logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamerka SONY CCD TR717e - brak obrazu przy odtwarzaniu, działa tylko podgląd

michu82 28 Cze 2005 17:11 3015 11
REKLAMA
  • #1 1613484
    michu82
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    witam. posiadam kamerke sony ccd tr717e, ktorej nie uzywalem od kilkunastu miesiecy i po ponownym uruchomieniu okazalo sie ze jest uszkodzenie polegajace na tym ze przy odtwarzaniu nagranego obrazu na ekranie "nie ma nic". dopiero przy przewijaniu na podgladzie widac ze cos tam sie nagralo. na czym polega blad? czy uszkodzona jest glowica czy elektronika? dodaje ze kamera nie byla uzywana wiec uszkodzenie nastapilo w czasie lezenia w szafie. czekam na porady.
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 1613698
    Karol 1
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Dość leciwa ta kamerka, w większości przypadków winę za taki stan ponoszą kondensatory elektrolityczne... nie lubia leżeć bez pracy... ale nie musi tak być. Dobrze by było zajżeć do niej...
  • #3 1613754
    michu82
    Poziom 14  
    gdzies znalazlem tutaj post w ktorym ktos wypowiadal sie na temat modeli "tr...." ze w nich jest bardzo malo kondensatorow i malo prawdopodobne zeby to one byly wina uszkodzenia. dodam jeszcze ze jak wlacze "play" to na obrazie nie ma nic tak jakby wogole nie bylo kasety (na tv niebieski obraz) a gdy tylko chociaz na chwile dotkne i puszcze przycisk- przewijanie na podgladzie to pojawia sie obraz, bardzo zlej jakosci i po 1-2 sekundach znowu znika.

Dodano po 1 [minuty]:

glowice wyczyscilem- nic sie nie zmienilo. czy to rzeczywiscie wina tych nieszczesnych elektrolitow?
  • REKLAMA
  • #4 1615376
    michu82
    Poziom 14  
    dodam teraz ze dzisiaj sie nia bawilem (probowalem odtwarzac, przewijac nagrywac) i teraz tez nie ma obrazu ale gdy przewijam na podgladzie to tylko widac bialy snieg. pomocy??????
  • #5 1616583
    michu82
    Poziom 14  
    informacje na biezaco:
    rozebralem kamere, dostalem sie do plyty gl. niestety praktycznie wszystkie kondensatory to SMD. chyba tylko 4 szt. to zwykle elektrolity.
    teraz gdy ja zlozylem i odkrecilem tylko klapke od kasety zeby miec dostep do mechaniki ustawilem wszystko pod lapa (emituje troche ciepla) i nie wiem czy to od tego czy dlatego ze ja rozebralem i zlozylem ale cos sie zmienilo. gdy probuje odtworzyc kasete slychac przez doslownie chwilke "pisk" i potem czarny obraz a wciskajac przewijanie na podgladzie pojawia sie obraz nawet na kilka- kilkanascie sek. ale z duzymi zakloceniami w postaci 3 pasow sniegu. jesli ktos wie co jest grane to prosze o pomoc. najlepiej byloby gdyby palcem mi pokazal co wymienic i bedzie chodzilo na 100%. czekam na pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 1617832
    Karol 1
    Poziom 25  
    Z tego co widzę to będziesz miał problem z naprawą tej kamery.... na początek musisz sprawdzić czy taśma jest dobrze prowadzona, czy napinacze nie są luźne i czy są na swoim miejscu. To, że może tak być świadczą pasy śniegu.
    Jeśli nic się nie zmieni to niestety musisz zacząć wymieniać kondensatory elektrolityczne, zacznij od wszystkich małych srebrnych...po wyjęciu pojemności oczyść dobrze płytę z ewentualnych pozostałości elektrolitu (unikniesz kłopotów w przyszłości z tą kamerą). Jest jedna dobra zasada w naprawie starej kamery :wymienic wszystkie elektrolity- są to elementy najmniej trwałe, jeśli jeden ma brak pojemności lub wycieka to znak że trzeba wymienić komplet, przecież mniej więcej jest to ta sama seria i ta sama data produkcji...
    I jeszcze jedno : przy tak pobieżnym opisie to mała szansa by podać który dokładnie element masz uszkodzony... nawet serwisant z dużym doświadczeniem dopiero po rozeznaniu się 'własnym okiem' może coś więcej powiedzieć i nie zawsze jest to strzał w dziesiątke.... Czeka Cie troche pracy jeśli chcesz nadal ją naprawiać....
  • REKLAMA
  • #7 1620699
    michu82
    Poziom 14  
    widze ze dosc dobrze sie orientujesz w temacie. powiedz mi chociaz na ktorej plytce jest to najwieksze prawdopodobienstwo uszkodzonych kondensatorow? zasilacz? czy zaklucenia moga byc spowodowane zla filtracja napiecia? i jeszcze jedno. przeczytalem gdzies tutaj ze jesli przy uruchamianiu tasmy na "play" slychac przez chwile pisk to oznacza o wylaniu ktoregos z kondensatorow druma. gdzie one sie znajduja?
    czy sa one gdzies bezposrednio przy dysku wizyjnym od strony mechaniki czy na plycie gl. ukryte w puszcze? dzieki za pomoc.

ma ktos moze schemat do tej kamery, na forum nie moge znalezc.
  • #8 1653588
    pgateam
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ja miałem taki sam problem ale z kamerą SONY CCD-TRV59E wymieniłem głowice i wszystko działa jak nowe.
  • #9 1654823
    Tadmen
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Do Karola1
    Prawdopodobnie nie wiesz o jaka kamere chodzi,to nie kamera serii "F' i daj człowiekowi spokój z tymi elkami.Jak nie jestes pewien o co chodzi to nie pisz.

Co do uszkodzenia w/w kamery,to jeśli do końca chodziła poprawnie nalezy rozpocząć naprawę od przeczyszczenia dysku głowic!!!,(o ile wiesz jak to zrobić),następnie przerwy na złączach.
  • #10 1654898
    Karol 1
    Poziom 25  
    michu82 napisał:

glowice wyczyscilem- nic się nie zmienilo. czy to rzeczywiscie wina tych nieszczesnych elektrolitow?

-> tadmen jesli wcześniej wyczyścił głowice i nadal jest żle to mysle, że moja rada by sprawdzic dokładnie tor przesuwu taśmy jest jak najbardziej na miejscu... tym bardziej, że jest to w kamerach sony dość częsta przypadłość i nie ma to większego znaczenia który to model. Co do kondensatorów elektrolitycznych to zdarzało mi się wymieniać nawet w nowszych jak tr717... oczywiście nie jest to porada że musi byc to, ale może. Wydaje mi się że jednak wiem co pisze. Ty doradzasz sprawdzenie przerw na łączach i też masz rację, bo sony z tego słynie szczególnie łączówka na wejściu sygnału z głowic...ale to też nie musi byc regułą...
    Pozdrawiam.
  • #11 1658360
    michu82
    Poziom 14  
    dzieki wszystkim za pomoc ale mozna powiedziec ze od 2 dni temat juz nie aktualny, bowiem sprzedalem kamerke w takim stanie jak byla. dodalem post do dzialu "co i gdzie kupic?" bo mam dylemat nad zakupem nowej kamerki cyfrowej w formacie mini dv do ok 1600-1700zl.
    wiem ze tutaj jest Was wiecej (tam nikt nie odpowiada) wiec moze ktos mi poradzi co kupic? zastanawialem sie nad Canonem MV 800 lub 830.
    ale po glowie mi tez chodzi MV750i (we/wy dv). co o tym sadzicie?
    czy moze jakis inny model badz firma?
    pozdr.
  • #12 1987853
    michu82
    Poziom 14  
    temat zakonczony

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Kamera Sony CCD TR717e po dłuższym nieużywaniu wykazuje brak obrazu podczas odtwarzania, widoczny jest jedynie podgląd z zakłóceniami i pasami śniegu. Problem nie ustępuje po wyczyszczeniu głowic. Podejrzewane są uszkodzenia kondensatorów elektrolitycznych, choć w modelu TR717e jest ich niewiele, większość to kondensatory SMD. Zalecane jest sprawdzenie mechanizmu prowadzenia taśmy oraz napinaczy, gdyż pasy śniegu mogą wskazywać na problemy mechaniczne. W przypadku kondensatorów, wymiana wszystkich elektrolitów na płycie głównej jest standardową praktyką w naprawie starych kamer, szczególnie gdy pojawia się charakterystyczny pisk przy próbie odtwarzania. Niektórzy sugerują również sprawdzenie przerw na złączach sygnałowych z głowicą. W jednym z podobnych przypadków wymiana głowicy rozwiązała problem. Ostatecznie kamera została sprzedana bez naprawy, a autor rozważa zakup nowej kamerki cyfrowej Mini DV, rozważając modele Canon MV800, MV830 oraz MV750i.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA