odłączę bramę z prądu na jakieś 10 minut. Ale nie otwiera się do końca, lecz zatrzymuje (nagle) po przejechaniu połowy trasy i koniec. Na zamykanie reaguje przesunięciem o 10s. I tak można w kółko, czyli znów odłączę od prądu, wtedy ponownie się otwiera, ale już nie zamyka... Nie pomaga żadne programowanie, zawsze po zatrzymaniu już nie chce ruszyć (no może te 10cm). Czy ktoś może pomóc co może być problemem?
  • #2 15669744
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Wojcieszko87 napisał:
    Nie pomaga żadne programowanie,

Czy podczas programowania działa od początku do końca?
  • #3 15670038
    Wojcieszko87
    Poziom 9  
    Nie. Rownież zatrzymuje się po 2/3 drogi która ma do pokonania. Tak dziwnie zauważyłem, ze im dłużej jest odłączone od prądu np. 10 minut to otwiera sie do 2/3 i ma jeszcze sile na 10cm zamknięcia. A jak dołącze na 2 minuty to przejedzie 1/3 drogi i już nie rusza podczas zamykania.
  • #4 15670519
    Marek J.
    No to jeszcze jedna seria pytań. Wykonaj podczas nauki i sprawdź czy jak się zatrzyma to buczy cichutko i pomagania ręką idzie dalej? Jeżeli tak to może być kondensator do wymiany. Jeżeli stanie i nie buczy ani nie chce się przesunąć pomagając ręcznie to może być uszkodzony przewód wewnątrz izolacji na zgięciu między siłownikiem a słupkiem.
  • #5 15670606
    Wojcieszko87
    Poziom 9  
    Jest całkowita cisza. Stop i koniec.

Ale dlaczego w takim razie im na dłuższy czas odołączę centralkę z prądu tym dalej brama się otworzy? Kondensatory sprawdziłem ponieważ zamieniłem je miejscami i wszystko było po staremu...
    Cały czas problem jest tylko z jedną i tą samą połówką.
    Jak np. Wyłącze zasilanie, zrobię programowanie i brama sie zatrzyma na 2/3 długości następnie znów odołączę zasilanie o znów zrobię programowanie to ta połówka otwiera sie dalej czyli na pewno nie jest zepsuty/zatarty siłownik.

A może jest zepsuty jakiś sterownik? Ja sie nie znam jutro ma przyjechać elektryk, ale on nie ma w tym doświadczenia dlatego wasza pomoc może byc decydująca.

Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc.
  • Pomocny post
    #6 15670621
    Marek J.
    Można dla pewności zamienić przewody od siłowników w centrali. Jeżeli efekt będzie taki sam tylko z drugim skrzydłem, to wina centrali. Jeżeli z tym samym to coś z siłownikiem czy przewodem..Może w silniku termik na zerze wariuje...
  • #7 15671344
    Wojcieszko87
    Poziom 9  
    Jutro to wszystko sprawdzę, ale kolejną informację. Odłączyłem wszystko z prądu, ale nie na 10 minut tylko na parę godzin i po włączeniu awaryjne skrzydło otworzyło się do samego końca ile tylko może, natomiast już przy zamknięciu tuszyło tylko na 10-20 cm. Dziwne jest dla mnie to, że te przerwy mają aż taki wpływ, jakby coś zwalniało prąd i pozwalało na nowo zadziałać bramie...
  • #8 15680348
    Wojcieszko87
    Poziom 9  
    Witam ponownie. Zamiana kabli siłowników pokazała, że zepsuta jest centrala sterująca. Chciałbym Was zapytać, czy obie poniższe centrale są takie same i będą pasować? Mam siłowniki 414 long i obecnie miałem poniższą centralkę, natomiast ta druga wygląda tak samo (ma dodatkowo wyświetlacz) ale można ją taniej zakupić.

https://www.dropbox.com/s/ad7qtyl7gr0ouys/1.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/ral4k9stle57zgx/2.jpg?dl=0
  • #9 15680952
    Marek J.
    Ta druga to nowszy model. Będzie pasowała.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z działaniem jednego skrzydła bramy Faac 414 po burzy, która mogła uszkodzić elektronikę. Po odłączeniu zasilania brama działa tylko częściowo, zatrzymując się w trakcie otwierania i zamykania. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie centrali sterującej, co potwierdziło zamienienie przewodów siłowników. Po dłuższym odłączeniu zasilania brama otwiera się do końca, ale zamyka tylko na 10-20 cm. Użytkownik pyta o kompatybilność centrali sterującej, a inny uczestnik potwierdza, że nowszy model będzie pasował.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA