logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekonwertować dysk 40GB z FAT32 na NTFS w Windows XP bez utraty danych?

astronom_2 29 Mar 2008 15:04 1832 13
REKLAMA
  • #1 4969268
    astronom_2
    Poziom 10  
    Witam. Czy ktoś z was się oriętuje, czy można przekonwertować dysk twardy (40gb.) z fat32 na NTFC z poziomu windowsa xp, bez utraty danych? Próbuję tak zrobić w zakładce formatuj ale pojawia się ostrzeżenie, ze wszsytkie dane zostaną utracone, w dodatku niewykona formatowania bo trzeba zakończyć działanei wszystkich narzędzi systemowych. Czy ktoś wie jak to poprawnie wykonać?
  • REKLAMA
  • #2 4969293
    sylwek870531
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Nie NTFC, tylko NTFS. A z poziomu Windowsa da się, ale wiąże się to z formatowaniem.
    Prawy przycisk myszy na Mój komp/zarządzaj/zarządzanie dyskami/ Naciskasz prawy przycisk myszy na dysk w którym chcesz zmienić system plików, wybierasz format i zmieniasz system plików na NTFS.
    Bez formatowania natomiast to jedynie przy użyciu programu Convert.exe w wierszu poleceń.
  • REKLAMA
  • #3 4969329
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    sylwek870531 napisał:
    A z poziomu Windowsa da się, ale wiąże się to z formatowaniem

Dlaczego kolega głupoty opowiada?
    Wystarczy w Centrum pomocy i obsługi technicznej Windows XP wpisać Convert, i tam jest wszystko dokładnie opisane.
  • REKLAMA
  • #4 4969344
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    sylwek870531 napisał:
    Nie NTFC, tylko NTFS. A z poziomu Windowsa da się, ale wiąże się to z formatowaniem. Nadajesz mu inny system plików, dlatego też niezbędny jest format.

Bzdura. Jeśli się nie znasz, to się nie wypowiadaj. Za takie doradzanie powinno należeć się ostrzeżenie.

Otwórz menu Start, wybierz Uruchom i wpisz:
    Convert X: /fs:NTFS
    i zatwierdź. Zamiast X: wpisz literę dysku, który chcesz skonwertować. Jak to zrobisz, wyskoczy czarne okno konsoli. Jeżeli chcesz konwertować partycję systemową lub taką, gdzie jest plik wymiany, będziesz zapytany, czy wykonać konwersję przy ponownym uruchomieniu. Potwierdź że Tak i uruchom ponownie komputer.
    Jeżeli chcesz skonwertować inną niż w/w partycję, może (ale nie musi) paść pytanie o deinstalację woluminu. Potwierdź, że chcesz to zrobić i powinna zacząć się konwersja. Może ona trwać od kilku do kilkudziesięciu minut. Jak się skończy, okno zniknie i będziesz miał tam system plików NTFS.
    Podczas operacji konwersji nie przerywaj mu i nie restartuj komputera, bo będą duże kłopoty.
  • #5 4969348
    sq8wit
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Można też jakimś programem np. Partition Menager (jest darmowy).
  • #6 4969370
    astronom_2
    Poziom 10  
    Lelekx, czy ta opisana przez ciebie procedura niespowoduje skasowania plików z dysku systemowego C,? Cała procedura odbędzie się z zachowaniem pików i systemu na tym konwertowanym C?
  • #7 4969394
    sylwek870531
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ale program Convert.exe wywołujemy z wiersza poleceń. Nie jest to program pod windowsa. Uruchamiany jest w środowisku dosa. Natomiast jeśli chodzi o wiersz poleceń to można go skonwertować wpisujesz help convert i masz wszystko opisane.
  • #8 4969398
    lelekx
    Poziom 30  
    Tak, jeżeli nie będzie awarii zasilania lub ktoś nie zrestartuje komputera, dane zostaną zachowane. Dobrze mieć przynajmniej 10% wolnego miejsca na dysku, konwersja potrzebuje trochę przestrzeni na stworzenie nowych struktur.

sylwek870531 napisał:
    Ale program Convert.exe wywołujemy z wiersza poleceń. Nie jest to program pod windowsa. Uruchamiany jest w środowisku dosa. Natomiast jeśli chodzi o wiersz poleceń to można go skonwertować wpisujesz help convert i masz wszystko opisane.

Kolego, prosiłem żebyś się nie wypowiadał, jak nie wiesz o czym piszesz.
  • #9 4971306
    astronom_2
    Poziom 10  
    A powiedzcie mi jeszcze, bo ja mam dwie partycje. Jak zacznę konwertowac od C, to będzie ok? Właśnie zrobiłem tak jak opisał Leleks i wyświtliło mi komunikat: "Niemożna uruchomić konwertowania, ponieważ wolumin jest używany przez inny proces. Można uruchomić konwertowanie po uprzedniej dezinstalacji woluminu. Wszystkie otwarte dojścia do tego woluminu przestaną byc prawidłowe. Czy chcesz wymusić dezinstalację tego woluminu?" I teraz nie za bardzo wiem co robić. Od której partycji zacząc tez konwertowanie...
  • #10 4971446
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Pod czystym DOSem ci to wywaliło?
  • REKLAMA
  • #11 4971473
    astronom_2
    Poziom 10  
    Nie, nie, wywołałem: start<pomoc i obsługa techniczna< wpisałem w wyszukiwarkę CONVERT i potem punkt 4. Pojawiło się okno dosowe i wpisałem wymagany wiersz no i wyszedł taki komunikat. Ale spróbuję, zaryzykuję i zobaczymy co będzie. Ale myślę, że on tego skonwertowac niemoże teraz w trakcie pracy systemu. A gdy konwerter zostanie uruchomiony zaraz po restarcie, to wtedy powinien to wykonaać bez problemu, tak mi się wydaje.
  • #12 4971525
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Toż już Ci pisaliśmy, żeby tego nie robić pod windą tylko pod czystym dosem
  • #13 4971602
    lelekx
    Poziom 30  
    Kolego spinnaker: co rozumiesz przez "czysty DOS"? Czy chodzi Ci o okno konsoli? Nie myl tego z DOSem, bo niewiele ma z nim wspólnego. Pod DOSem nie uruchomisz Convert...

Odnośnie polecenia Convert. Jak będziesz pytany, czy:
    Czy odinstalować wolumin? Odpowiedź: NIE
    Czy konwertować po ponownym uruchomieniu komputera? Odpowidedź: TAK
    I uruchom ponownie komputer.
  • #14 4971786
    astronom_2
    Poziom 10  
    I tak zrobiłem jak poradził kolega leleks, i elegancko przekonwertowało. Dzięki najmocniej i temat jest zakończony.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk twardy o pojemności 40 GB sformatowany w systemie plików FAT32 można przekonwertować na NTFS w Windows XP bez utraty danych, korzystając z narzędzia Convert.exe uruchamianego z wiersza poleceń. Polecenie ma postać: Convert X: /fs:NTFS, gdzie X to litera konwertowanego dysku. W przypadku partycji systemowej lub z plikiem wymiany konwersja zostanie wykonana po ponownym uruchomieniu systemu. Podczas konwersji nie należy przerywać procesu ani restartować komputera, aby uniknąć uszkodzenia danych. Konwersja wymaga około 10% wolnego miejsca na dysku do utworzenia nowych struktur. Próba formatowania dysku na NTFS z poziomu narzędzi graficznych Windows XP skutkuje utratą danych i nie jest zalecana. W przypadku komunikatu o konieczności dezinstalacji woluminu podczas konwersji należy odpowiedzieć „nie” i potwierdzić konwersję przy restarcie. Alternatywnie można użyć programów do zarządzania partycjami, np. darmowego Partition Manager. Konwersja wykonana zgodnie z powyższymi wskazówkami przebiega bez utraty plików i zachowuje system operacyjny na partycji C.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA