logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica impulsywna+ aparatura 2,4 - czy to ma sens?

krolm100 14 Maj 2016 12:25 1227 5
  • #1 15672432
    krolm100
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam
    Posiadam aparaturę zdalnego sterowania w technologi 2,4Ghz, mam też pojedynczą celę lipo, którą chcę wykorzystać do zasilania nadajnika, pierwsze rozwiązanie jakie nasuwa mi się do głowy to zastosowanie przetwornicy impulsywnej step up, która podniesie napięcie z celi do wymaganego przez aparaturę 5V.
    problem w tym, że przetwornice impulsywne powodują zakłócenia, czy będą one przeszkodą do poprawnego działania mojego nadajnika? Może jest jakiś sensowny sposób ich wyeliminowani, a może jakaś alternatywa dla przetwornicy step up?
    szczerze mówiąc nie mam pomysłu a chciałbym wykorzystać tego lipo, ponieważ leży już trochę czasu i się marnuje a mam już dość kupowania nowych paluszków do aparatury.
    z góry dziękuje za wszelką uzyskaną pomoc
  • Pomocny post
    #2 15673039
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1191
    Aparatura wymaga stabilnego zasilania. Jakiekolwiek wahania mogą mieć istotny wpływ na pracę nadajnika.
    Może dojść nawet do rozbindowania się nadajnika z odbiornikiem, co równa się utracie kontroli nad modelem.

Jeżeli potrzebujesz zasilać aparaturę, to kup dedykowany do niej akumulator.
    A pojedynczą celę można wykorzystać np. do budowy mikromodelu, o mniejszym napięciu zasilania, albo np. do zasilania latarki lub innego urządzenia.
  • #3 15673087
    krolm100
    Poziom 12  
    ok w takim razie dzięki za odpowiedź, na pewno nie wykorzystam do tego przetwornicy.
    Problem w tym, że do mojego nadajnika nie znajdę dedykowanego pakietu, a nie chcę już korzystać z paluszków.
    Czy wykorzystanie do tego celu 2ch cel lipo\lion i obniżenie napięcia poprzez układ BEC bądź układ lm7805 będzie dobrym krokiem?
  • #4 15673364
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    Jeśli poumieszczasz całość w aparaturze to tak, czy nie lepszym rozwiązaniem byłby power bank 5V.
  • #5 15673393
    krolm100
    Poziom 12  
    Cierkawy pomysł, ale mam wrażenie, że w powerbankach też są stosowane przetwornice, poza tym chyba jednak lepiej wyjde pod względem ekonomicznym robiąc to na zwykłych ogniwach
  • #6 15674089
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    W tej chwili najlepszym wyjściem jest firmowe akumulatorki i ładowarka ja tak używam od 5 lat,
    aktualnie - 4 x akumulatorki Energizer R6/AA Ni-MH 2300mAh.
    Ułatwieniem jest wejście gniazdo ładowania w aparaturze.
REKLAMA