logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zgłoszenie mikroinstalacji OZE w PGE wymaga certyfikowanego instalatora?

Bazic 17 Maj 2016 15:14 14811 30
  • #1 15680423
    Bazic
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Czytam, czytam i w końcu już sam nie wiem - czy na dziś zgłoszenie w PGE wymaga instalacji wykonanej przez certyfikowanego/homologowanego (pitupitu: wstaw co chcesz) instalatora, żeby przyjęli taką mikroinstalację?

W aktualnym formularzu (co prawda datowanym na 01.07.2015) jest:
    1. oświadczenie zgłaszającego (m.in.):
    "instalacja elektryczna mikroinstalacji została wykonana przez osobę posiadającą kwalifikacje do tego typu robót oraz została odebrana przez osobę posiadającą uprawnienia do sprawowania samodzielnych funkcji w budownictwie w wymaganym zakresie, a odbiór został potwierdzony protokołem odbioru bez uwag/zastrzeżeń,"

2. oświadczenie wykonawcy:
    "instalację .....w ...... wykonałem zgodnie z normami i przepisami, warunkami technicznymi i eksploatacyjnymi określonymi Instrukcją Ruchu i Eksploatacji Sieci Dystrybucyjnej obowiązującej w PGE Dystrybucja S.A. za co przyjmuję
    całkowitą odpowiedzialność. Protokoły pomiarów rezystancji izolacji, skuteczności ochrony przeciwporażeniowej oraz skuteczności ochrony odgromowej z wynikami pozytywnymi oraz schemat instalacji elektrycznej pozostawiłem odbiorcy. Przyjmuję do wiadomości, że podanie nieprawdziwych danych w wyniku czego mogłyby wystąpić roszczenia osób trzecich lub zakłócenia w sieci elektroenergetycznej może spowodować przerwanie dostawy i odbioru energii elektrycznej do obiektu(nieruchomości) odbiorcy.
    Oświadczam, że posiadam kwalifikacje do wykonania mikroinstalacji.
    "

I teraz instalacja: kilka paneli połączonych w układzie równoległym do inwertera z galwaniczną separacją podłączonego z kolei do gniazdka 230V

Jeżeli inwerter ma certyfikaty a instalację użytkownik robi sobie sam - to jaki przepis konkretnie z ustawy nakazuje tego instalatora z uprawnieniami?

Czy może po prostu trzeba skreślić oświadczenie instalatora?

Ja jakoś tego nie znalazłem - więc czy PGE robi sobie samowolkę rzucając kłody pod nogi? Czy może jednak czegoś nie doczytałem/znalazłem.

Chodzi mi o rozróżnienie - co narzuca ustawa a co wymyśliło sobie PGE?

Następna rzecz - załącznik C dot. fotowoltaiki. Rozumiem, że są potrzebne dane falownika jako urządzenia bezpośrednio pracującego z siecią ale po co:
    1. Miejsce usytuowania: grunt/dach/elewacja/inna ??
    2. Rodzaj Zamontowana: trwale/nadążna
    3. Panele: Producent/kraj
    4. Panele: Typ
    5. Przewidywany czas eksploatacji
  • #2 15681309
    JESIOTR1
    Poziom 33  
    Ocena: 441
    Kiedyś byłem na bieżąco - jak jest teraz ? Załącznik
    Załączniki:
    • Proc_przy_mikroinst.pdf (282.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 15681859
    Bazic
    Poziom 15  
    Ten załącznik jest do pobrania z ich strony, lecz zauważ, że nie o to pytałem. W ustawie nie ma nic (ja nie znalazłem) o kwalifikowanym instalatorze posiadającym uprawnienia nadane przez UDT a oni się tego dopominają.
  • #4 15681939
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 669
    We wniosku Enea też jest rubryka do wypełnienia kwalifikacji. Pozostawiłem te pola puste i się podpisałem. Przeszło.
  • #5 15681961
    JESIOTR1
    Poziom 33  
    Instalator musi Posiadać Koncesją - wymóg Ustawowy - Mi w PGE podali Nazwisko i nr telefonu.
  • #6 15682201
    Bazic
    Poziom 15  
    No ale właśnie:
    JESIOTR1 napisał:
    wymóg Ustawowy
    - gdzie to jest napisane?

To że te certyfikaty porobiło ludzi jak mrówków - to już inna sprawa.

Jeszcze raz: który paragraf której ustawy wymaga aby instalacja została zrobiona przez osobę posiadającą certyfikat?

Popieram, co napisał Jan_Werbinski - dla mnie - jeśli robisz instalację sam, to olewasz certyfikat.

Tylko że oni zawsze będą wymyślać coś żeby zniechęcić ludzi (lub inaczej - dać zarobić tym certyfikowanym...) - to już inna sprawa...
  • #7 15682246
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 845
    Bazic napisał:
    No ale właśnie:
    JESIOTR1 napisał:
    wymóg Ustawowy

To że te certyfikaty porobiło ludzi jak mrówków - to już inna sprawa.

Jeszcze raz: który paragraf której ustawy wymaga aby instalacja została zrobiona przez osobę posiadającą certyfikat?

Popieram, co napisał Jan_Werbinski - dla mnie - jeśli robisz instalację sam, to olewasz certyfikat.

Tylko że oni zawsze będą wymyślać coś żeby zniechęcić ludzi (lub inaczej - dać zarobić tym certyfikowanym...) - to już inna sprawa...

Instalację robisz sam szukasz elektryka z odpowiednimi kwalifikacjami sprawdza instalację i na zgłoszeniu ci stawia pieczątkę i to wszystko tak jest u nas.
  • #8 15682292
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 389
    W PGE Skarżysko-Kamienia musi być elektryk który ma uprawnienia i firmę zarejestrowaną .
  • #9 15682398
    prose
    Poziom 36  
    Tech132 napisał:
    W PGE Skarżysko-Kamienia musi być elektryk który ma uprawnienia i firmę zarejestrowaną .

No to tak jak u nas Tauron Legnica .
  • #10 15682457
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Nie szukałem żadnego elektryka. Zostawiłem puste rubryki dotyczące kwalifikacji. Podpisałem się, że instalacja jest wykonana zgodnie z normami. Gdzie niby miałby się ten elektryk podpisać, jeśli miejsce na podpis jest już zajęte?
    A przede wszystkim - podstawa prawna.
  • #11 15682513
    Bazic
    Poziom 15  
    Jan_Werbinski napisał:
    A przede wszystkim - podstawa prawna.

Otóż to. Próbują na nas wymuszać różne rzeczy...

A co w przypadku gdy masz jeden panel 36V i podłączasz go do microinvertera, który ma gotowy kabel wyjściowy zakończony wtyczką 230V? - Gdzie tu instalacja? :)

Ja na ten przykład mam takie gniazdko na wydzielonym obwodzie za bezpiecznikiem. Nic nie muszę więcej robić i spełniam warunki bezpieczeństwa (zabezpieczenie na styku z ZE, izol. galwaniczna, antywyspa itp..)
  • #12 15682564
    JESIOTR1
    Poziom 33  
    Art. 7 ust. 2 mówi co zawiera umowa o budowę przyłącza :
    Umowa o przyłączenie do sieci powinna zawierać co najmniej postanowienia
    określające: termin realizacji przyłączenia, wysokość opłaty za przyłączenie, miejsce rozgraniczenia własności sieci przedsiębiorstwa energetycznego i instalacji podmiotu przyłączanego, zakres robót niezbędnych przy realizacji przyłączenia, wymagania dotyczące lokalizacji układu pomiarowo-rozliczeniowego i jego parametrów, harmonogram przyłączenia, warunki udostępnienia przedsiębiorstwu energetycznemu nieruchomości należącej do podmiotu przyłączanego w celu budowy lub rozbudowy sieci niezbędnej do realizacji przyłączenia, przewidywany termin zawarcia umowy, na podstawie której nastąpi dostarczanie paliw gazowych lub energii, ilości paliw gazowych lub energii przewidzianych do odbioru, moc przyłączeniową, odpowiedzialność stron za niedotrzymanie warunków umowy, a w szczególności za opóźnienie terminu realizacji prac w stosunku do ustalonego w umowie, oraz okres obowiązywania umowy i warunki jej rozwiązania.
    Następnie - Instrukcja Ruchu i Eksploatacji Sieci Dystrybucyjnej
    II.1.2.Procedura przyłączenia do sieci dystrybucyjnej PGE Dystrybucja S.A. obejmuje:
    11) realizację przyłączenia tj. realizację przyłącza(-y) oraz niezbędnych zmian/dostosowania w sieci i prac dla realizacji przyłączenia,
    Gdzie Oświadczenie finalizuje tą umowę o budowie przyłącza. - ZAŁĄCZNIK
    Dla mikroinstalacj też obowiązuje takie oświadczenie - to są druki do pobrania zatwierdzone przez Prezesa URE na dany rok dla danego OPERATORA.
    Załączniki:
    • 11Oswiadczenie_o_wykonaniu_instalacji_01.07.2015.pdf (38.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 15682627
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    W tym oświadczeniu zgodnie z gwiazdką skreśliłbym niemal połowę tekstu i podpisał dołączając pismo z pytaniami o podstawę prawną każdego zdania które w nim podsuwają do podpisu.
  • #14 15682895
    JESIOTR1
    Poziom 33  
    Procedura przyłączenia do sieci dystrybucyjnej PGE Dystrybucja S.A. obejmuje tylko:
    TRZYNAŚCIE PUNKTÓW - ten ostatni to "Umowa Kompleksowa"
    13) zawarcie przez podmiot umowy o świadczenie usług dystrybucji lub umowy kompleksowej.
  • #15 15683811
    Bazic
    Poziom 15  
    JESIOTR1 napisał:
    Art. 7 ust. 2 mówi co zawiera umowa o budowę przyłącza

Kolego :) przecież tu nie ma budowy przyłącza. Jesteś konsumentem i zgłaszasz mikroinstalację max. w ramach przyznanego Ci wcześniej przydziału mocy. Np ja mam 11kW - to do tej mocy łaski nie robią. (Art 7. ust. 8d4)

Co do ichniejszej procedury - ma się ona nijak do ustawy - to pobożne życzenia.
    Jeśli zgłoszenie mikroinstalacji zawiera to o czym mówi ustawa (konkretnie Art 7a ust 1) - to mają obowiązek je przyjąć. Jeśli czegoś nie akceptują - muszą podeprzeć się podstawą prawną.

Np. nie zauważyłem w ustawie również obowiązku tłumaczenia danych technicznych urządzenia przyłączanego przez tłumacza przysięgłego - to widnieje w tej procedurze.

Dodano po 1 [minuty]:

Jan_Werbinski napisał:
    W tym oświadczeniu zgodnie z gwiazdką skreśliłbym niemal połowę tekstu i podpisał dołączając pismo z pytaniami o podstawę prawną każdego zdania które w nim podsuwają do podpisu.

No właśnie - dobrze ujęte

Dodano po 2 [minuty]:

prose napisał:
    JESIOTR1 napisał:
    wymóg Ustawowy
    - nadal czekam na wskazówkę
  • #16 15684479
    JESIOTR1
    Poziom 33  
    Faktycznie nie ma budowy bo już była.Oświadczenie też już było ale na starych warunkach dla konsumenta.
    Dla mikroinstalacji otrzymujesz Nowe Warunki i musisz na nowo się Oświadczyć.
    Ustawa podręcznikowo określa obowiązki stron od zera gdy na etapie budowy jeszcze nie wykonano żadnych prac.
  • #17 15684563
    Bazic
    Poziom 15  
    JESIOTR1 napisał:
    Ustawa podręcznikowo określa obowiązki stron od zera gdy na etapie budowy jeszcze nie wykonano żadnych prac.

Przypominam, że nie o tym była mowa. Może nie jest to oczywiste ale zakładamy zgłoszenie mikroinstalacji przez istniejącego konsumenta.

Jak dotąd nie podałeś jakiegokolwiek fragmentu żadnej z ustaw, które to regulują (prawo energetyczne oraz ustawa o oze) (Poza Art. 7 ust. 2, który nie ma tu zastosowania)

Mało tego w rozporządzeniu o urządzeniach podlegających kontroli UDT jak dotąd nie ma nic o mikroinstalacjach PV czy wiatrowych.
  • #18 15684654
    JESIOTR1
    Poziom 33  
    Musisz czytać Ustawę, Instrukcja Ruchu i Eksploatacji Sieci Dystrybucyjnej i druki wg których powstają przyłącza i wg których dopuszcza się je do eksploatacji.
    Wszystko jest precyzyjnie opisane i zatwierdzone jak operator krok po kroku ma obsługiwać konsumenta czy wytwórcę.
    Na drukach ma być logo operatora i na jakiej podstawie druk jest obowiązujący.
    (wz 01.07.2015)
    Ustawa zobowiązuje Prezesa URE do zatwierdzania instrukcji, a Właściwego Ministra do zatwierdzania wzorów dokumentów w wyznaczonych terminach.1 x rok co roku.
    Powstaje dokumentacja prawna, techniczna i eksploatacyjno-rozruchowa - nad wszystkim jest prokurator. Elektryk z upoważnieniami to odpowiedzialny zawód.
  • #19 15685343
    Bazic
    Poziom 15  
    JESIOTR1 napisał:
    Musisz czytać Ustawę, Instrukcja Ruchu i Eksploatacji Sieci Dystrybucyjnej

Gdybym ich nie czytał - nie byłoby tego tematu i podpisałbym wszystko w ciemno jak ten baranek co mi podsuwają i musiałbym bulić nie wiadomo ile za zbędną usługę.

JESIOTR1 napisał:
    Powstaje dokumentacja prawna, techniczna i eksploatacyjno-rozruchowa - nad wszystkim jest prokurator. Elektryk z upoważnieniami to odpowiedzialny zawód.

Nie wiem czym spowodowałem taką spinkę. Ja nie kwestionuję potrzeby posiadania uprawnień elektrycznych czy certyfikatu w ogólności. Kwestionuję natomiast nadinterpretację ZE/OSD i wykraczanie poza obowiązujące prawo w przypadku mikroinstalacji.

Wiadomo, że dla nich mikroinstalacje OZE są niewygodne. Dlatego wyraźnie oddzielam rzeczowe, techniczne wymagania dot. np. sprzętu od upierdliwości typu "tłumaczenie danych technicznych musi być dokonane przez tłumacza przysięgłego"

Powiedz mi tylko czy tak obiektywnie:

gdy mam do podłączenia jeden panel do falownika czyli 3 (słownie: trzy) wtyczki dwóch różnych urządzeń: 2 x MC4 i 1 x wtyczka 230V - to jeśli sam sobie to podłączam to jest to już "budowa" przyłącza czy instalacji? Do tego są potrzebne uprawnienia elektryczne czy certyfikat instalatora OZE?

To tak jakby do jazdy na hulajnodze po podwórku wymagać prawa jazdy...

Nikt (a przynajmniej ja) nie kwestionuje faktu, że urządzenie swymi parametrami musi spełniać wymagania ustawy prawo energetyczne i ustawy OZE lecz nie ma tam niczego, co zabroniłoby mi jako konsumentowi bez certyfikatu - zrobić sobie instalacji podłączonej za nim - samemu.

Uprawnienia elektryczne czy certyfikat nie są sztuką dla sztuki tylko po to aby to klient, który wynajmuje takiego fachowca do zrobienia instalacji miał ochronę i pewność że będzie ona wykonana poprawnie i bezpiecznie. To na wykonawcy spoczywa odpowiedzialność. Zauważ, że oświadczenia konsumenta i wykonawcy, które przytaczałeś są skonstruowane tak aby to klient miał ochronę.

W przypadku gdy ktoś czuje się na siłach aby wykonać to samemu - to po prostu to robi. Wtedy zgłaszający=wykonawca i jeśli oświadcza, że wykonał dobrze to właśnie na nim spoczywa ta odpowiedzialność.

..a wracając do "precyzji" IRESD:

"II.1.20. Zgłoszenie, o którym mowa w punkcie II.1.19., zawiera w szczególności:
    1) oznaczenie podmiotu ubiegającego się o przyłączenie mikroinstalacji do sieci
    dystrybucyjnej oraz określenie rodzaju i mocy mikroinstalacji;
    2) informacje niezbędne do zapewnienia spełnienia przez mikroinstalację
    wymagań technicznych
    i eksploatacyjnych, o których mowa ustawie Prawo
    energetyczne, informacja ta musi być poświadczona przez instalatora
    mikroinstalacji posiadającego certyfikat uprawniający do montażu takich
    instalacji lub odpowiednie świadectwo kwalifikacyjne uprawniające do
    wykonywania i eksploatacji instalacji elektrycznych."

Widzisz tu coś o tym, że instalować musi osoba z uprawnieniami? Bo ja nie widzę...

Nie jest napisane, że "urządzenia muszą spełniać wymagania" oraz, że "instalator mający uprawnienia/certyfikat potwierdza taki stan rzeczy" tylko że masz przekazać "informacje niezbędne do zapewnienia spełnienia [...] wymagań" - mało tego - "informacja ta musi być poświadczona przez instalatora" a nie stan faktyczny.

Czyli według tego powinienem napisać "jak będzie coś nie tak - wyciągnąć wtyczkę" - to jest informacja. I tę informację powinien potwierdzić instalator z certyfikatem....

No comments..
  • #20 15685495
    JESIOTR1
    Poziom 33  
    Bazic napisał:
    Zauważ, że oświadczenia konsumenta i wykonawcy, które przytaczałeś są skonstruowane tak aby to klient miał ochronę.No comments..

Są zasady - ZE/OSD nie może podać napięcia gdy nie odbierze protokólarnie przyłącza do eksploatacji.W tym przypadku wystarczy Oświadczenie.
    Mimo Oświadczenia ZE ma prawo dokonać przeglądu sprawdzającego.
    Nikt nie ma prawa podać napięcia bez uprzedzenia do Gołej (nierozpoznanej) Klamki - musi być Umowa i Gwarancja - w umowie podmiotem dominującym jest ZE.
    Miałem taki Przypadek na Swojej klamce i musiałem bulić - całe szczęście bez Kary tylko sama Opłata.Jest tyle wymogów i paragrafów Zakamuflowanych by Nikt nie śmiał igrać z (Ja nie jestem) ELEKTRYKIEM.
    Podejrzewam, że Instalator musi być Elektrykiem.
  • #21 15686220
    prose
    Poziom 36  
    Jak sam wykonam instalację i podpisuję zgłoszenie że instalacja została zrobiona zgodnie i mam certyfikaty na urządzenia wprowadzające w sieć to po co mi instalator z uprawnieniami jak ja odpowiadam za błędy.
  • #22 15686270
    KarasPL
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Jutro będę w PGE (dzisiaj minęło 31 dni) i się spróbuję dowiedzieć co z moim wnioskiem. Sam wszystko podpisywałem. Z tego co pamiętam mieli 30 dni na negatywne rozpatrzenie, lub pismo o uzupełnienie danych.
  • #23 15686285
    prose
    Poziom 36  
    Jak nie będziesz się upominał to będziesz czekał bez końca .
  • #24 15686789
    Bazic
    Poziom 15  
    prose napisał:
    Jak nie będziesz się upominał to będziesz czekał bez końca .

... ale też dać im jeszcze z kilka dni na upłynięcie terminu nie jest złym posunięciem :p
  • #25 15687458
    KarasPL
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Dokładnie, czekałem na upłynięcie terminu na uzupełnienia, itp.

byłem.. Po byciu przepychanym w 2 pokojach (bo nikt nic nie wie), dotarłem do 2 budynku, w którym był ktoś w okolicach tematu.

Pan stwierdził, że są braki we wniosku, na co stwierdziłem, że był na to czas przez 30 dni, teraz już jest to nieistotne. 2 sprawa, że na pisemku, które wydrukował, było info o braku dyrektywy niskonapięciowej dla paneli i normy EN50438 dla falownika. Wskazałem Panu grzecznie, w których miejscach certyfikatów są te informacje, a Pan ze zdziwieniem, że jednak są te info podkreślił je i stwierdził, że w takim razie wszystko jest ok. Mam czekać do 2 tygodni na umowę....

Czy dalej jakieś górki będą nie wiem, w każdym razie nie było żadnego tematu dotyczącego kto wykonał, tą instalację, kto się podpisał pod dokumentami i jakie miał kwalifikacje.... a zrobiłem i podpisałem się pod wszystkim sam...
  • #26 15687509
    Bazic
    Poziom 15  
    KarasPL napisał:
    a zrobiłem i podpisałem się pod wszystkim sam...

Nooo to gratulacje i powodzenia :)
  • #27 15688656
    prose
    Poziom 36  
    Bazic napisał:
    KarasPL napisał:
    a zrobiłem i podpisałem się pod wszystkim sam...

Nooo to gratulacje i powodzenia :)

I tak powinno być sam wykonałem instalacje i ja odpowiadam bo się przecież podpisuję .
  • #28 15688948
    JESIOTR1
    Poziom 33  
    Też Gratuluję - wykonam elektrownię Atomową i się podpiszę.Tak powinno Być !
  • #29 15689005
    prose
    Poziom 36  
    Niektórzy lubią narzucone prawo i dyktaturę bo ja nie .
    JESIOTR1 napisał:
    Też Gratuluję - wykonam elektrownię Atomową i się podpiszę.Tak powinno Być !

Nie porównuj parę paneli do elektrowni atomowej , Pv nie jest zasilane uranem.
  • #30 15733140
    Cesariusz
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Również stałem się szczęśliwym posiadaczem mikroinstalacji PV 3.0 kW paneli.
    Instalacja zgłoszona do Energi dn 19.05 a wczoraj tj. 09.06 instalator wymienił licznik na dwukierunkowy APATOR smart ESCX B (pewnie bez bilansowania faz).
    Mam pytanie, w ciągu 7 dni muszę poinformować dostawcę o wytworzeniu po raz pierwszy energii elektrycznej w mikroinstalacj, czy aby zawrzeć umowę na sprzedaż muszę wysłać jeszcze coś czy to oświadczenie wystarczy.
    Poza wymienionym licznikiem nie dostałem żadnych dokumentów.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymagań dotyczących zgłaszania mikroinstalacji OZE w PGE, w szczególności kwestii konieczności posiadania certyfikowanego instalatora. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami, wskazując, że w praktyce nie zawsze wymagane są formalne kwalifikacje instalatora, a wiele osób zgłasza mikroinstalacje samodzielnie, podpisując odpowiednie oświadczenia. Pojawiają się wątpliwości co do podstaw prawnych wymagań stawianych przez PGE oraz interpretacji przepisów dotyczących mikroinstalacji. Wskazano również na różnice w procedurach w różnych oddziałach PGE oraz na potrzebę dokładnego zapoznania się z wymaganiami przed zgłoszeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA