logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Magnetowid Samsung VK1260 - po włączeniu przestaje działać

pawelmurawski 04 Sie 2024 17:50 300 5
REKLAMA
  • #1 21179757
    pawelmurawski
    Poziom 6  
    Witam wszystkich pomocnych. Zakupiłem ostatnio magnetowid Samsung vk1260 który po uruchomieniu normalnie działa dopóki nie wcisnę przycisku Play bo po tym chwilę podziała i przechodzi w stan uśpienia a jeżeli ponownie go włączę i będę chciał wysunąć kasetę to nie wciągnie z powrotem taśmy a kasetę wysunie. I chciałem się dowiedzieć w czym może być problem i czy mógłbym to naprawić w własnym zakresie czy będę musiał oddać do jakiegoś serwisu. Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 21180173
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    pawelmurawski napisał:
    czy mógłbym to naprawić w własnym zakresie czy będę musiał oddać do jakiegoś serwisu

To zależy.
    Dysponujesz multimetrem i przymajmniej podstawową wiedzą z dziedziny elektroniki i mechaniki precyzyjnej?
  • REKLAMA
  • #3 21180217
    bajdu
    Poziom 31  
    Ocena: 325
    Czy jest przewijanie prawo/lewo? Czy zdjąłeś pokrywę ? Co tam zobaczyłeś po wciśnięciu przycisku play?
  • REKLAMA
  • #4 21180336
    pawelmurawski
    Poziom 6  
    >>21180173 posiadam multimetr dosyć precyzyjny, ale z elektroniką nie jestem jeszcze zapoznany dobrze

Dodano po 1 [minuty]:

bajdu napisał:
    Czy jest przewijanie prawo/lewo? Czy zdjąłeś pokrywę? Co tam zobaczyłeś po wciśnięciu przycisku play?
    nie działa przewijanie do przodu i do tyłu, praktycznie jakby nie reagowały silniki od nawijania taśm. Zdjąłem górną i dolną pokrywę, ale w środku wygląda wszystko w porządku.
  • REKLAMA
  • #5 21206860
    pawelmurawski
    Poziom 6  
    Problem już został rozwiązany wystarczyło zmienić paski nasmarować cały mechanizm i działa
  • #6 21206864
    pawelmurawski
    Poziom 6  
    Wmieniłem paski od napędu oraz nasmarowałem cały mechanizm
REKLAMA