logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Harman Kardon 495i - Szumy i trzaski w lewym kanale, nagrzewające się tranzystory

Szalbierz 17 Maj 2016 15:25 687 1
REKLAMA
  • #1 15680445
    Szalbierz
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam

Niedawno zakupiłem wymieniony w tytule amplituner.
    Uszkodzony okazał się lewy kanał.
    Po włączeniu zasilania słyszalne są szumy i trzaski.
    Potencjometr Balance nie ma na to wpływu. Przy zwiększeniu głośności szumy wzrastają.
    Po rozebraniu i sprawdzeniu wszystkich tranzystorów (po odłączeniu od układu)
    nie znalazłem żadnej usterki. Jestem Początkujący w naprawach , więc chętnie usłyszę parę porad. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem.

Tranzystory Q411 oraz Q413 strasznie się nagrzewają.
    Poniżej zamieszczam zdjęcie serwisówki na której się znajdują.

Harman Kardon 495i - Szumy i trzaski w lewym kanale, nagrzewające się tranzystory

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15680506
    Daniel Pietras
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Należy zacząć od pomiarów. Do sprawdzenia tranzystory (zwykły pomiar miernikiem do diod). W pierwszej kolejności stopień końcowy Q421, Q423, Q417, Q419. Zazwyczaj uszkodzone będą zwarte, ale nie koniecznie. Tranzystor ma się zachowywać jak dwie diody, opisów metody pomiaru znajdziesz bardzo dużo. Gdy wydaje się uszkodzony, pomiar trzeba powtórzyć po wylutowaniu tranzystora. Przy wymianie tranzystorów w stopniu końcowym mocy warto dobrać takie pary aby chociaż Hfe miały bardzo bliskie. Jeżeli nic nie znajdziesz to pomiary napięć Cię na usterkę naprowadzą.
REKLAMA