logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwersja NTFS na FAT32 bez utraty danych - jak to zrobić?

NALAS 28 28 Cze 2005 17:00 5052 7
REKLAMA
  • #1 1613461
    NALAS 28
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem: skonwertowałem wszystkie pratycje z FAT32 na NTFS pod WIN XP PRO. ROzmiar clastra mam standardowo 4kB.
    Niestety zauwżyłem znaczne spowolnienie operacji dyskowych u mnie w komputerze.

Mam pytanie czy można bez utraty danych skonwertować NTFS na FAT32?
    Probowałem PARTITION MAGIC 8.0 skonwertować i zmieniać rozmiar clastra - i niby wsio OK, lecz po ponownym uruchomienia komputera podczas rozpoczęcia procesu wyskakuje w jednym i drugim przypadku BŁĄD - jakiegoś niby pliku. Oczywiście proces automatycznie jest ANULOWANY.

Czy jakiś proces podczas uruchamiania WINdy blokuje inne procesy czy jak ? Czy poporstu się nie da ani skonwertować lub zmienić rozmiar clastra? Czy zmiana rozmiaru clastra coś mi pomoże w szybkości działań na dysku twardym? i Jak to zrobić? :) Jaką wartość clastra przyjąć najlepiej? (mam ustawioną standardowo przez PM 8.0 na 4kB)

Z góry dzięki

NALAS
  • REKLAMA
  • #2 1613590
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Z jakiego powodu chcesz powrócić z NTFS na FAT32?
  • REKLAMA
  • #3 1613659
    NALAS 28
    Poziom 2  
    Spowolniło mi komputer widze to na filmach DivX, uruchaminiu sie programów itp.

Robiłem też Partition Magic 8 z dyskietki - też wyskakuje błąd jakiś "89" . Probowałem wszystkiego - nawet zmniejszyć miejsce na partycji nie moge i to spod DOSa czyli z dyskietki startowej PM 8.0
  • #4 1613681
    lukez
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    moim zdaniem fat32 jest lepszy niz NTFS
    fat32 widac go w dosie...i mozna sie nim wiecej pobawić :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
    a bez utraty plików możesz jak masz 2 partyjce przeniesiesz pliki z jednej na drugą i szafa gra...
  • REKLAMA
  • #5 1613900
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    NALAS 28 napisał:
    Spowolniło mi komputer widze to na filmach DivX, uruchaminiu się programów itp.

Wyłącz indeksowanie dysków
    NALAS 28 napisał:
    Robiłem też Partition Magic 8 z dyskietki - też wyskakuje błąd jakiś "89"

Zrób tak:
    1. Kup ładny prezent
    2. Przeproś się z Goole'm
    Gdybyś Google'owi napisał tak:
    http://www.google.pl/search?biw=771&hl=pl&q=p...magic+%22error+89%22&btnG=Szukaj+w+Google&lr=
    to znalazłbyś taki link:
    http://www.hyperosforum.co.uk/hosf/viewtopic.php?t=327&sid=50d46a5887ee38833bc65aa46e9bfb0e
  • #6 1614085
    hibner
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Niema mozliwosci przekonwertowac spowrotem partycji na fat32 !! Fat32 uzywa klastra 32k w partycji ntfs mozesz ustawic sobie wiekszy rozmiar klastra co powinno przyspieszyc "skladanie" plikow do kupy ale niestety przy duzej ilosci mniejszych plikow wszystkie dane beda ci wiecej zajmowac :(

Dodano po 37 [sekundy]:

Niema mozliwosci przekonwertowac spowrotem partycji na fat32 !! Fat32 uzywa klastra 32k w partycji ntfs mozesz ustawic sobie wiekszy rozmiar klastra co powinno przyspieszyc "skladanie" plikow do kupy ale niestety przy duzej ilosci mniejszych plikow wszystkie dane beda ci wiecej zajmowac :(
  • REKLAMA
  • #7 1614121
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    A jaki masz sprzet skoro tak Ci go spowolniło?
  • #8 1616597
    NALAS 28
    Poziom 2  
    Posiadam procek: ATHLON XP1700+ podkęcony na szynie 166MHz do 2200 , HD Seagate Baracuda 7200 o poj. 40 GB, RAm 256 DIMM PC3200

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył spowolnienie operacji dyskowych po konwersji partycji z FAT32 na NTFS na systemie Windows XP Pro, przy standardowym rozmiarze klastra 4 kB. Próby konwersji z powrotem na FAT32 za pomocą Partition Magic 8.0 kończyły się błędem (m.in. "error 89") i anulowaniem procesu, także przy uruchamianiu z dyskietki startowej. W dyskusji podkreślono, że nie ma możliwości bezpośredniej konwersji NTFS na FAT32 bez utraty danych. Sugerowano przeniesienie danych na inną partycję FAT32 lub formatowanie. Zwrócono uwagę, że FAT32 używa maksymalnego rozmiaru klastra do 32 kB, a w NTFS można ustawić większy rozmiar klastra, co może poprawić szybkość operacji na dużych plikach, ale zwiększa zajętość dysku przy wielu małych plikach. Zalecano wyłączenie indeksowania dysków jako potencjalną poprawę wydajności. Użytkownik podał konfigurację sprzętową: procesor Athlon XP 1700+ podkręcony do 2200 MHz, dysk Seagate Barracuda 7200 o pojemności 40 GB oraz 256 MB RAM PC3200.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA