logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange FunBox - Nie działa internet po zmianie karty sieciowej

ramyen 13 Maj 2016 17:31 2007 9
REKLAMA
  • #1 15670801
    ramyen
    Poziom 8  
    Witam. Mam nastepujacy problem. Otoz niedawno zepsula mi sie zintegrowana karta sieciowa w kompie i kupilem nowa pod usb. Po podlaczeniu i zainstalowaniu sterownikow przy polaczeniu sieciowym mam wykrzyknik a na fun boxie nie miga dioda ktora jest odpowiedzialna za polaczenie komputera z internetem. Czy konieczne jest ponowne konfigurowanie routera ? Chcialem wejsc w konfiguracje poprzez wpisanie w adresie 192.168.1.1 ale nic sie nie dzieje jest tylko brak polaczenia z internetem dodam jeszcze ze wi fi dziala mi normalnie.. Czy ktos ma jakies pomysly ?@
  • REKLAMA
  • #2 15670828
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    1. Jaką kartę kupiłeś? Sprawdź w ustawieniach sieci jakie problemy oznacza ów wykrzyknik.
    2. Czy podłączenie kabla jest wykrywane przez system? Wykonaj polecenie ipconfig /all w linii komend i wklej tu wyniki.
    3. Próbowałeś ręcznie konfigurować kartę?
  • REKLAMA
  • #4 15673967
    ramyen
    Poziom 8  
    Juz zrobilem, dziala mi internet ale cos jest nie tak, bo mam predkosc 20 Mb a jak sprawdzilem na speedtescie to nie ma nawet 1 Mb... I o co tu chodzi ? :/
  • REKLAMA
  • #5 15674069
    Epic
    Poziom 30  
    Wg informacji ze zdjęcia, karta nie otrzymuje właściwego adresu IP od Funboxa. Ale skoro mówisz że internet jednak działa to widocznie nie aktualne.

Wklej screen z informacjami o synchronizacji. Zakładka Wsparcie >> Informacje systemowe >> DSL w panelu funboxa.
  • #7 15677364
    Epic
    Poziom 30  
    Funbox synchronizuje się prawidłowo. Problemem najpewniej jest ta karta sieciowa na USB.
    Próbowałeś podłączyć ją do innego portu?
  • #8 15677486
    ramyen
    Poziom 8  
    To znaczy podłączyć ją do innego portu USB ?
  • #9 15677490
    Epic
    Poziom 30  
    Tak, nie napisałeś co to za komputer, a możliwe że niektóre porty ma tylko w standardzie USB 1.0 wówczas transfer byłby właśnie wolniejszy.

Jeżeli mimo wszystko jest podłączony do szybszego standardu, problem może leżeć też w samej karcie.
  • REKLAMA
  • #10 15677614
    ramyen
    Poziom 8  
    Wszystkie 5 moich portów to USB 2.0 więc tu na pewno nie o to chodzi. Dzisiaj sprawdziłem ponownie szybkość speedtestem i wyszło 6,5 Mbps a przed chwilą zrobiłem ponownie i wyszło 5,21..

Mógłbyś mi powiedzieć co to oznacza ? Bo ja nie jestem pewien..

Orange FunBox - Nie działa internet po zmianie karty sieciowej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem dostępu do internetu po wymianie zintegrowanej karty sieciowej na adapter USB. Po podłączeniu nowej karty, system wskazywał problem z połączeniem, co objawiało się wykrzyknikiem w ustawieniach sieci. Użytkownik potwierdził, że karta jest wykrywana, ale prędkość internetu była znacznie niższa od oczekiwanej. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień karty, podłączenie do innego portu USB oraz weryfikację synchronizacji z routerem FunBox. Ostatecznie, mimo że FunBox synchronizował się prawidłowo, problem mógł leżeć w samej karcie sieciowej lub jej konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA