logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logowanie się do kamer IP z poziomu przeglądarek i brakujący plugin

MES Mariusz 15 Cze 2018 08:16 19995 7
  • #1 17277318
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 223
    Cześć. Niby każda z kamer IP czy rejestratorów IP posiada panel WWW pozwalający skonfigurować urządzenie.

Być może te panele działały w dalekiej przeszłości (a może w Chinach działają po dziś dzień), niemniej współcześnie nie ma szans by te panele działały poprawnie.

Jedyna opcja by jakoś tam zarządzać takimi kamerami / rejestratorami to aplikacja General_CMS_V3.1.0.8.T.20170417.exe

Przykładowa kamera:
    https://pl.aliexpress.com/item/SMTKEY-720P-On...twork-CCTV-Camera-3-6mm-lens/32801929803.html

Próby wbicia za pomocą:

Chrome:

Firefox:

Edge:

Safari:

Dla drugiej kamery:
    https://pl.aliexpress.com/item/HD720P-Indoor-...illance-ONVIF-2-0-P2P-IR-Cut/32804853164.html

Tu wiać, że brakuje plukina OCX, jednak jego zainstalowanie w systemie zupełnie niczego nie zmienia...

Próby wbicia za pomocą:

Chrome:

Firefox:

Egde:

Safari:

Trzeba przyznać, że aplikacja General_CMS_V3.1.0.8.T.20170417.exe działa świetnie. Pozwala nawet sprzętowo konfigurować opcje poszczególnych kamer i rejestratorów (i całe szczęście, bo skoro nie da się wbić na panel WWW sensownie, to w ogóle nie dało by się ich konfigurować).

Chciałbym jednak zmusić moje przeglądarki do działania z tymi kamerami. Nie wiem jednak, jakich pluginów tak na prawdę brakuje, a jak już to będzie jasne, jak wymusić ich instalację.

Ma ktoś może jakiś pomysł?
  • #2 17277450
    tomjed
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    Mam podobne problemy i to w hik'u. Jedyna słuszna przeglądarka to IE... :-)

pzdr
  • #3 17277460
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    No, dokładnie. U mnie też ruszyło z kopyta, na gołym IE na Win10. I tylko na tym. Poza IE można też użyć aplikacji dedykowanej do zarządzania kamerami (w tym ich konfiguracją). Świetna jest :-)

General_CMS_V3.1.0.8.T.20170417.exe

Szkoda, że brak wsparcia dla pozostałych przeglądarek.
    Chrome z IE tab również nie potrafi sobie poradzić z kamerami / rejestratorem.
  • #4 17277520
    Gutek1512
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Firefox w wersji nie nowszej niż 51 i też działa (bynajmniej to na czym ja działam), na IE oczywiście działa, tylko każda poprawka przywraca zabezpieczenia i trzeba ręcznie korygować ustawienia.
  • #5 17278132
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    Jeśli chodzi o Hika to dałem sobie spokój z podglądem przez przeglądarki - jeśli nie ma robionych aktualizacji od momentu, kiedy podgląd był robiony to działa bez problemu. Teraz instaluję IVMSa i działa - gorzej z wydajnością jak stary komputer. A jeśli jest taka możliwość to montuję jakiś monitor i problem rozwiązany - najbardziej pewne. Ewentualnie konwerter HDMI po LANie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 17278738
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Jeśli chodzi o upośledzone wtyczki to polecam obniżyć ustawienia zabezpieczeń w IE. To zawsze działa :)
  • #7 17297050
    lajosz3
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    @Mes_ Mariusz

To że nie ma wtyczki/pluginu, oznacza tylko tyle, że nie będzie podglądu.
    Natomiast tę część konfiguracji która nie wymaga podglądu można przeprowadzić bez problemu na KAŻDEJ przeglądarce, bo panel i jego interfejs widać normalnie.

Oczywiście powyższe nie rozwiązuje problemu, bo podglądu po prostu nie ma, ale ..... pytałeś o dostęp do panelu/interfejsu, a nie o podgląd :)
  • #8 17297196
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Nie zawsze. Czasem (przerabiałem temat ostatnio) bez wymaganego pluginu nie jesteś w stanie nawet zalogować się do panelu kamery. Na szczęście nawet w W10 wciąż dostępny jest IE, i na nim (tylko na nim) działa wszystko.

Użytkownicy Linuksa zapewne muszą użyć Wine z zainstalowanym IE, by dostać się do kamery z poziomu przeglądarki. To musi być ładnie irytujące ;-)

Pozdrawiam
    Mariusz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy kamer IP napotykają problemy z logowaniem się do paneli WWW z poziomu przeglądarek, ponieważ wiele z nich wymaga przestarzałych wtyczek, które nie są już wspierane. Najlepsze wyniki osiągnięto przy użyciu Internet Explorera (IE), który działa na Windows 10, a także aplikacji General_CMS_V3.1.0.8.T.20170417.exe. Użytkownicy zauważają, że Firefox w wersji 51 i starszych również może działać, ale wymaga manualnych poprawek zabezpieczeń. Alternatywnie, niektórzy decydują się na użycie oprogramowania IVMS lub montaż monitorów dla lepszej wydajności. Problemy z dostępem do panelu mogą występować również na systemach Linux, gdzie konieczne jest użycie Wine do uruchomienia IE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA