logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

hikvision- wtyczka webcomponents

birko9872 15 Maj 2016 16:52 79749 40
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego podgląd na żywo z kamer Hikvision nadal żąda instalacji WebComponents mimo że wtyczka się instaluje, i jak uruchomić obraz w przeglądarce?

Problem wynika z tego, że nowsze przeglądarki nie obsługują już NPAPI/Flash, więc samo zainstalowanie WebComponents nie wystarcza [#15676749][#15685232] Najprostsze obejście to użycie starszej wersji przeglądarki albo przejście na Internet Explorer / iVMS [#15676749] W Operze 37 działało wyłączenie opcji `Disable NPAPI plug-ins` w `opera://flags`, po czym trzeba było uruchomić przeglądarkę ponownie [#15685232] W Chrome pomogło też rozszerzenie IE Tab, które otwiera stronę w trybie IE [#15681826] Na Windows 10 działało również uruchomienie strony w Internet Explorerze i dodanie adresu urządzenia do Widoku zgodności / trybu IE [#15684033][#20493871]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 15675466
    birko9872
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Witam. Nie dziala mi podglad na zywo z kamerek hikvision poprzez strone www. Uzywam opery, ale na chrome tez nie dziala. Wszystko chodzilo normalnie jeszcze kilka dni temu, a teraz logujac sie na strone widze komunikat "pobierz i zainstaluj wtyczke webcomponents" Po pobraniu jej, wtyczka instaluje sie normalnie, ale podglad na zywo dalej nie dziala i nadal widze ten nieszczesny komunikat o pobraniu webcomponents. Co moze byc przyczyna?

............................................................................
    Ogłoszenie

Zapraszamy do zapoznania się z poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • #2 15676151
    daniel7606
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Też to mam, nie działa na żadnej przeglądarce pod WIN10, sprawdzone na dwóch kompach. Na starym XP jest OK.
  • #3 15676230
    birko9872
    Poziom 9  
    No wlasnie, uzywam win10....
  • Pomocny post
    #4 15676749
    Alberciak
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Musisz pobrać ze strony opery albo mozilli starszą wersję przeglądarki. Nowe wersje przeglądarek nie obsługują flasha. Inne rozwiazanie to przejście na iVMS.
  • #5 15676847
    birko9872
    Poziom 9  
    Dzieki, a swoja droga to blamaz dla firmy hikvision. Niby taka duza, wiodaca i profesjonalna, a nie potrafi dostosowac sie do zmiany warunków rynku. To skandal, zebym musial korzystac z archaicznej przegladarki na nowym kompie, tylko dlatego ze komus sie nie chce przeprogramowac softu
  • #6 15676866
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 335
    Zgłaszałeś to do HIK-a ?!
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • #7 15677516
    birko9872
    Poziom 9  
    Dzwonilem dzisiaj do Volty - polskiego przedstawiciela Hikvision. Oni wiedza o tym i poradzili zebym zainstalowal firefoxa, na ktorym to dziala. Na moje pytanie dlaczego nie mozna odtwarzac na chrome, operze czy edge'u, pan odpowiedzial ze chinczycy poklocili sie z google i nie beda wspierac jego produktow. Troche to dziwne. Osobiscie uzywam opery i nie zamierzam sie przesiadac na nic innego, ale musialem tez zainstalowac tego nieszczesnego firefoksa, ktory operze do piet nie dorasta, bo inaczej nici z ogladania monitoringu....
  • Pomocny post
    #8 15681826
    elektroinstal_compan
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    co do podglądu na kamer i rejestratorów hika jak i też Interneca na chrome jest możliwy.
    W Internecu podpowiedzieli mi aby zainstalować IE TAB i mój problem się rozwiązał.
  • #9 15682023
    birko9872
    Poziom 9  
    rzeczywiscie dziala z chrome. a co z opera?
  • #11 15684514
    birko9872
    Poziom 9  
    Mowisz o edge? Nie ma juz IE w win10. Szukam w edge i nie moge znalezc tych ustawien
  • #12 15685232
    polko2016
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Taka informacja jest na stronie Internec powinno pomóc

UWAGA! – po aktualizacji przeglądarki Opera do wersji 37.0 i zalogowania się do kamery / rejestratora INTERNEC wyświetlany jest komunikat “Kliknij tutaj aby pobrać i zainstalować wtyczkę. Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie przeglądarkę”, nawet gdy wtyczka jest już zainstalowana. Aby rozwiązać ten problem należy w pasku adresu przeglądarki wpisać opera://flags a następnie wyszukać wpis o nazwie Disable NPAPI plug-ins i wybrać opcję “Wyłączone”.

Po ponownym uruchomieniu przeglądarki można już uzyskać obraz z kamer / rejestratorów INTERNEC.
  • #13 15685308
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    birko9872 napisał:
    Nie ma juz IE w win10.

Jest.
    Link
  • #14 15686816
    birko9872
    Poziom 9  
    polko2016 napisał:
    Taka informacja jest na stronie Internec powinno pomóc

UWAGA! – po aktualizacji przeglądarki Opera do wersji 37.0 i zalogowania się do kamery / rejestratora INTERNEC wyświetlany jest komunikat “Kliknij tutaj aby pobrać i zainstalować wtyczkę. Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie przeglądarkę”, nawet gdy wtyczka jest już zainstalowana. Aby rozwiązać ten problem należy w pasku adresu przeglądarki wpisać opera://flags a następnie wyszukać wpis o nazwie Disable NPAPI plug-ins i wybrać opcję “Wyłączone”.

Po ponownym uruchomieniu przeglądarki można już uzyskać obraz z kamer / rejestratorów INTERNEC.

u mnie nie dziala. zniknal komunikat o pobraniu wtyczki, ale pozostal czarny ekran bez obrazu
  • #15 15687596
    uzdzik
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    U mnie na w10 działa zarówno w IE jak i w mozilli więc radzę sprawdzić ustawienia, ewentualnie zainstalować wtyczki ręcznie z płyty dołączanej do urządzeń, a jak system chce aktualizować dodatek z kamery to zignorować.
  • #16 15758231
    roneyek
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, po aktualizacji Opery do wersji 38 przestaje działać i jest tak jak poprzednio, żąda pobrania komponentu i dale nic, co gorsza z opera://flags usunięty jest wpis Disable NPAPI plug-ins i nic nie można nic zmienić.

Macie jakie pomysły co dalej?

Edit

Z tego co doczytałem, to wycofali się (czytaj google) z obsługi npapi i sugerują używanie innych przeglądarek, które ten system api (stary jak piszą i niebezpieczny) obsługują.
    Zostaje nam IE bo na nim faktycznie podgląd web działa, pozdrawiam.
  • #17 16350186
    user_wiktor
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    Temat odświeżam ponieważ od dzisiaj mam dokładnie taki sam problem a jeszcze wczoraj działało. Sprawdzałem na Firefox 52.0 32 bit , Microsoft Edge i Chrome 57.0.2987.98. W Firefox mimo ręcznego włączenia opcji w about:config "dom.webcomponents.enabled;true" dalej nie działa. Co ciekawe działa na Internet Explorer 11.953.14393.0 . System operacyjny Windows 10 64bit
  • #18 16351470
    wotik
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Może to o to chodzi...?
  • #19 16351508
    user_wiktor
    Poziom 8  
    Montersi the best :)
    Dla potomnych napisze w skrócie że należy w nowej karcie Firefox wpisać about:confg . Znaleźć Accessibility.AOM.enabled i dodać ustawienie typu- wartość logiczną (Boolean) o nazwie plugin.load_flash_only i ustawić na false a następnie uruchomić ponownie przeglądarkę.
    Montersi piszą również że Firefox od wersji 53 nie będzie wogole wspierał tej wtyczki w takim razie co dalej? Będzie jakaś aktualizacja od hikivision czy jesteśmy skazani na Internet Explorera lub iVMS ?
  • #20 16352380
    chestii
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Teraz przestało działać na Mozzilli. Mozzilla w wersji 52 nie wspiera NPAPI.
    Czy HIK coś z tym zrobi?

Dodano po 21 [minuty]:

Podejrzewam ze Hikvision nic z tym nie zrobi. Chrome już dawno zaprzestalo wspierać npapi i nic nie zrobili w tym kierunku. Mozzilla też już dawno informowała że od wersji 52 nie będą wspierać wtyczek i żadnego ruchu.
  • #21 16352474
    user_wiktor
    Poziom 8  
    Toż Mozilla to to samo co Firefox ;) . Moim zdaniem wszyscy zainteresowani powinni napisać do supportu Hikvision maila o zmianę wtyczki na flasha. Jak dostaną setki maili to może coś z tym zrobią ? :)
  • #22 16352525
    wotik
    Poziom 20  
    Mam dobrą wiadomość. Dni Flasha też są już policzone... :cunning: Czyli co zostaje - HTML5?
  • #23 16352568
    user_wiktor
    Poziom 8  
    @wotik skoro to jest dobra wiadomość to nie chciałbym słyszeć od ciebie złej ;) piszemy do supportu Hika ws HTML5 czy macie inną propozycję?
  • #24 16352586
    wotik
    Poziom 20  
    Nie ma się co dziwić, że stało się jak się stało. Do tej pory każdy robił wszystko na na swój sposób poprzez autorskie wtyczki, które, raz - wyznaczały własne "standardy", a dwa - i tu był główny problem - powodowały problemy z bezpieczeństwem. Gdyby wszystko było takie proste, pewnie już dziś mielibyśmy gotowe rozwiązanie. Czy HTML5 - nie wiem, ale skoro chcą coś ustandaryzować... Nie wiem - może powinny być wtyczki które byłyby w jakiś sposób "certyfikowane" przez producenta przeglądarki? Póki co pozostaje dedykowane oprogramowanie, czy to na PC czy rozwiązania mobilne - każdy producent takowe oferuje...
  • #28 16641607
    nezpers

Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam, działać , działa i na IE po dodaniu IP do zgodności, na palemoon też działa, ale mam problem z wyświetleniem obrazu zdalnie, mam ddns na no-ip.com , łącze się z rejestratorem po wpisaniu adresu w przeglądarkę (adres:port) rejestrator zgłasza się, loguję się, przechodzę do podglądu, kamery jakby wykrywał bo ekran na 4 podzielony, ale ciemno. Po LAN jest ok. Może macie jakieś sugestie. Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    P.P.H.U. PETRI Agnieszka Wasilewska
    ROBOTNICZA, GŁOWNO, 95-015 | Strona WWW: https://nakazdaokazje.com/
  • #29 16642569
    Misiekfu
    Poziom 12  
    Sprawdź czy masz przekierowany port RTSP ( fabrycznie 554 ).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problemy z podglądem na żywo z kamer Hikvision przez przeglądarki internetowe, takie jak Chrome, Opera, Firefox i Edge, po aktualizacjach, które wyłączyły wsparcie dla wtyczek NPAPI. Wiele osób sugeruje korzystanie z Internet Explorera lub instalację starszych wersji przeglądarek, takich jak Firefox ESR, które nadal obsługują potrzebne wtyczki. Inne rozwiązania obejmują użycie dodatku IE Tab w Chrome oraz dodanie adresu IP rejestratora do listy zaufanych w Edge. Użytkownicy podkreślają, że brak wsparcia dla wtyczek przez Hikvision jest problematyczny, a niektórzy sugerują, że firma powinna przejść na nowoczesne technologie, takie jak HTML5.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA