Witam, podepnę się pod temat , żeby nie zaśmiecać elektrody:
Mam podobny problem z komputerem z firmy ( pacjent który na nim pracuje uważa się za alfę i omegę i ładuje na niego nikomu niepotrzebny syf ) sprzątam po nim od czasu do czasu ale z tym "dziadostwem" nie mogę sobie poradzić.
Avast wyświetla ostrzeżenie o Win 32 Evo Gen i Win Malware.
Czy ktoś pomoże ?
Moderowany przez dt1:
Żeby nie zaśmiecać Elektrody proszę zakładać własny temat zamiast dopisywać się do minimalnie podobnego na siłę - zgodnie z punktem 3.1.19 regulaminu oraz regulaminem działu Pogotowie Antywirusowe, w którym obowiązuje zakaz dopisywania się do cudzych wątków.
Załączniki:
Addition.txt(60.29 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Shortcut.txt(49.54 KB)
FRST.txt(49.15 KB)
Zgodnie z zaleceniem odinstalowałem wskazane "apdejty" Javy.
Uruchomiłem przygotowany dla mnie skrypt FRST.
i jest małe ale...
Malewarebyte nie potrafi dokończyć skanowania, ponieważ pojawia się takie coś:
Albo coś takiego:
Podczas ostatniej próby z Malewarebyte Avast oszalał komunikując co chwilę o wykrytym zagrożeniu Win Evo Gen (6 komunikatów w ciągu kilku sekund).
Poniżej zamieszczam wynik wygenerowany przez FRST i nowe skany FRST.
Załączniki:
FRST.txt(49.11 KB)
Fixlog.txt(7.14 KB)
Addition.txt(60.46 KB)
Shortcut.txt(50.4 KB)
W ciągu minuty, chwilę po uruchomieniu MWB, AVAST wykrył :
Zarażenie: Win 32:Evo-gen [susp]
Proces : PID 0
w plikach:
C:\System Volume Information\...\A0423165.exe
C:\System Volume Information\...\A0423162.exe
C:\System Volume Information\...\A0423113.exe
C:\Windows\system32\dllcache\shvlzm.exe
C:\Windows\system32\dllcache\icwrmind.exe
i tak dalej (łącznie 11 komunikatów)
Ciężka sprawa
Dodano po 15 [minuty]:
Tak skończyła się dwukrotna próba przeskanowania systemu za pomocą FRST , w trybie awaryjnym Windows :
Obie próby dosłownie po kilku sekundach od uruchomienia FRST zaskutkowały niebieskim ekranem
Po skanowaniu Dr.Web wykrył BackDoor.Andromeda.404 ,w dwóch lokalizacjach zainfekowany ten sam plik tzn rundll32.exe.
Poradził sobie z w/w plikiem w lokalizacji :\device\harddiskvolume2\windo...\rundll32.exe
natomiast poddał się w
C:\WINDOWS\system32\rundll32.exe
Włączyłem ponownie MBAM i też coś wykrył ( 3 infekcje)
Póki co komputer cały czas w trybie awaryjnym , konto Administratora
Przepraszam za opóźnienie - wyjazdy w teren.
Dziękuję osobom zaangażowanym w pomoc przy próbie oczyszczenia systemu.
Niestety system zaczął w sposób ciągły samoczynnie się zamykać , generując wciąż niebieskie ekrany. Nie było żadnej szansy na odpalenie jakichkolwiek programów, nawet w trybie awaryjnym.
Na szczęście miałem komputer zapasowy i gotowy backup projektów , plików worda itp.
Przedmiotowy komputer czeka obecnie na chwilę czasu aby go fizycznie przejrzeć , odkurzyć, postawić od nowa system i schować do szafy jako kolejny zapas na nieoczekiwane sytuacje.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik zgłasza problem z wirusami Win32.Evo.Gen i Win Malware na komputerze firmowym, który jest regularnie zarażany przez nieodpowiednie oprogramowanie. Po zainstalowaniu i uruchomieniu skanera FRST oraz usunięciu starych wersji Javy, użytkownik napotkał trudności w skanowaniu z Malwarebytes, które nie mogło zakończyć procesu z powodu wykrycia zagrożeń. Wskazówki obejmowały skanowanie w trybie awaryjnym oraz użycie programu Dr.WEB CureIt, który zidentyfikował BackDoor.Andromeda.404. Mimo prób oczyszczenia systemu, komputer zaczął generować niebieskie ekrany i ostatecznie użytkownik zdecydował się na reinstalację systemu. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.