logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung VK-1260 nie przyjmuje kasety mimo naprawy zasilacza - co sprawdzić?

superlynx 28 Cze 2005 20:40 3753 9
  • #1 1613987
    superlynx
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam ! Posiadam magnetowid Samsung VK-1260. Sekcja tunera działa poprawnie, ale magnetowid nie przyjmuje kasety.
    Znalazłem usterke w zasilaczu (uszkodzony tranzystor). Wymieniłem na nowy i pojawiło sie napięcie 15V. Ze schematu zasilacza wywnioskowałem, że jest to napięcie do zasilania mechanizmu. Jednak magnetowid dalej nie reaguje na kasete.
    Co robić ? Mam do dyspozycji niestety tylko miernik uniwersalny. Bardzo proszę o pomoc.
  • #2 1614176
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 205
    Musisz prześledzić ścieżki zasilania dalej w kierunku tzw układów draiwerów.Oczyść z brudu czujniki
    fotoelektryczne-napisz jak rozwiązany jest start przy windzie kasety.Tam głównie może tkwić usterka-może ktoś na siłę coś robił-ponadto przyjrzyj się dokładnie mechanice-znaczniki muszą sie zgadzać na kołach zębatych.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • #3 1615719
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    A cz w ogóle słychać pracujący silnik od napędu mechanizmu?
  • #4 1618942
    superlynx
    Poziom 10  
    Silnika nie słychać.
    Jak wkładam kasete to na wyświetlaczu pojawia sie znaczek jej obecności w magnetowidzie. To chyba oznacza że czujniki są dobre? Może to silnik jest uszkodzony? Co o tym myślicie ?
  • #5 1619111
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Może padł po drodze jakiś układ lub tranzystor sterujący tym silnikiem.
  • #6 1619379
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 205
    zmierz sam silnik-odłącz przewód od silnika.Czy sprawdziłeś dokładnie położenie mechaniki.Sprawdź jeszcze przełącznik rodzaju pracy ,,swich''.Wg tego co piszesz to poprostu wisi mechanika.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • #7 1619600
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Silnik LOAD jest sterowany układem KA8301 (IC206). Warto sprawdzić na p.8 czy otrzymuje zasilanie.
  • #8 1619835
    houk85
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    jest mało prawdopodobne ze silnik sie uszkodził, ja bym szukał usterki w łącznikach położenia kasety lub mechanizmu
  • #9 1620418
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Rozbierz i wyczyść przełącznik rodzaju pracy.
  • #10 2116908
    superlynx
    Poziom 10  
    Nie naprawiłem tego manetowidu ponieważ wyjechałem do Francji. Przepraszam, że nie odpisywałem ale nie miałem takiej możliwości.

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Samsung VK-1260 nie przyjmuje kasety mimo naprawy zasilacza i pojawienia się napięcia 15V, które zasila mechanizm. Sekcja tunera działa poprawnie, a na wyświetlaczu pojawia się symbol obecności kasety, co sugeruje sprawność czujników fotoelektrycznych. Silnik napędu mechanizmu jednak nie pracuje i nie jest słyszalny. Zalecane jest sprawdzenie ścieżek zasilania do układów driverów, oczyszczenie czujników fotoelektrycznych oraz dokładna kontrola mechaniki, w tym zgodności znaczników na kołach zębatych. Należy zmierzyć silnik po odłączeniu przewodu, zweryfikować położenie mechaniki oraz przełącznik rodzaju pracy (switch). Silnik LOAD jest sterowany układem KA8301 (IC206), warto sprawdzić obecność zasilania na jego pinie 8. Możliwe, że uszkodzony jest tranzystor lub układ sterujący silnikiem, choć uszkodzenie samego silnika jest mało prawdopodobne. Konieczne jest rozebranie i wyczyszczenie przełącznika rodzaju pracy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA