Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
e-miernikie-mierniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Miele W151 - Miga dioda prania ("Waschen")

16 Maj 2016 19:11 1203 1
  • Poziom 9  
    Witam,

    Mam problem z zakupioną, używaną pralką Miele W151. Zaraz już po włączeniu pralki z pokrętłem ustawionym na "Ende" miga dioda "Waschen" po ok. 10s. Mimo tego pralka pierze normalnie. Zauważyłem że problem wiąże się z brakiem ogrzewania wody przez grzałkę.
    Zrobiłem kolejne testy i włączyłem tryb prania na 60 stopni podłączając się miernikiem na grzałce w celu pomiaru napięcia. Oczywiście go nie było. Wyłączyłem pralkę podczas prania i włączyłem ponownie. Widzę że po 2s od włączenia 230V jest podawane na grzałkę (czyli przekaźnik działa). Niestety po ok. 4s napięcie z grzałki znika, słychać też kliknięcie przekaźnika. Obwód grzałki jest sprawny wnioskując po tym teście. Pralka wykrywa problem już po włączeniu, czyli coś jest nie tak od początku... Dodam, że sprawdziłem grzałkę podłączając na nią bezpośrednio 230V (woda była w bębnie). Zmierzyłem prąd i płynie ok. 9.3A. Opór czujnika temperatury obok grzałki ma jakieś 15 kOhm przy zimnej wodzie.

    Co to może być? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi, ponieważ nie mam już pomysłu.

    Pozdrawiam,
    Jin
  • e-miernikie-mierniki
  • Poziom 9  
    Problemem okazały się źle podpięte wtyczki do sterownika w górnej części pralki. Niestety nie są idiotoodporne i ktoś kto tą pralkę rozbierał, źle potem złożył. Wygląda na to, że źle wpięty był czujnik temperatury. Pralka to wykrywała już na początku. Po przełożeniu wtyczek dioda "Waschen" przestała migać i problem zniknął. Temat do zamknięcia.

    Pozdrawiam,
    Jin