logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Piła spalinowa - złe cięcie (ściąga łańcuch)

Apelek 21 Maj 2016 22:45 66204 10
REKLAMA
  • #1 15690622
    Apelek
    Poziom 7  
    Ocena: 20
    Witam,
    wymieniłem łańcuch na nowy w mojej pile spalinowej i zauważyłem dziwne zjawisko, tj. podczas głębokiego cięcia (powyżej średnicy fi 80mm drewna), ściąga łańcuch na prawą stronę. Jak to się kiedyś mówiło "tnie na kiełbasę". Łańcuch jest bardzo mocno naciągnięty, ale czasem przy twardszym drewnie (dębina, bez), potrafią lecieć iskry, a miecz piły jest coraz bardziej wytarty na bokach i się klinuje. Czym jest to spowodowane, co można byłoby zrobić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15690714
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1126
    Apelek napisał:
    Czym jest to spowodowane, co można byłoby zrobić?

Najbardziej prawdopodobne to było złe ostrzenie poprzedniego łańcucha który również ściągał i przez to wyrobił rowki prowadzące w prowadnicy. Nowy łąńcuch też być może nie jest zbytnio dobrze naostrzony (zdarzają się takie przypadki), co w połączeniu z wyrobioną prowadnicą daje taki efekt.
    Z prowadnicą jeżeli jest już "wypracowana" to nic nie zrobisz, jedynie wymiana na nową.
    Bardzo ważne jest aby prawidłowo ostrzyć łańcuch.
    Najczęstszą przyczyną takiego "cięcia jak kiełbasa" jest nieprawidłowe naostrzenie łańcucha. Zęby z jednej strony łąńcucha są bardziej "przypiłowane" i dlatego minimalnie krótsze i wszysko działa nieprawidłowo. Dzieje się tak najczęście podczas ręcznego ostrzenia pilnikiem dlatego że każdy z nas ma preferencje "praworęcznego" lub "leworęcznego" i przy ostrzeniu, zawsze przy piłowaniu pilnikiem po stronie która jest nam, jak to mówią "na rękę" dochodzi do bardziej silniejszego nacisku na pilnik przy ostrzeniu chociaż byśmy się starali tego nie robić, bo jest wygodniej, poręczniej i łatwiej pracować zgodnie ze swoimi "preferencjami". mimo że tego nie chcemy tak wychodzi samoczynnie i takie są konsekwencje i wychodzą wady łańcucha... :D
    Dobrym sposobem jest ostrzałka mechaniczna, ale tam jeszcze bardziej trzeba uważać aby nie "przeostrzyć" łańcucha i nie "przedobrzyć".
    Łańcuch też nie powinien być zbyt bardzo naciągnięty, musi mięć troszeczkę luzu...
  • #3 15690787
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    Z mojego doświadczenia to tylko łańcuch jest przyczyną. Łańcuch 50 oczek ma o jeden ząb więcej z jednej strony i te najczęściej ściągają - mój domysł taki że z powodu jednego zęba więcej jedna strona więcej ścina i taki efekt, ale jeśli taki łańcuch jest ostry jak trzeba to tnie prosto nawet na zajeżdżonej prowadnicy.
  • REKLAMA
  • #4 15690973
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    kwok napisał:
    Łańcuch 50 oczek ma o jeden ząb więcej z jednej strony i te najczęściej ściągają

Być może, ale z tąką sytuacją to jeszcze się nie spotkałem aby liczba ogniw tnących w łańcuchu była nieparzysta po jedniej i drugiej stronie łańcucha. Pracowałem piłami różnych producentów i marek przez 18 lat, Fakt tylko zimą, mam na "stanie" w domu jeszcze trzy różne modele Husqwarny, ale tam nie ma takiej sytuacji aby liczba zębów była nieparzysta. Jeżeli tak jest to fakt może to wywołać ukośne cięcie.
    Fakt, nieraz przy dobrej "serii" łańcucha który długo pracował to wyciągnął się tak że trzeba go było skrócić, ale w takiej sytuacji chłopaki pracujący w serwisie skracali tak że liczba zębów tnących zostawała zawsze parzysta, a w miejsce ujętych ogniwek z powodu tego że po ujęciu dwóch zębów tnących łańcuch mógłby być zakrótki mieli specjalne ogniwa wyrównujące. jedynie wtedy była w pewnym miejscu łańcucha trochę wieksza odległość pomię ogniwami tnącymi.
  • Pomocny post
    #5 15690998
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 15693908
    Apelek
    Poziom 7  
    Dzięki za podpowiedz, poczytałem te instrukcje, sprawdzę dokładnie prowadnice, aby mieć pewność że sie nie nadaje. A łańcuch był fabrycznie nowy wiec raczej wykluczam nieprawidłowe naostrzenie.
  • REKLAMA
  • #7 15693985
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Apelek napisał:
    był fabrycznie nowy wiec raczej wykluczam nieprawidłowe naostrzenie.

Czasami też się zdarza. :D
  • #8 15694285
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 15696618
    Apelek
    Poziom 7  
    W załącznikach wyniki pomiarów.
    Podczas ciecia zauważyłem, że łańcuch wyskakuje z dolnego prowadzenia. A i chyba nie działa pompa od smarowania, bo prowadnica cały czas sucha.
    Załączniki:
    • Piła spalinowa - złe cięcie (ściąga łańcuch) image.jpeg (779.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piła spalinowa - złe cięcie (ściąga łańcuch) image.jpeg (371.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piła spalinowa - złe cięcie (ściąga łańcuch) image.jpeg (647.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piła spalinowa - złe cięcie (ściąga łańcuch) image.jpeg (528.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piła spalinowa - złe cięcie (ściąga łańcuch) image.jpeg (721.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 15696647
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17595797
    Apelek
    Poziom 7  
    Rycho T miał racje :)
    Do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piłą spalinową, gdzie nowy łańcuch ściąga na prawą stronę podczas cięcia drewna o średnicy powyżej 80 mm. Przyczyny mogą obejmować złe ostrzenie łańcucha, wyrobioną prowadnicę lub problemy z smarowaniem. Wskazano, że nieprawidłowe ostrzenie łańcucha, gdzie zęby z jednej strony są krótsze, może prowadzić do nierównego cięcia. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie prowadnicy oraz systemu smarowania, a także wymianę prowadnicy, jeśli jest zużyta. Wskazano również na możliwość, że nowy łańcuch mógł być źle naostrzony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA